Προβολή του ντοκιμαντέρ EXCISION στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το ντοκιμαντέρ EXCISION, σε σκηνοθεσία της Βικτωρίας Βελλοπούλου, θα προβληθεί στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός).

Μία ταινία σοκ με θέμα την κλειτοριδεκτομή, τον ακρωτηριασμό δηλαδή των γεννητικών οργάνων μίας γυναίκας για μη ιατρικούς λόγους.
Το EXCISION γυρίστηκε σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου η φυλή των Ποκότ κρατά πιστά τις παραδόσεις της. Οι Ποκότ υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, προκειμένου να "καθαρίσουν" και να ετοιμαστούν για το γάμο.
Η κλειτοριδεκτομή δεν αφορά μόνο κάποιες άτυχες γυναίκες σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Αφρικής. Παγκοσμίως 140 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής. Κάθε μέρα 6000 κορίτσια "κόβονται" χωρίς αναισθητικό ή παυσίπονο και σε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.

Afisa new 08

 

Συντελεστές

 

  • Παραγωγή: Indigo View, ActionAid
  • Σενάριο – σκηνοθεσία: Βικτωρία Βελλοπούλου
  • Παραγωγοί: Δημήτρης Ξενάκης, Βίκυ Μαρκολέφα
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Νικολόπουλος
  • Πρωτότυπη μουσική: Μάτι Παλαιολόγος
  • Μοντάζ: Βαγγέλης Καλαιτζής, Κενάν Αkkawi
  • Ήχος: Ανάστασης Εφεντάκης
  • Post: Allan Michael, Μανώλης Λεβεντέλης
  • Sound mix: Correct, Γιάννης Χρυσογόνου
  • Βοηθός Παραγωγής: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη

 

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας

ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ. Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενηλικιώνονται. Στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται ότι ο άνθρωπος ενηλικιώνεται μεταξύ 18-20 ετών. Κάθε κοινωνία όμως έχει τις δικές της πεποιθήσεις, τα δικά της πρότυπα, τις δικές της ισορροπίες. Που είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του δυτικού κόσμου.
ΣΩΜΑ. Στην Κένυα του 2014, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών «κόβονται». Το 85% από αυτά υφίστανται ολικό ακρωτηριασμό εξωτερικών γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Ο ακρωτηριασμός αφορά την εκτομή της κλειτορίδας, καθώς και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, τα κορίτσια μπαίνουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο και υφίστανται την επέμβαση, χωρίς το παραμικρό αναισθητικό ή παυσίπονο και σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Με το ίδιο λεπίδι, το οποίο δεν έχει περάσει από κανενός είδους αποστείρωση, θα «κοπούν» όλες. Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα μολυνθούν από HIV.
ΨΥΧΗ. Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μιας γυναίκας. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον «ενήλικο βίο». Θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί, θα υπηρετήσει και εξυπηρετήσει τον άντρα της στις ανάγκες του. Θα βρει τη θέση της στην κοινωνία. Οι πεποιθήσεις που συνδέονται με την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένες ώστε δεν υπάρχει έκκληση για βοήθεια και η δυσφορία είναι σε περιορισμένη κλίμακα. 
Ποιο είναι άραγε το ψυχολογικό όριο στο οποίο μία πεποίθηση καταπιέζει ή ακόμα και κατακερματίζει την ψυχή (και το σώμα) ενός ανθρώπου;
Βικτώρια Βελλοπούλου (6934 909266)

Επόμενες προγραμματισμένες προβολές:

Οκτώβρης 2014, Ισπανία: Human Rights Film Festival of Barcelona
Οκτώβρης 2014, Βρετανία: London Greek Film Festival (LGFF)