Ο Τζέρεμι Άιρονς και ο Άλεξ Φαν Βάρμερνταμ προσκεκλημένοι στην Ελλάδα

Τζέρεμι Άιρονς Τζέρεμι Άιρονς

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έκλεισε τις πρώτες ημέρες εκδηλώσεων με δύο λαμπρούς καλεσμένους, τον Τζέρεμι Άιρονς και τον Άλεξ Φαν Βάρμερνταμ.

Ο διάσημος ηθοποιός και γνωστός φίλος της Ελλάδας, Τζέρεμι Άιρονς, ήρθε στην Ελλάδα για την επίσημη πρεμιέρα της νέας τους ταινίας «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» μαζί με τον σκηνοθέτη Μπίλ Ογκαστ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 20.09.2013. Την βραδιά συνδιοργάνωσαν ο ΕΟΤ και η εταιρεία Hollywood Entertainment σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας και ο Τζέρεμι Άιρονς είχε ένα σχόλιο για όλα.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Ξέρω ότι έχετε προβλήματα με τους εξτρεμιστές στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που υπάρχει δυσφορία σε οποιαδήποτε κοινωνία, τα άκρα κερδίζουν σε δημοτικότητα και οι άνθρωποι νομίζουν ότι τα ακραία μέτρα είναι η λύση. Από ιστορικής πλευράς δεν είναι έτσι. Η μετριοπάθεια είναι το παν. Στην Αγγλία γελάμε με τους εξτρεμιστές. Κι ελπίζω κι εσείς να βρείτε τη βούληση να το κάνετε».

Πλήρως ενημερωμένος για την κρίση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε επισκέπτεται πολύ συχνά, ο Τζέρεμι Άιρονς κάθε άλλο παρά φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του σε σχέση με τη χώρα μας. «Πρέπει οι άνθρωποι να εξετάσουν τα αποτελέσματα του εξτρεμισμού σε σχέση με την ιστορία για να δουν πως τελικά δεν λειτουργεί. Μία τέτοια ιδέα χρωματίζει την αφήγηση της ταινίας μας», συνεχίζει μιλώντας για το φιλμ που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Πασκάλ Μερσιέ.

Καθόλου τυχαία ο Άιρονς, φιλέλληνας και γνώστης της ελληνικής κουλτούρας, δεν μας χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι και απαισιόδοξος. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι να βλέπουμε αδιέξοδο στην οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Είναι σημαντικό να σηκωνόμαστε κάθε πρωί και να λέμε "ο ουρανός είναι γαλάζιος, ο καιρός είναι υπέροχος...". Μπορούμε να προσαρμόσουμε τους εαυτούς μας.», συμπληρώνει.
Ιδού και το σχόλιό του για την άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα: «Δεν πρέπει να συγχέουμε μία ολόκληρη χώρα με ένα περιστατικό που διαβάζουμε στην εφημερίδα. Σίγουρα υπάρχουν ηλίθιοι που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρότυπο, ναι, δολοφονούν ανθρώπους αλλά αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την Ελλάδα που ξέρω. Η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχους ανθρώπους. Είναι ένα από τα βασικότερα μέρη στον κόσμο, που χαίρομαι να βρίσκομαι. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ότι κρινόμαστε από τις πράξεις ηλίθιων εξτρεμιστών που σκοτώνουν».

Καυστικός αλλά και συμπάσχων με τους Ελληνες, ο Άγγλος ηθοποιός, που μόλις προχθές έκλεισε τα 65 του, καταλήγει: «Η ευρωπαϊκή οικονομία για μένα είναι σαν ένα ελικόπτερο του οποίου οι μηχανές χάλασαν και ο πιλότος -η Ανγκελα Μέρκελ και όποιον άλλον από τους πολιτικούς σας θέλετε- προσπαθούν να το ρίξουν. Αν πέσει, οι κοινωνικές αναταραχές θα χειροτερέψουν», τονίζει και μας προτρέπει: «Μας είπαν τα τελευταία 50-70 χρόνια ότι πρέπει να αγοράζουμε υλικά αγαθά. Ηταν μια μεγάλη προπαγάνδα. Αλλά πρέπει να δούμε πέρα από αυτό. Οι μεγάλοι οργανισμοί ζητούν από εμάς να αγοράζουμε. Εχουμε όμως επιλογή. Μπορούμε να πούμε "όχι". Αν θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την ιδέα, χρειάζεται απλώς να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και να απολαμβάνουμε τη ζωή»

