Οι Νύχτες Πρεμιέρας μιλούν γαλλικά! «Το Παρελθόν» (Le Passé)

Le Passé - Το Παρελθόν Le Passé - Το Παρελθόν

Ημέρα Γαλλοφωνίας σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde. Προβολή της ταινίας «Το Παρελθόν» (Le Passé), του Ασγκάρ Φαραντί & Κοκτέιλ Πάρτυ στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013, στις 22.30.

Για ακόμη μία χρονιά οι Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζουν το γαλλόφωνο σινεμά, παρουσιάζοντας μερικές από τις καλύτερες γαλλικές παραγωγές της χρονιάς καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, με αποκορύφωμα την Ημέρα Γαλλοφωνίας με την φιλοξενία του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας και πάντα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde.

Aύριο, λοιπόν, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013, το Φεστιβάλ θα προβάλει σε πανελλήνια πρεμιέρα την πολυαναμενόμενη ταινία του Ασγκάρ Φαραντί με τον τίτλο «Το Παρελθόν» (Le Passé) και πρωταγωνιστές τους Μπερενίς Μπεζό, Αλί Μοσαφά και Ταχάρ Ραχίμ. «Το Παρελθόν», ένα καθηλωτικό οικογενειακό δράμα που αντηχεί τη δομή και τις χιτσκοκικές πινελιές του οσκαρικού «Ενας Χωρισμός», είναι το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ασγκάρ Φαραντί που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Μετά την προβολή ακολουθεί κοκτέιλ πάρτυ στον ειδυλλιακό κήπο του καφέ του Νομισματικού Μουσείου, με πολλές εκπλήξεις.

Πέρα από την μεγάλη αυτή πρεμιέρα οι Νύχτες Πρεμιέρας επιλέγουν και αναδεικνύουν συναρπαστικά νέα ταλέντα του γαλλόφωνου σινεμά όπως ο Νταβίντ Περό τού «Οι Ήρωές Μας Ξεψυχούν Απόψε» ("Nos Héros sont Morts ce Soir"), ο Γιαν Γκονζάλεζ του «Ραντεβού Μετά τα Μεσάνυχτα» ("Les Rencontres d'Apres Minuit") και ο Αντονίν Περετζατκό τού «Κοριτσιού της Επανάστασης» ("La Fille de 14 Juillet"), και γνωστά διαμάντια όπως το «Beau Travail» της Κλερ Ντενί, το «Nuit et Brouillard» του Αλέν Ρενέ.

Έχει, επίσης, συγκεντρώσει σε ειδικό αφιέρωμα τις καλύτερες ταινίες του Ζορζ Φρανζί, ένα όνομα που για τους μυημένους σινεφίλ είναι για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το αριστούργημα του σινεμά τρόμου «Μάτια Χωρίς Πρόσωπο», την πρώτη καθαρόαιμη, γαλλική ταινία του είδους, αλλά και με τη γέννηση της θρυλικής Γαλλικής Ταινιοθήκης, η οποία θα ξεκινούσε από τη μικρή κινηματογραφική λέσχη που ο Ζορζ Φρανζί ίδρυσε το 1935 μαζί με τον Ανρί Λανγκλουά. Ομως εκτός από τα δύο αυτά –διόλου αμελητέα– επιτεύγματα, ο αφανής Γάλλος δημιουργός είναι υπεύθυνος για μία περά για πέρα εκλεκτική φιλμογραφία, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από sui generis ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ατμοσφαιρικά φιλμ με τον αέρα του φανταστικού, λεπτοδουλεμένες λογοτεχνικές διασκευές και εκκεντρικούς φόρους τιμής στα βουβά κινηματογραφικά σίριαλ και τα φτηνά αστυνομικά μυθιστορήματα, όλα φιλοτεχνημένα με μια ξεχωριστή ποιητική ματιά, που καθιστά το σύνολο του έργου του μια αλλόκοτη παρένθεση στην Ιστορία του γαλλικού σινεμά.

Η ημέρα Γαλλοφωνίας του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας, του TV5 Monde, του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

 

Πληροφορίες
Vive le cinema!
Οι Νύχτες Πρεμιέρας μιλούν γαλλικά!
«Το Παρελθόν» (Le Passé)

Tετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013, στις 22.30

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
18-29 Σεπτεμβρίου 2013

Νύχτες Πρεμιέρας Online
Η ανάρτηση του αναλυτικού προγράμματος προβολών του Φεστιβάλ, υπάρχει στον επίσημο διαδικτυακό μας τόπο www.cinemag.gr & www.aiff.gr.
Διαθέσιμος είναι πλέον και ο επίσημος κατάλογος του Φεστιβάλ, με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ταινίες μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Ναθαναήλ
Γραφείο Τύπου
19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 210-6061689
www.cinemag.gr & www.aiff.gr
Ακολουθήστε μας στο Facebook/cinemag.gr & Facebook/AthensFilmFestival / Twitter

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
To 19o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΟΤΕ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

JAMESON
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

NISSAN Ι. ΝΙΚ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

T.G.I. Friday's Greece
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ - WWW.CINEMAG.GR
ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟY ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
GOETHE INSTITUT
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
ΙΑΝΟΣ - ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ZOLOTAS
SONY HELLAS
IEK AKMH
CITY LINK