movies Wolfman - Ο Λυκάνθρωπος
 

Wolfman - Ο Λυκάνθρωπος Wolfman - Ο Λυκάνθρωπος Hot

Wolfman - Ο Λυκάνθρωπος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Είδος
Σκηνοθέτης
Μουσική
Παραγωγής

Ο καλός, ο κακός, κι ο λυκάνθρωπος. Στην περίπτωση του Wolfman, ο καλός ήταν αυτός που έκανε το κάστινγκ κι ο κακός η παραγωγή που άλλαζε στην αρχή τους σκηνοθέτες σαν τα πουκάμισα. Αρχικά σκηνοθέτης ήταν ο Μαρκ Ρόμανεκ (One Hour Photo). Μετά την «απολυσή» του (πρέπει πάντα να θυμάστε ότι όταν μιλάμε για το Χόλυγουντ η πλειοψηφία των σκηνοθετών είναι «υπάλληλοι» απλά των στούντιο) πέρασαν από τα γραφεία της παραγωγής ο Μπρετ Ράτνερ, ο Φρανκ Ντάραμποντ, ο Μάρτιν Κάμπελ κ.α. Τελικά προσελήφθει ο Τζο Τζόνστον (Jumanji, Jurassic Park 3). Το αποτέλεσμα, μετά από αυτό τον αχταρμά, είναι δυστυχώς όπως αναμενόταν. Διεκπεραιωτικό, ανέπνευστο, ασυνάρτητο.

Ο Λώρενς Τάλμποτ επιστρέφει στα πάτρια γιατί η μνηστή του αδερφού του Μπεν θέλει την βοηθειά του για να βρεθεί ο αγαπημένος της που αγνοείται για εβδομάδες. Ο Λώρενς με την αφιξή του μαθαίνει τα νέα ότι ο αδερφός του είχε βρεθεί νεκρός σε ένα χαντάκι μόλις την περασμένη μέρα. Η αναταραχή που υπάρχει στο χωριό λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκε το πτώμα του είναι μεγάλη. Όλοι αρχίζουν να μιλάνε για την καταραμένη οικογένεια των Τάλμποτ, για τους τσιγγάνους αλλά και για λυκάνθρωπους. Ο Λώρενς αναλαμβάνει προσωπικά την έρευνα του θανάτου του αδερφού του. Στην εξελιξή της διασταυρώνεται με το κτήνος που σκότωσε τον αδερφό του και τραυματίζεται. Ως εκ τούτου με την επόμενη πανσέληνο έρχεται η σειρά του να μεταμορφωθεί σε λυκάνθρωπο?

Η ταινία δυστυχώς δεν έχει ούτε ένα καλό στοιχείο. Καταρχάς το σενάριο είναι από ανόητο εώς παιδικό. Ατάκες του τύπου «χαίρομαι που επέστρεψες σπίτι», «δεν θα άντέξω να χάσω και σένα γιε μου» και «δεν θα με συγχωρέσω ποτέ αν πάθεις κάτι» κρίνονται μεν ως κλισέ αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που ενοχλεί. Αυτό που ενοχλεί είναι το γεγονός ότι ξεστομίζονται όντας οι ηθοποιοί σε μία κατάσταση ουδέτερη που η τοποθέτηση τέτοιας ατάκας σε τέτοιο χρονικό σημείο φαντάζει άκυρη. Βαρυσήμαντα λόγια που αν λέγονταν σε σωστά στημένες σκηνές θα αποκτούσαν την βαρύτητα που τους άρμοζε εδώ λέγονται με το ύφος που θα είχε κάποιος αν ρώταγε «πάμε για καφέ»;

Και ο σωρός των λαθών δεν σταματά εδώ. Η ταινία δεν έχει συνοχή σεναριακά και μονταζιακά γιατί κι η σκηνοθεσία φαίνεται πως έγινε στο πόδι. Το ένα ρακόρ διαδέχεται το άλλο και τα jump-cuts (μεταφορά σε άλλο χωροχρόνο σε επόμενο πλάνο του χαρακτήρα που βλέπαμε στο προηγούμενο) είναι τόσο προφανέστατα άκυρα που αναρωτιέσαι στο τέλος αν την ταινία αυτή την έκαναν κάποιοι που ασχολούνται με το σινεμά ή με την τηλεόραση. Για παράδειγμα ο Χιούγκο Γουήβινγκ (ο γνωστός πράκτορας Σμιθ από το Μέητριξ) στη μία σκηνή κυνηγάει πεζός σε ένα πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο τον Ντελ Τόρο και στην αμέσως επόμενη βρίσκεται μέσα σε ένα σαλόνι έπαυλης όπου δίνεται κάποιο ρεσιτάλ, για να καταλήξει στην ακόλουθη σκηνή να είναι πάλι έξω και με άλλους 25 αστυνομικούς της Σκότλαντ Γιαρντ. Αντικρύζοντας λοιπόν κάτι τέτοιο η αντιδρασή μου μπορεί να είναι μόνο μία: ζντοινγκ!!!

Συν τοις άλλοις οι εξαιρετικοί κατά τα άλλα ηθοποιοί Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Άντονυ Χόπκινς και Έμιλυ Μπλαντ φαίνεται να τα έχουν χαμένα. Δυστυχώς για αυτούς, και δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε πως το γνώριζαν εξαρχής, το σενάριο είναι τόσο παιδαριωδώς γραμμένο, που ό,τι και να πούνε δεν μπορεί να ερμηνευτεί σοβαρά γιατί δεν? είναι σοβαρά αυτά που λένε! Είχα πραγματικά πολύ καιρό να δω τέτοιου επιπέδου παραγωγή που να καταντάει b-movie ολκής!

Η ταινία δεν προτείνεται ούτε για τους λάτρεις των ταινιών τρόμου, ούτε για τους ίδιους τους φανατικούς φίλους και συγγενείς των λυκανθρώπων. Δεν υπάρχει καμμία έκπληξη. Μετά το πέμπτο πέταγμα από το κάθισμα εξαιτίας μιας απότομης σκηνής, το συγκεκριμένο τρικ εξαντλείται και μετά απομένει το να μας πάρει ο ύπνος στο κάθισμα. Το αίμα μπορεί να ρέει άφθονο και να ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό φίλο των gore ταινιών αλλά το σύνολο είναι τόσο κακό που είναι πραγματικά κάποιος να απορεί γιατί οι παραγωγοί που μαζεύτηκαν στο σαλόνι για την πρώτη προβολή της ταινίας από τον σκηνοθέτη προς αυτούς, του έδωσαν το πράσινο φως να την κυκλοφορήσει! Ασύνδετη, ασυνάρτητη, με κάκιστη σκηνοθεσία, που παρασύρει μαζί της και όλους τους ηθοποιούς. Ούτε σε DVD!

Editor review

 

User reviews

There are no user reviews for this listing.

To write a review please register or log in.
 
Powered by JReviews