Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα

Finding Vivian Maier Finding Vivian Maier

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν μια εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τις 5 ως τις 11 Φεβρουαρίου 2015, μια σειρά από πολυβραβευμένους σκηνοθέτες θα μας υποδεχτούν σε ευρύχωρα στούντιο και μικροσκοπικά ατελιέ, επιχειρώντας να καταγράψουν τη φευγαλέα φύση του ταλέντου.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile room έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 στην τελετή έναρξης του αφιερώματος Art&Docs: Επίμονα ταλέντα με την προβολή του υποψήφιου για Όσκαρ ντοκιμαντέρ Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ (Finding Vivian Maier, ΗΠΑ, 2013, 83') των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ. Την ταινία θα προλογίσει η Dr Νίνα Κασσιανού, ιστορικός φωτογραφίας και επιμελήτρια.
Ώρα προσέλευσης 19:30 / Θα ακολουθήσει κοκτέιλ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, έρχεται στην Ελλάδα η σκηνοθέτιδα Σόφι Φάινς (αδελφή των διάσημων ηθοποιών Ρέιφ και Τζόσεφ Φάινς), για να παρουσιάσει ταινίες της και να παραδώσει ένα μοναδικό masterclass (Κυρ. 8/2/15, 16:00-18:00, Exile Room, Είσοδος ελεύθερη).

Από τις γενναίες πινελιές ενός αντισυμβατικού ζωγράφου μέχρι τις απόκρυφες συνήθειες μιας μυστηριώδους φωτογράφου, το αφιέρωμα «ART & DOCS: Επίμονα Ταλέντα» αποτελεί μια σαγηνευτική κινηματογραφική βόλτα στο τρενάκι του ιλίγγου που λέγεται οπτικές τέχνες, με συχνές στάσεις στην εγωπάθεια, τη φήμη, την αιώνια χίμαιρα της έμπνευσης αλλά και την απόλυτη μεγαλοπρέπεια!

Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Πρόκειται για την όγδοη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μια σειρά από Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών θα «υιοθετήσουν» τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζοντάς τες παρουσιάζοντας την προσωπικότητα στην οποία είναι βασισμένη η κάθε μία και εξηγώντας γιατί αγαπούν τη δουλειά του εκάστοτε δημιουργού. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να αποδείξουμε ότι τα ντοκιμαντέρ μπορούν να είναι εξίσου συναρπαστικά με τις προσωπικότητες που απαθανατίζουν, ξεπερνώντας τους περιορισμούς ενός συμβατικού πορτρέτου και εμπνέοντας τον θεατή να εξερευνήσει τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η εκδήλωση θα συμπληρωθεί με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Σόφι Φάινς, αδελφής των διάσημων ηθοποιών Ρέιφ και Τζόσεφ Φάινς και δημιουργού των υπερεπιτυχημένων ντοκιμαντέρ The Pervert's Guide to Cinema (2006) και The Pervert's Guide to Ideology (2012), με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζίζεκ. Η αναγνωρισμένη κινηματογραφίστρια όχι μόνο θα παρουσιάσει την ταινία της Χορταριασμένες Πόλεις / Over Your Cities Grass Will Grow (2010, Αγγλία/Γαλλία/Ολλανδία) για τον Γερμανό εικαστικό Άνσελμ Κίφερ και τα μνημειωδών διαστάσεων έργα του, αλλά θα διδάξει και ένα masterclass (στο Exile Room) πάνω στη σύζευξη εικαστικής δημιουργίας και ντοκιμαντέρ, καθώς και στον ρόλο της γυναίκας στον χώρο του non-fiction κινηματογράφου.

Όλες οι πληροφορίες για το αφιέρωμα «ART & DOCS: Επίμονα Ταλέντα» θα υπάρχουν σύντομα στο site: artandocs.tainiothiki.gr
Κοινωνικά δίκτυα: #ArtAndDocs, #Tainiothiki

Οι ταινίες του αφιερώματος

Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2014 και τιμημένη μεταξύ άλλων με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το Η Ωραία κι ο Πυγμάχος / Cutie and the Boxer (2013, ΗΠΑ) καταγράφει την ταραχώδη σχέση και τον αναπόφευκτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι Ιαπώνων καλλιτεχνών, τον Ουσίο και τη Νορίκο Σινοχάρα. Ρίχνοντας φως σε σαράντα χρόνια χαοτικού γαμήλιου βίου με αφετηρία τη Νέα Υόρκη των '70s και σε μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην τέχνη, το φιλμ του Ζάκαρι Χάιντσερλινγκ είναι ένας ύμνος στην αγάπη, τη θυσία και την ατέρμονη αναζήτηση της προσωπικής έκφρασης.

Σαν ένα μυθιστόρημα μυστηρίου ξετυλίγεται το Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ / Finding Vivian Maier (2013, ΗΠΑ) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, που βρίσκεται ανάμεσα στις φιναλίστ ταινίες για τις οσκαρικές υποψηφιότητες καλύτερου ντοκιμαντέρ του 2015. Αντικείμενό του η αινιγματική γυναίκα του τίτλου, μία άσημη και μυστικοπαθής Νεοϋορκέζα γκουβερνάντα, της οποίας το εκπληκτικό έργο (που περιλαμβάνει πάνω από 100.000 αρνητικά) ανακαλύφθηκε σχεδόν τυχαία μετά τον θάνατό της, μετατρέποντάς την σε μια από τις σημαντικότερες street photographers όλων των εποχών και συνθέτοντας ένα μοναδικό πορτρέτο της Αμερικής του 20ού αιώνα.