Άλεξ φαν ΒάρμερνταμΆλεξ φαν Βάρμερνταμ

Οι Nύχτες Πρεμιέρας με περηφάνια υποδέχθηκαν και τον Άλεξ φαν Βάρμερνταμ στην Αθήνα και μπόρεσαν έτσι να συστήσουν τον εκκεντρικό «τρελό» του παγκόσμιου σινεμά στο ελληνικό κοινό, μέσα από τις ιδιοσυγκρασιακές του ταινίες που περιλαμβάνονται στην πλήρη ρετροσπεκτίβα του Φεστιβάλ.

Ο Άλεξ φαν Βάρμερνταμ πέρασε μερικές μέρες στην Αθήνα συνομιλώντας με το κοινό των προβολών αλλά και δίνοντας ένα masterclass την Παρασκευή 20/9 στο καφέ του βιβλιοπωλείου Ιανός.
Στην ερώτηση αν ξεκινά ποτέ θέλοντας να αναδείξει ένα κοινωνικό σχόλιο μέσα από τις ταινίες του, εκείνος δήλωσε «αθώος». «Η κοινωνική αλληγορία δεν είναι ο σκοπός μου όταν ξεκινώ μια ταινία. Κάποια στοιχεία παρεισφρέουν αργότερα όταν δουλεύω το σενάριο, ίσως επειδή είμαι μέλος της κοινωνίας και οι ταινίες μου το ίδιο. Όμως μπορεί να βάζω έναν χαρακτήρα να κλάψει γιατί θέλω ήχο κλάματος εκείνη τη στιγμή. Εντάξει ίσως είμαι υπερβολικός – στην πραγματικότητα όμως δεν είναι εκούσιο.»

Πέρα από το κοινό γνώρισμα της δύσκολης ένταξής τους σε σαφή κατηγορία και ύφος, οι ταινίες του μοιράζονται την άναρχη φύση, την ιδιοσυγκρασιακή ματιά στον κόσμο μας και μια τάση να γίνονται ολοένα σκοτεινότερες, αν και, όπως πιστεύει ο ίδιος, «όλες μου οι ταινίες είναι κατά βάθος κωμωδίες». Κάθε φορά όμως είναι κάτι το εντελώς δικό τους. «Μου αρέσει να θέτω περιορισμούς, π.χ. στο "Μπόργκμαν" σκέφτηκα ότι δεν ήθελα καθόλου σεξ και έτσι έγινε. Δεν έχω έναν συγκεκριμένο σκελετό όταν ξεκινώ μια ταινία. Αρχίζω με κάποιες αμυδρές ιδέες, προκύπτει το στόρι, οι εικόνες έρχονται μετά και έπειτα είναι κάτι σαν παιχνίδι – φτιάχνεις "εμπόδια" και μετά τα ξεπερνάς, προσπαθώντας να βρεις τη λύση.»

Όπως εξήγησε, η τόσο χαλαρή μέθοδος σημαίνει ότι σε μερικές περιπτώσεις και ο ίδιος δεν γνωρίζει την κατεύθυνση της ιστορίας του. «Προσπαθώ να υπάρχει μια λογική σε ό,τι συμβαίνει. Θυμάμαι σε ένα μου πρότζεκτ ήμουν πέντε σελίδες πριν το τέλος και ακόμη δεν ήξερα ποιος θα πεθάνει. Αυτό που με εκπλήσσει μερικές φορές είναι όταν ένας μικρός χαρακτήρας αποκτά σημασία και βαρύτητα σχεδόν πρωταγωνιστή – χωρίς εγώ να το έχω προβλέψει.»

