Animation στις Κυκλάδες, ΤΑΚΕ 5!

Tο αniμasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων [www.animasyros.gr] επιστρέφει για 5η χρονιά, πιστό στο καθιερωμένο πλέον φθινοπωρινό ραντεβού του με τους φίλους του ποιοτικού animation στην Σύρο. Αυτή την φορά τους υποδέχεται από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου με ένα ζωντανό πρόγραμμα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 156 ταινίες από 30 χώρες, 2 διαγωνιστικά προγράμματα (διεθνές και φοιτητικό), πληροφοριακό πρόγραμμα με ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών, επαγγελματικό φόρουμ, εκπαιδευτικά εργαστήρια και αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ και σημαντικούς δημιουργούς.
Ένας από αυτούς ο πολυβραβευμένος Γάλλος Michel Ocelot, του οποίου η πιο πρόσφατη ταινία «Τα παραμύθια της νύχτας» («Les contes de la nuit») θα σημάνει την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Moonstruck cinanima

Την επομένη, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, η οθόνη του θεάτρου Απόλλων θα γεμίσει με τους ήχους και τις εικόνες ενός σπουδαίου δημιουργού, του οποίου η δουλειά καθόρισε όσο λίγων την τέχνη της εμψύχωσης: του Georges Prosper Remi ή αλλιώς Herge, δημιουργού του Τεν-Τεν. Ο στενός συνεργάτης του Alain Baran θα βρεθεί στη Σύρο και θα μιλήσει για τον άνθρωπο που δημιούργησε έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Το αφιέρωμα στον βέλγο δημιουργό θα ολοκληρωθεί με την προβολή του εμβληματικού ντοκιμαντέρ του Δανού σκηνοθέτη Anders Ostergaard "TinTin and I" και της ταινίας του Steven Spielberg «Οι περιπέτειες του Τεν Τεν – Το μυστικό του μονόκερου».

Δίνοντας έντονα το στίγμα του σύγχρονου ευρωπαϊκού animation το φετινό aniμasyros θα φιλοξενήσει επίσης αφιερώματα στο πορτογαλικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Cinanima στο London International Animation Festival, ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στον κόσμο καθώς και στο Τμήμα Animation της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών της Λουκέρνης (Ελβετία). Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει βραβευμένες ταινίες του έγκυρου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Cartoon D' Or 2011.

Princes et-princesses ocelot

Στη συνέχεια το βλέμμα θα στραφεί από την Ευρώπη προς την Αμερική στο πλαίσιο του αφιερώματος American Animation Panorama που θα παρουσιάσει τη δουλειά τριών σημαντικών ανεξάρτητων αμερικανών δημιουργών, των Don Hertzfeldt, John Dilworth και Patrick Smith. Ο πρώτος κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Best Animated Short Film για την ταινία του "Rejected" μόλις στα 24 του χρόνια. Ο δεύτερος, επίσης υποψήφιος για Όσκαρ το 1996 για την ταινία του "The Chicken from Outer Space", κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση μέσα από το τηλεοπτικό "Courage The Cowardly Dog" και είναι υπερήφανος κάτοχος 10 βραβείων ASIFA. Ο Patrick Smith έγινε επίσης ευρύτερα γνωστός από τη δουλειά του στην τηλεόραση και δη σειρές όπως οι Downtown", "Daria" και "HeadTrip". Στη Σύρο όπου θα βρεθεί ως μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ θα προβληθούν οι ανεξάρτητες ταινίες που έχει δημιουργήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου με σχέδια στο χέρι με την εταιρία του Blendfilms. Παράλληλα, θα μιλήσει για τη ζωτική σχέση μουσικής και animation στο πλαίσιο Φόρουμ με τίτλο «Ο ρόλος του ήχου στην τέχνη του animation», καθώς τόσο η τελευταία του ταινία Masks όσο και το σύνολο του έργου του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήχο και τη μουσική.

HISTÓRIA TRÁGICA COM FINAL FELIZ cinanima

Το επαγγελματικό Φόρουμ με θέμα τη μουσική και το animation συμπληρώνουν οι μουσικοί Ηλίας Παντολέων και Μάριος Στρόφαλης και η διευθύντρια σπουδών του τμήματος 3D Multimedia studies του ΑΚΤΟ, Αναστασία Δημητρά.

Πιστό στην εκπαιδευτική του αποστολή το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Οι τελευταίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα stop motion animation workshop του βρετανικού studio Animate & Create, τίτλο "Modern Myths" και έμπνευση τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας. Στο εργαστήρι με τίτλο "Animated Memories" τα παιδιά της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου θα δημιουργήσουν τη δικής τους ταινία κινουμένων σχεδίων με αφορμή το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Herge και του εργαστηρίου «Ο ήρωάς σου είσαι ΕΣΥ», παιδιά τρίτης έως έκτης δημοτικού θα εμπνευστούν από τον Τεν Τεν για να δημιουργήσουν τους δικούς τους ήρωες.

stop human trafficking

Στο πλαίσιο δράσεων του Φεστιβάλ ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην ενότητα προβολών Animation against trafficking, μιας σειράς πέντε ταινιών μικρού μήκους που προέκυψαν από τη συνεργασία φοιτητών του τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό "The No Project" και σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για ένα μεγάλο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, το «human trafficking».

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου με τα βραβεία που θα απονείμει η φετινή εκλεκτή κριτική επιτροπή. Σε αυτήν εκτός από τον Patrick Smith, συμμετέχουν επίσης η σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή, η μεγάλη περσινή νικήτρια του διεθνούς διαγωνιστικού Μαρί Μαργκό Τσακίρη- Σκανάτοβιτς, καθώς και ο αξιόλογος animator και καθηγητής στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Λουκέρνης Jürgen Haas.
Πληροφορίες
Animation στις Κυκλάδες, ΤΑΚΕ 5!
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Animasyros 5.0
Eye-candy in the Aegean

Σας περιμένουμε στην Ερμούπολη, 21 - 23 Σεπτεμβρίου 2012!
www.animasyros.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Νατάσσα Πανδή / 6977051525
Συνδιοργανωτές
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΥΡΟΥ • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με την υποστήριξη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ • ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ • ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ • ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ • ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑΣ • ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΛΓΙΟΥ • WALLONIE-BRUSSELS INTERNATIONAL • BRITISH COUNCIL
AD AXEM• MY AEGEAN
Υπό την Αιγίδα
ASIFA GREECE
Χορηγοί
ΑΚΤΟ • ΜΠΑΞΑΣ • 3WHEEL STUDIO
SAILOR JERRY • BUD • SERKOVA • STELLA ARTOIS

Χορηγός Μεταφοράς
BLUE STAR FERRIES
Χορηγός Τηλεοπτικού εξοπλισμού
ELECTRONET Νεώριο

Χορηγοί Επικοινωνίας
MEGA • MAD TV • MAD RADIO • SERIOUS
ARTMAG.GR • CINEMAG.GR • ELCULTURE.GR • FLIX.GR • MOSAIKO.GR