Χαρακτική στον Ήλιο @ Myrό Gallery

H Myrό Gallery, στο πλαίσιο της προσπάθειας της για την ανανέωση της ελληνικής εικαστικής ταυτότητας και της ανάδειξης της, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Χαρακτική στον Ήλιο", την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 στις 20.00.

Η έκθεση παρουσιάζει την πορεία του Κέντρου Χαρακτικής "Ήλιος", μέσα από τα έργα των ιδρυτών, των αποφοίτων και των μαθητών του κέντρου στην διάρκεια των 15 χρόνων της λειτουργίας του, και έχει ως στόχο να κάνει γνωστό το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα 30 χαρακτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται έργα των ιδρυτών και καθηγητών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Μανώλη Γιανναδάκη και Ξενή Σαχίνη, των πρώτων δασκάλων και διεθνώς αναγνωρισμένων χαρακτών Ruud Matthes και Erica Gutenschwager, του διδάσκοντος στο Κέντρο χαράκτη Δημήτρη Καρλαφτόπουλου και δεκάδων μαθητών και αποφοίτων του Κέντρου.

Το κέντρο χαρακτικής λειτούργησε το 1997, στο πλαίσιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μετά από πρόταση για την δημιουργία ενός ερευνητικού Κέντρου-Εργαστηρίου Χαρακτικής, υψηλών προδιαγραφών από του καθηγητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ κ. Μ. Γιανναδάκη και κ. Ξ. Σαχίνη. Έναν χρόνο μετά ξεκίνησε να λειτουργεί ως μια από τις δραστηριότητες του Δήμου Νεάπολης- Συκεών.

Το 1998 λοιπόν, που δημιουργήθηκε το τμήμα Χαρακτικής, κανείς δεν περίμενε την αγάπη και το ενδιαφέρον με το οποίο θα αγκάλιαζαν δημότες από όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς και από την περιφέρειά της αυτόν τον θεσμό. Σε χώρο διαμορφωμένο με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εκμάθηση του αντικειμένου και με διδάσκοντες, ανθρώπους καταρτισμένους και με περισσή εμπειρία στην τεχνική, τα μαθήματα, από την πρώτη κιόλας χρονιά, είχαν πλήρη επιτυχία.
Εκπαίδευση, επιμόρφωση, έρευνα, για ανθρώπους που είτε δεν είχαν καμία επαφή με το αντικείμενο είτε ήταν γνώστες και απλώς με αυτόν τον τρόπο είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έργα ή να εμβαθύνουν στην τεχνική κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

Δεκαπέντε χρόνια τώρα, με την βοήθεια και υποστήριξη του Δήμου, τα έργα που έχουν δημιουργηθεί στο παλιό εργοστάσιο Κωνσταντινίδη "Ήλιος", είναι πολλά σε αριθμό και η ποιότητά τους δέχεται μόνο θετικές κριτικές από τους θεατές που θα τύχει να τα συναντήσουν μπροστά τους, σε οποιαδήποτε παρουσίασή τους.

f -       Χαρακτικό έργο

Η Χαρακτική, ως τέχνη, απαιτεί την απόλυτη εξοικείωση του καλλιτέχνη με το λεξιλόγιο και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να προϋπολογίσει τους χρόνους και τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει το έργο του. Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κάθε χαράκτης κατά την διαδικασία της δημιουργίας, μερικές φορές απαιτούν την ανακάλυψη νέων τρόπων χάραξης ή συνεργασίας με αλλά ήδη τέχνης, όπως η φωτογραφία, η γλυπτική ή ακόμη της ίδιας της τεχνολογίας. Αυτά είναι ζητήματα που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν, με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν έργα στο εργαστήριο του Δήμου. Το χαρακτικό, ως προϊόν εικαστικής σκέψης και πράξης, έχει την δυνατότητα να απευθύνεται σε πολλούς και μάλιστα χωρίς να χάνει την μοναδικότητα της προσφοράς του κάθε δημιουργού.

Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 στις 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 16 Μαΐου - 8 Ιουνίου 2013
Τόπος: Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου
Μέρες / Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00 και Σάββατο 11.00 - 15.00. Επίσης δέχεται επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2310269187) Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, σε όλη την διάρκεια των εκθέσεων της.