Ειρήνη Κεφαλιανού

Ειρήνη Κεφαλιανού

Παράλληλα με τις σπουδές μου στα Ναυτιλιακά, απέκτησα πτυχία σε τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά). Ιδίως όσον αφορά την ισπανική γλώσσα, την οποία εξακολουθώ να σπουδάζω, το ενδιαφέρον μου πυροδότησε η αγάπη μου για τον πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής, καθώς, και η απότοκος αυτής της αγάπης ανάγκη, για έναν άμεσο τρόπο επαφής με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το μεράκι μου για τις ξένες γλώσσες και τη διάδοση της γνώσης και του πολιτισμού ήταν αυτό που με ώθησε να αναλάβω εξ' ολοκλήρου το συντονισμό της στήλης του οργανισμού TED.

Μια ιστορία, ένα έργο τέχνης, ένα πρόσωπο, ένα σχεδιασμένο αντικείμενο -- πώς ξεχωρίζουμε ότι κάτι είναι όμορφο; Και γιατί έχει τόση σημασία για μάς; Ο σχεδιαστής Ρίτσαρντ Σέιμουρ διερευνά την ανταπόκρισή μας στην ομορφιά και την εκπληκτική δύναμη που επιδεικνύουν τα όμορφα αντικείμενα.

Κατηγορία TED

Ο διευθυντής φωτογραφίας του National Geographic, Ντεϊβιντ Γκρίφιν, γνωρίζει την δύναμη της φωτογραφίας να μας συνδέει με τον κόσμο μας. Στην ομιλία γεματή με θαυμάσιες φωτογραφίες μας διηγείται το πως χρησιμοποιούμε φωτογραφίες για να πούμε τις ιστορίες μας.

Κατηγορία TED

Αποδεχόμενος το βραβείο του TED 2008, ο συγγραφέας Ντέιβ Έγκερς ζητάει από την κοινότητα του TED να συνεργαστεί προσωπικά και δημιουργικά με κατά τόπους δημόσια σχολεία. Με μαγευτική προθυμία, μιλά για το πώς το κέντρο διδασκαλίας του, το 826 Βαλέντσια, ενέπνευσε και άλλους σε όλο τον κόσμο ν' ανοίξουν τα δικά τους εθελοντικά και απίστευτα εμπνευσμένα εργαστήρια δημιουργικής γραφής.

Κατηγορία TED

Ο Μπρούστερ Κέιλ χτίζει μία μεγάλης έκτασης ψηφιακή βιβλιοθήκη: κάθε βιβλίο που έχει εκδοθεί, κάθε ταινία που έχει προβληθεί και όλη την πορεία της ιστορίας του ίντερνετ ... Όλα αυτά διατίθενται στο κοινό δωρεάν, εκτός αν κάποιος άλλος προλάβει να τα κατοχυρώσει.

Κατηγορία TED

Η Δονκιχωτική Ένωση (Quixotic Fusion) είναι ένα σύνολο καλλιτεχνών που συνδυάζει εναέρια ακροβατικά, χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική και οπτικά εφέ.

Κατηγορία TED

Ο παραγωγός ταινιών Άντριου Στάντον («Toy Story: Ιστορία Παιχνιδιών», «ΓΟΥΟΛ-Υ») μοιράζεται όσα γνωρίζει για την αφήγηση - ξεκινώντας από το τέλος και πηγαίνοντας προς την αρχή. (Περιέχει υβριστική γλώσσα...)

Κατηγορία TED

Οι κινηματογραφικές ταινίες έχουν τη δύναμη να δημιουργούν μια εμπειρία αφήγησης που μοιράζεσαι και να διαμορφώνουν μνήμες και παγκόσμιες απόψεις. Η Βρετανή σκηνοθέτης Μπίμπαν Κίντρον επικαλείται εικόνες από σκηνές -από Το θαύμα στο Μιλάνο μέχρι το Boyz n the Hood- καθώς δείχνει πώς η ομάδα της, FILMCLUB, μοιράζεται σπουδαίες ταινίες με παιδιά.

Κατηγορία TED

Ομορφαίνεις την πόλη, αντιμετωπίζεις την διαφθορά. Ο Έντι Ράμα ακολούθησε αυτή την φαινομενικά απλή συνταγή ως δήμαρχος των Τιράνων στην Αλβανία, και εμφύσησε υπερηφάνεια στους πολίτες μετασχηματίζοντας τους δημόσιους χώρους με πολύχρωμα σχέδια. Με έργα που βάζουν πρώτα τον άνθρωπο, ο Ράμα μείωσε την εγκληματικότητα -- και έδειξε στους πολίτες πως μπορούν να έχουν πίστη στους ηγέτες τους. (Κινηματογραφήθηκε στο TEDxThessaloniki.)

 

Κατηγορία TED
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 23:25

Νιλ Χάρμπισον: Ακούω τα χρώματα

Ο καλλιτέχνης Νιλ Χάρμπισον γεννήθηκε με πλήρη αχρωματοψία, αλλά τώρα μια συσκευή στο κεφάλι του μετατρέπει τα χρώματα σε ηχητικές συχνότητες. Αντί να βλέπει έναν γκρίζο κόσμο, ο Χάρμπισον μπορεί να ακούει μια συμφωνία χρωμάτων, και ναι, ακούει ακόμα και πρόσωπα και πίνακες.

Κατηγορία TED

Η ιστορία της τέχνης αλλάζει. Ο μηχανικός Μαουρίτζιο Σερατσίνι πέρασε 30 χρόνια ερευνώντας τη χαμένη νωπογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, "Μάχη του Ανγκιάρι" και στη διαδικασία ανακάλυψε ότι πολλοί πίνακες κρύβουν κάποια κρυμμένα επίπεδα ιστορίας. Δεν θα έπρεπε να είναι και αυτά μέρος της εμπειρίας ανάγνωσης ενός πίνακα;

Κατηγορία TED
Σελίδα 1 από 3