Ένα άλλο μεγάλο μυστήριο επιχειρεί να διαλευκάνει το Ο Τιμ και ο Βερμέρ του / Tim's Vermeer (2013, ΗΠΑ) του Τέλερ: εκείνο της εκπληκτικής ικανότητας του Γιοχάνες Βερμέρ να αναπαράγει εικόνες με σχεδόν φωτορεαλιστική πιστότητα. Ο Τιμ Τζένισον, ένας Τεξανός εφευρέτης, αποφασίζει να ξεσκεπάσει τα μυστικά του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα και εμείς γινόμαστε συνταξιδιώτες του σε μια εμμονική αναζήτηση που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ένα από τα πιο απολαυστικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών.

Για κάποιους είναι ο σημαντικότερος Αμερικανός ντοκιμαντερίστας. Κάτοχος δεκάδων βραβείων, ο Φρέντερικ Γουάισμαν (Titicut Follies, Domestic Violence) στρέφει αυτή τη φορά την κάμερά του στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και εισβάλλει στα άδυτα ενός από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Αδιανόητα διεισδυτική και εξονυχιστική, η τελευταία του ταινία, Εθνική Πινακοθήκη / National Gallery (2014, ΗΠΑ/Γαλλία/Αγγλία), συλλαμβάνει με το φακό ανορθόδοξες ξεναγήσεις, φιλόδοξους curators, γραφειοκρατικούς κυκεώνες, επίπονες συντηρήσεις έργων τέχνης και μια παρέλαση αριστουργημάτων της ζωγραφικής όπως δεν τα έχετε ξαναδεί, για να συνθέσει μια σφαιρική και άκρως αποκαλυπτική σπουδή πάνω στη λειτουργία και τον ρόλο των μουσείων, την αξία της τέχνης, αλλά και τους πολλαπλούς τρόπους ερμηνείας της. Ένα επικό ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν προβλήθηκε και βρέθηκε σε πολλές λίστες με τις καλύτερες ταινίες του 2014.

Πέρα από ταινίες πρόσφατης παραγωγής, το πρόγραμμα περιέχει επίσης δύο κλασικά πλέον στο είδος τους ντοκιμαντέρ. Στο Μυστήριο του Πικάσο / Le Mystère Picasso (1956, Γαλλία), ο Γάλλος μετρ του σασπένς Ανρί-Ζορζ Κλουζό (Οι Διαβολογυναίκες) μας προσκαλεί στο ατελιέ του Πάμπλο Πικάσο και καταγράφει τον σπουδαίο Ισπανό καλλιτέχνη εν ώρα εργασίας, σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο που μας προσφέρει μια μοναδική «αδιάκριτη» ματιά στην πυρετώδη δημιουργική διεργασία μιας από τα μεγαλύτερες ιδιοφυίες της σύγχρονης τέχνης. Το Crumb (1994, ΗΠΑ) του Τέρι Ζούιγκοφ (Ghost World), από την άλλη, αποτελεί ένα ιδιαιτέρως προσωπικό πορτρέτο του αμφιλεγόμενου και πρωτοπόρου underground κομίστα Ρόμπερτ Κραμπ και της εκκεντρικής οικογένειάς του, και συνάμα ένα από τα πιο εμβληματικά ντοκιμαντέρ των '90s, το οποίο παρουσιάζουμε σε μια επετειακή προβολή, είκοσι χρόνια μετά την πρεμιέρα του.

Οι γαργαλιστικές προσωπικότητες που θα γνωρίσουμε καλύτερα χάρη σε αυτό το πρωτότυπο αφιέρωμα περιλαμβάνουν ακόμα τον Βραζιλιάνο εικαστικό Βικ Μουνίς στο Άγονη Γη / Waste Land της Λούσι Γουόκερ (2010, Βραζιλία/Αγγλία), τον Γάλλο εικονογράφο και συγγραφέα Τόμι Άνγκερερ στο Ο Φευγάτος Κύριος Άνγκερερ / Far Out Isn't Far Enough: The Tomi Ungerer Story του Μπραντ Μπέρνσταϊν (2012, ΗΠΑ), και τον avant-garde Αμερικανό κινηματογραφιστή, φωτογράφο και περφόρμερ Τζακ Σμιθ στο Ο Τζακ Σμιθ και η Καταστροφή της Ατλαντίδας / Jack Smith and the Destruction of Atlantis της Μέρι Τζόρνταν (2006, ΗΠΑ). Συνολικά, δέκα πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ-πραγματικά έργα τέχνης σε μια εβδομάδα γεμάτη εκπλήξεις για κάθε φιλότεχνο / κινηματογραφόφιλο!

Με έδρα την Αθήνα, το Exile Room είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με εμμονή στο ντοκιμαντέρ. Προσφέρει έμπνευση και εκπαίδευση σε σινεφίλ, επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, μέσα από προβολές, εργαστήρια και ομιλίες. info: www.exileroom.gr

To αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πληροφορίες
ART & DOCS: Επίμονα Ταλέντα

5 & 11 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136
(Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα
Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046
F. (210) 3628468
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.tainiothiki.gr
facebook.com/tainiothikigr
twitter.com/tainiothikigr

Έκθεση εικόνων

Cutie and the BoxerLe Mystère Picasso