Βραδιά Λόγου και Μουσικής @ Myro Gallery

Η Myrό Gallery σας προσκαλεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στις 21.00 σε μια βραδυά Λόγου και Μουσικής, υπό τον τίτλο "Δύο κυρίες, ένας κύριος και ένα πιάνο", αφιερωμένη στην ποίηση στην ποίηση των Μάτση Χατζηλαζάρου, Κικής Δημουλά και Χάρη Βλαβιανού.

Υπό τους ήχους του πιάνο του γνωστού πιανίστα Θανάση Μπιλιλή θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων και παρουσίαση του έργου των τριών σημαντικών ποιητών από τον ηθοποιό και εικαστικό καλλιτέχνη Τάσο Παπαναστασίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Η Myrό Gallery δράτεται της ευκαιρίας της παρουσίας του γνωστού ηθοποιού και σχεδιαστή κοσμήματος Τάσου Παπαναστασίου, εικαστικά αντικείμενα του οποίου εκθέτει αυτό τον καιρό σε χώρο της, να συνδιοργανώσει μαζί με τον καλλιτέχνη σειρά από βραδυές αφιερωμένες στην Τέχνη, τον Λόγο και την Μουσική, με την συνδρομή και πολύτιμη βοήθεια φίλων, και την ευγενική χορηγία του Myrό Antiques House.

Συντελεστές

Τάσος Παπαναστασίου

Ο Τάσος Παπαναστασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη, στην Αθήνα και δούλεψε ως ηθοποιός για πολλά χρόνια, κυρίως στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο και την τηλεόραση, και βραβεύτηκε ως ενδυματολόγος. Φύση καθαρά καλλιτεχνική, αναζητούσε πάντοτε παράλληλη διέξοδο σε διάφορες μορφές της τέχνης, μέχρι που αφοσιώθηκε αποκλειστικά στον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμήματος. Παρακολούθησε μαθήματα στο Μουσείο Μπενάκη με δασκάλα τη Λίλα ντε Τσάβες και τα επόμενα τρία χρόνια κοντά στον σημαντικό δημιουργό Δημήτρη Νικολαΐδη, που του διεύρυνε καλειδοσκοπικά τους ορίζοντες της τέχνης του. Κοσμήματά του εκτέθηκαν κατά καιρούς , μεταξύ άλλων, στο πωλητήριο του «Μουσείου Μπενάκη» της οδού Πειραιώς, στο πωλητήριο του « Ίδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ.Θεοχαράκη», στο «Μουσείο Ηρακλειδών», σε επιλεγμένες γκαλερί της Αθήνας και στο «Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Καντακουζηνού». Σειρά κοσμημάτων σχεδίασε επίσης, ειδικά για το πωλητήριο του «Νέου Μουσείου της Ακρόπολης», όπου και εκτέθηκαν με εξαιρετική επιτυχία. Για τον Τάσο, η τέχνη αποτελεί αποκλειστικό λόγο ύπαρξης. Τα κοσμήματά του, σε πρωτότυπα και μοναδικά δικά του σχέδια και κατασκευή, είναι γέννημα του πάθους του για την ομορφιά και απόσταγμα του πολιτισμού του.

Tasos

Θανάσης Μπιλιλής

Πήρε δίπλωμα πιάνου ("άριστα παμψηφεί") από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή το Γ.Θυμή. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα με τον σολίστ Δ.Τουφεξή, ενώ έκανε μαθήματα και με τους B.Ringeissen (Σάλτσμπουργκ),O.Shabo (Βουδαπέστη), N.Ben Or (Λονδίνο),C.Tinley (Λονδίνο). Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Μ.Βρετανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ολλανδία, Αυστραλία κ.α.), ενώ από το 1990 συνοδεύει στο πιάνο προβολές του βωβού κινηματογράφου σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις Δημοτικών, Περιφερειακών και πειραματικών σκηνών, για ντοκιμαντερ, για κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους καθώς και για ταινίες κινουμένων σχεδίων. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχηστρα Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα "Καμεράτα" κ.α. ενώ ως μουσικός ή ενορχηστρωτής έχει συμμετοχές σε 18 δισκογραφικές παραγωγές. Ιδρυτικό μέλος του Plaza Ensemble με το οποίο κυκλοφόρησε το c.d. "songs from the big screen" με τη συμμετοχή της soprano Σόνιας Θεοδωρίδου. (παραγωγή: "Human Voice" - Berlin) Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θεματικό αντικείμενο τη μουσική συνοδεία στον αμερικανικό βωβό κινηματογράφο.
 
bililis

Σχετικά με τους ποιητές

Η Μάτση (Μαρία – Λουκία) Χατζηλαζάρου πρωτοεμφανίστηκε στην λογοτεχνία το 1944 με την ποιητική συλλογή "Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης" με το ψευδώνυμο Μάτση Ανδρέου. Το σύνολο του γραπτού έργου της περιλαμβάνει τέσσερις ποιητικές συλλογές και δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά. Η ποιήτρια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έζησε για πολλά χρόνια στην Γαλλία. Το 1931 παντρεύτηκε τον Καρλ Σούρμαν, βαυαρικής καταγωγής. Ο γάμος της διαλύθηκε πέντε χρόνια αργότερα. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1937, με τον γεωπόνο και αρχιτέκτονα κήπων Σπύρο Τσαούση, από τον οποίο χώρισε ένα χρόνο αργότερα και από το 1939 ως το 1943 ήταν παντρεμένη με τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Συνδέθηκε επίσης με τον ποιητή Ανδρέα Καμπά, τον ανιψιό του Πάμπλο Πικάσο Χαβιέρ Βιλατό (από το 1946 ως το 1954, περίοδο κατά την οποία έζησε στο Παρίσι στο Παρίσι με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου) και τον Κορνήλιο Καστοριάδη (1957-1958). Το 1958 επέστρεψε στην Αθήνα και ως το 1964 εργάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Παρίσι, ενώ από το 1973 και ως το τέλος της ζωής της έζησε στην Αθήνα.

Η Κική Δημουλά (γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1931) είναι Ελληνίδα ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης. Το πατρικό της όνομα είναι Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957). Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973.

O Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώμη το 1957. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πολιτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η διδακτορική διατριβή με τίτλο "Greece 1941-1949: From Resistance to Civil War", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Macmillan (1992). Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικά βιβλία, με πιο πρόσφατα τη δίγλωσση, συλλεκτική έκδοση "Η επιφάνεια των πραγμάτων" (2006) και τις συλλογές "Διακοπές στην πραγματικότητα" (2009), "Σονέτα της συμφοράς" (2011) και "H ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού" (2011), τα δοκίμια "Ο άλλος τόπος" (1994), "Ποιον αφορά η ποίηση;" (2007) και "Το διπλό όνειρο της γραφής" (μαζί με τον Χρήστο Χρυσόπουλο, 2010) και τη χιουμοριστική ανθολόγηση "Britannica" (2004). Έχει επίσης μεταφράσει έργα κορυφαίων συγγραφέων, όπως ο Walt Whitman. Διηύθυνε το περιοδικό "Ποίηση", επί 15 χρόνια. Σήμερα διευθύνει το νέο περιοδικό "Ποιητική" (τ.1, 2008). Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree) και δημιουργική γραφή ποίησης στους κύκλους σεμιναρίων των εκδόσεων Πατάκη, ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει το ίδιο μάθημα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.