Αποκαλώντας την εμπειρία του στο Φεστιβάλ Καννών ως κάτι το ευχάριστο, μία φιλοφρόνηση που όμως δεν του άλλαξε και τη ζωή, ο φαν Βάρμερνταμ τοποθετήθηκε αρνητικά για την τρέχουσα μόδα που θέλει το σινεμά να υποχωρεί για χάρη του home entertainment. «Δεν είμαι άνθρωπος του Ίντερνετ, είμαι πιο παραδοσιακός. Εγώ γυρίζω για το σινεμά: να υπάρχουν άνθρωποι, να κλείνουν τα φώτα, όλοι μαζί να παρακολουθούν... Η τηλεόραση μού προκαλεί μια κατάθλιψη: έχει διακοπές για διαφημίσεις, κόβουν τίτλους τέλους... Αν στο μέλλον έχουμε τόσο μεγάλες οθόνες, κλείνουν φώτα και δεν πάει κανείς τουαλέτα – τότε δεν έχω αντίρρηση!».

Αργότερα, στην προβολή του «Μπόργκμαν», ο Άλεξ φαν Βάρμερνταμ, ο «εκκεντρικός, τρελός αυτός Ολλανδός», όπως ανέφερε στην εισαγωγή του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρέλαβε το Βραβείο της Πόλης των Αθηνών για το σύνολο της καριέρας του και δήλωσε ταυτόχρονα ευτυχής και θλιμμένος - «είναι το πρώτο τέτοιο βραβείο και αυτό με χαροποιεί πολύ, αλλά επίσης μου θυμίζει ότι δεν είμαι πια νέος!», σχολίασε παιχνιδιάρικα.
Πλήρως ενημερωμένος για την κρίση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε επισκέπτεται πολύ συχνά, ο διάσημος ηθοποιός κάθε άλλο παρά φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του σε σχέση με τη χώρα μας.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Ξέρω ότι έχετε προβλήματα με τους εξτρεμιστές στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που υπάρχει δυσφορία σε οποιαδήποτε κοινωνία, τα άκρα κερδίζουν σε δημοτικότητα και οι άνθρωποι νομίζουν ότι τα ακραία μέτρα είναι η λύση. Από ιστορικής πλευράς δεν είναι έτσι. Η μετριοπάθεια είναι το παν. Στην Αγγλία γελάμε με τους εξτρεμιστές. Κι ελπίζω κι εσείς να βρείτε τη βούληση να το κάνετε».

 

Ο Τζέρεμι Άιρονς και ο Άλεξ Φαν Βάρμερνταμ προσκεκλημένοι στην Ελλάδα
19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013

Νύχτες Πρεμιέρας Online
Η ανάρτηση του αναλυτικού προγράμματος προβολών του Φεστιβάλ, υπάρχει στον επίσημο διαδικτυακό μας τόπο www.cinemag.gr & www.aiff.gr.
Διαθέσιμος είναι πλέον και ο επίσημος κατάλογος του Φεστιβάλ, με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ταινίες μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Ναθαναήλ
Γραφείο Τύπου
19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 210-6061689
www.cinemag.gr & www.aiff.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook/cinemag.gr & Facebook/AthensFilmFestival / Twitter

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
To 19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΟΤΕ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

JAMESON
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

NISSAN Ι. ΝΙΚ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

T.G.I. Friday's Greece
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ - WWW.CINEMAG.GR
ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
GOETHE INSTITUT
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΙΑΝΟΣ - ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ZOLOTAS
SONY HELLAS
IEK AKMH
CITY LINK
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
MEGA TV
MAD TV
TV5 MONDE
MAD RADIO 106,2
PEPPER
ΕΝ ΛΕΥΚΩ
E-GO.GR
ΜΑD.GR
SENTRA FM