Λεξικό Ελληνικών Ταινιών. Από το 1914 μέχρι το 2000

Το "Λεξικό Ελληνικών Ταινιών" είναι μία μοναδική κιβωτός. Περιέχει όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες, από τις απαρχές του ελληνικού κινηματογράφου μέχρι το καλοκαίρι του 2000: συνολικά, 2.432 κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, 36 μεγάλου μήκους ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου και 1.164 βιντεοταινίες, μαζί με 56 ακόμα φιλμ μεγάλου μήκους πρόσφατης παραγωγής, μερικά από τα οποία προβλήθηκαν πέρυσι στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ τα υπόλοιπα θα αρχίσουν να προβάλλονται από τον Σεπτέμβριο του 2001.

Το "Λεξικό Ελληνικών Ταινιών" είναι μία επίμονη καταγραφή όλων των έργων που απαρτίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο, μία προσεκτική αποτίμηση και μία προσπάθεια κατανόησής τους. Απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τον κινηματογράφο γενικά, αλλά και ειδικά, σε όσους "τρέφονται" αποκλειστικά και μόνο με ελληνικές ταινίες. Ενδείκνυται για τον αυριανό μελετητή, ενώ είναι "κατάλληλο" και για όσους βλέπουν με νοσταλγία το παρελθόν της εγχώριας κινηματογραφικής Τέχνης.

Το "Λεξικό Ελληνικών Ταινιών" προσφέρει λεπτομερείς περιγραφές όλων των μεγάλου μήκους ελληνικών ταινιών, που γυρίστηκαν στην Ελλάδα (ή το εξωτερικό), από το 1914 μέχρι σήμερα. Κάθε λήμμα του περιλαμβάνει τον αρχικό τίτλο μιας ταινίας και τους τυχόν μεταγενέστερους τίτλους της, το έτος κυκλοφορίας της, αν είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, τη διάρκειά της, την εταιρεία παραγωγής της και τα ονόματα των βασικών συντελεστών της: σκηνοθέτη, σεναριογράφου, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικοσυνθέτη ή μουσικού επιμελητή, χορογράφου και ηθοποιών, σύνοψη της υπόθεσης και (σε κάπου 400 ταινίες) σχόλιο του συγγραφέα για την ξεχωριστή σημασία της ή ένα απόσπασμα κριτικής δημοσιευμένης σε ελληνική ή ξένη εφηρίδα ή περιοδικό. Επίσης, μνημονεύονται τα βραβεία και οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει, συμμετέχοντας επίσημα σε φεστιβάλ κινηματογράφου του εξωτερικού. Σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα αναφέρονται όλα τα βραβεία και οι διακρίσεις του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και όλα τα Κρατικά Βραβεία.