Νάνσυ Μπαλούτογλου

Νάνσυ Μπαλούτογλου

Η αφηρημένη τέχνη είναι ένας όρος που δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα καλλιτεχνικό κίνημα ή μια περίοδο στη μακρά ιστορία της τέχνης.
Αφηρημένη αποκαλούμε την τέχνη που δε μιμείται ούτε αναπαριστά άμεσα την εξωτερική πραγματικότητα.

Κατηγορία ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ
Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 00:11

Paul Cezanne VS Ιμπρεσιονισμό

Σε τι διαφέρει o Paul Cezanne από τους ιμπρεσιονιστές; Τι καινούργιο προσθέτει στην απεικόνιση και την αντίληψη του κόσμου; Ποιες λειτουργίες ενεργοποιεί στην πρόσληψή του;

Κατηγορία ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ

Ο Πιτ Μοντριάν (Piet Mondrian, πραγματικό όνομα Piet Cornelis Mondriaan) γεννήθηκε στην πόλη Amersfoort της Ολλανδίας και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ την περίοδο 1892 - 1895. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και συνιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού (κίνημα de Stijl) μαζί με τον Theo Van Doesburg. Θεωρείται από τους πλέον επιδραστικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα. Είναι γνωστός για τους μη παραστατικούς πίνακες που ονόμαζε συνθέσεις, που αποτελούνταν από ορθογώνιες φόρμες, κόκκινες, μπλε, κίτρινες, μαύρες, άσπρες που διαχωρίζονται από κάθετες και οριζόντιες μη ισοπαχείς γραμμές. Ήταν το αποτέλεσμα μιας στιλιστικής εξέλιξης που ξεκίνησε από τα 30 του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Georges Braque γεννήθηκε στις 13 Μάη 1882, στο Argenteuil-Sur-Siene κοντά στο Παρίσι, μεγάλωσε εκεί και στη πόλη - λιμάνι της Χάβρης. Το 1899 ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα του, μπήκε μαθητευόμενος ζωγράφος. Μέχρι το 1902 είχε εγκατασταθεί στο Παρίσι. Είναι ο καλλιτέχνης που ενσάρκωσε στη Γαλλία μια πρωτοποριακή τέχνη, η οποία χαρακτηρίζεται από «αρετές» όπως το μέτρο, η πειθαρχία, η πραότητα, η καθαρότητα, η διαύγεια. Είναι ο θεμελιωτής του Κυβισμού μαζί με τον Picasso, αλλά και επινοητής της τεχνικής του papier colle (επικολλημένου χαρτιού) την οποία θα εφαρμόσει στη συνέχεια και ο Picasso ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο καινούριους δρόμους στη μοντέρνα τέχνη.

Κατηγορία ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