Έκθεση της Γαλλίδας video artist, Marie Voignier με τίτλο "ένα ένα"

Marie Voignier και Βασίλης Σαλπιστής Marie Voignier και Βασίλης Σαλπιστής

Η Πολιτιστική Εταιρεία Εικαστικής Παρέμβασης και ο Γεράσιμος Καππάτος παρουσιάζουν την έκθεση ένα ένα της Γαλλίδας video artist, Marie Voignier, με τίτλο "ένα ένα", από τις 22.5 έως 28.6.2014.

Η Marie Voignier έμεινε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2014 και πραγματοποίησε γυρίσματα για το ομώνυμο έργο που αποτελεί κεντρικό θέμα της έκθεσης.

Η δεύτερη φιλοξενούμενη του προγράμματος Art Professionals-In-Athens Residency, στη διάρκεια της παραμονής της δημιούργησε σε συνεργασία με τον εικαστικό Βασίλη Σαλπιστή το ένα ένα. Πρόκειται για ένα πειραματικό φιλμ-κολάζ διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, το οποίο συνθέτουν ένα σύνολο μαρτυριών και κειμένων σχετικά με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, το θάνατο, τα φαντάσματα, την κρίση και τη σχέση νερού και φωτιάς. Η συναρμογή των στοιχείων συγκλίνει σε μια διερεύνηση των σύγχρονων εφαρμογών της λειτουργίας του μύθου. Αποτελούμενες σε μεγάλο βαθμό από κινηματογραφημένες φωτογραφίες, ακόμη και εν κινήσει, οι εικόνες του φιλμ παραπέμπουν στη στατικότητα του σταθερού πλάνου. Μέσω της αντιπαραβολής τους, υπό τη μορφή ενός άτλαντα αναπαραστάσεων, ετερογενείς αλλά και κυριολεκτικές, οι εικόνες μετατοπίζουν την αφήγηση προς το χώρο του οπτικού δοκιμίου.

Παράλληλα, θα προβάλλονται οι ταινίες της Marie Voignier Un peu comme un miroir (Kind of like a mirror) και Les immobiles (Standing still). Το Un peu comme un miroir έχει γυριστεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Montperrin της Aix en Provence και παρακολουθεί έναν μάγειρα, μία νοσοκόμα και έναν πρώην ασθενή. Στο Les immobiles ο μύθος του λευκού αποικιοκράτη βρίσκει την πιο καταστροφική του μορφή: τον συνοδό κυνηγιού. Σε μια αμφιταλάντευση ανάμεσα στην αυθόρμητη βία και τη θρησκευτική μίμηση, ψιθυρίζει τους πιο οικονομικούς επιτονισμούς για τις εικόνες του θανάτου που αποτιμούν το παιχνίδι της βίας και του πολιτισμού. Ένα ιεροποιημένο παιχνίδι που συσκοτίζεται μέσα στην παρενδυσία της θυσίας για την εγκάρδια ένωση των ανδρών και των γυναικών σε ένα αυθαίρετο σύμφυρμα.

 

Πληροφορίες
Marie Voignier / ένα ένα
Art Professionals In Athens Residency

Διάρκεια Έκθεσης: 22.5 – 28.6.2014
Εγκαίνια: Πέμπτη 22.5.14, 20.00
Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 12.00-20.00, Σα 12.00-16.00

Πολιτιστική Καλλιτεχνική Εταιρεία Αισθητικής και Εικαστικής Παρέμβασης
Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, 105 54 Αθήνα
Τ: 210 3217931, 6932463131
F: 210 3212745
Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Art Residency website: http://artprofessionalsinathens.wordpress.com/

Έκθεση εικόνων

Marie Voignie "Les Immobiles"Marie Voignier και Βασίλης Σαλπιστής