R. Ascott, Stelarc & Μ. Δανέζης στο συνέδριο του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών

Αφίσα, Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση Αφίσα, Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση

Ρηξικέλευθοι πρωτοπόροι της σύγχρονης τέχνης και της επιστήμης είναι φέτος, οι κεντρικοί ομιλητές στο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα: Ο Βρεττανός Roy Ascott, οΑυστραλός Κυπριακής καταγωγής Stelarc, (αμφότεροι βραβευμένοι με «Χρυσή Νίκη» στην Ars Electronica), και ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Δανέζης. Το συνέδριο, που θα διεξαχθεί 20-22 Μαΐου 2016, έχει φέτος θέμα «Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη».

Ο Roy Ascott, καλλιτέχνης και ερευνητής στον τομέα της Κυβερνητικής και της Τηλεματικής, είναι πρόεδρος του Planetary Collegium, και του DeTao Master of Technoetic Arts at the DeTao Masters Academy της Σαγκάης.

Ο Stelarc, καλλιτέχνης της performance, που έχει πειραματιστεί οπτικά και έχει ενισχύσει ακουστικά το σώμα του με χρήση μηχανικών μέσων, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης και βιοτεχνολογίας στην εικονική και στη μικτή πραγματικότητα, είναι καθηγητής στο Curtin University της Αυστραλίας. Εκτός από την ομιλία του, θα παρουσιάσει στα πλαίσια του συνεδρίου workshop για τους φοιτητές, για την τέχνη της performance. Επίσης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο οργανώνει, εκπαιδευτική έκθεση – αναδρομή στο έργο του Stelarc.

Ο Δρ Μάνος Δανέζης, Αστροφυσικός, Μαθηματικός και Προγραμματιστής Η/Υ, είναι γνωστός για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό του έργο, όχι μόνο ως Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και ως εισηγητής σε διαλέξεις και εκπομπές για θέματα Κβαντικής Κοσμολογίας και Αστροφυσικής.

Το συνέδριο, που θα διεξαχθεί 20-22 Μαΐου 2016, έχει φέτος θέμα «Ταμπού – Παράβαση – Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη», οργανώνεται στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (17-22 Μαΐου 2016) στην Κέρκυρα, και στοχεύει στην ενδυνάμωση του διαλόγου γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση του απαγορευμένου και του οριακού όπως εκφράζονται στην επιστήμη και την τέχνη.

Μετά από δέκα χρόνια ζωής στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα έχει την τιμή να αναγορεύσει σε πρώτους Επίτιμους Διδάκτορες του τμήματος, δυο από τους πιο ρηξικέλευθους και πρωτοπόρους καλλιτέχνες και θεωρητικούς της σύγχρονης τέχνης, τον Καθηγητή Roy Ascott (Πανεπιστήμιο του Plymouth, Ηνωμένο Βασίλειο) και τον Καθηγητή Stelarc (Πανεπιστήμιο του Curtin, Αυστραλία).

Ο Καθηγητής Roy Ascott, φημισμένος καλλιτέχνης και θεωρητικός των Media και New Media Arts, εστιάσε το έργο του στην θεωρητική και πρακτική εφαρμογή της κυβερνητικής στην τέχνη, καθιερώνοντας σταδιακά την έννοια της Τεχνοετικής (Technoetics) που αφορά την συνδυαστική μελέτη και πρακτική της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συνείδησης. Μεταξύ 1970 – 1990, ο Roy Ascott δίδαξε σε μια σειρά από πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών το Slade (University of London), το Central Saint Martins (University of the Arts London), το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Planetary Collegium, του ερευνητικού κέντρου διδακτορικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Plymouth. Ανάμεσα στις σημαντικές βραβεύσεις του, έχει αποσπάσει το διεθνούς κύρους βραβείο Πρωτοπορίας στην Διαδραστική Τέχνη της Ars Electronica, έχοντας επίσης εκθέσει το έργο του σε μεγάλης σημασίας γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο όπως στην Whitechapel Gallery (Λονδίνο) και την TATE Modern (Λονδίνο, μόνιμη συλλογή), καθώς επίσης και στις Μπιενάλε τις Σανγκάης και Βενετίας ανάμεσα σε άλλες. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά συνέδρια στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Είναι ο εκδότης του Technoetic Arts journal (Intellect) καθώς και Επίτιμο μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Leonardo (MIT Press).

Ο Stelarc, Καθηγητής και διακεκριμένος ερευνητής του Πανεπιστημίου του Curtin είναι φημισμένος καλλιτέχνης και πρωτοπόρος καλλιτέχνης της Performance. Έχει πειραματιστεί οπτικά με το σώμα του καθώς επίσης το έχει ενισχύσει και ακουστικά. Στο έργο του προσεγγίζει διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά την Εναλλακτική Ανατομική Αρχιτεκτονική ενσωματώνοντας στοιχεία από την Προσθετική, την Ρομποτική, την Εικονική Πραγματικότητα, το Ιντερνετ και την Βιοτεχνολογία, μέσα από performance έργα επαυξημένων και εκτεταμένων σωματικών κατασκευών (THIRD HAND, STOMACH SCULPTURE, EXOSKELETON, PROSTHETIC HEAD, EXTRA EAR). Είναι Επίτιμος Καθηγητής Τέχνης και Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon καθώς και Επίτιμος Διδάκτωρ του Monash University της Μελβούρνης. Ανάμεσα σε άλλες βραβεύσεις, έχει τιμηθεί με το διεθνούς κύρους βραβείο Hybrid Arts Prize της Ars Electronica (2010) καθώς επίσης και με το βραβείο Emerging and Experimental Arts Award από το Συμβούλιο της Αυστραλίας (2015). Μεταξύ 2006-2011 υπήρξε Διακεκριμένος Ερευνητής και Επισκέπτης Καλλιτέχνης στο MARCS Lab (Πανεπιστήμιο Western Sydney). Είναι Πρόεδρος του τομέα της Performance στο Πανεπιστήμιο του Brunel (Ηνωμένο Βασίλειο) και Καθηγήτης και Διακεκριμένος Ερευνητής στη Σχολή Σχεδιασμού και Τέχνης του Πανεπιστημίου του Curtin. Το έργο του εκπροσωπείται από τις Scott Livesey Galleries (Μελβούρνη).

Στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, οι κύριοι Roy Ascott και Stelarc θα αναγορευθούν Επίτιμοι Διδάκτορες του τμήματος, σε μια ξεχωριστή τελετή στο κτιριο της Ιονίου Ακαδημίας, την Τετάρτη 18 Μαϊου 2016, ώρα 12.00.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ STELARC ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο). Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (17-22 Μαΐου 2016) και θα παραμείνει ανοιχτή έως 23 Μαΐου.

Παρουσιάζονται video από την πρόσφατη δουλειά του στο διάστημα 2013-2015, για τη διερεύνηση των διεπαφών πραγματικού/εικονικού, στις συζεύξεις σώματος, ηλεκτρονικού υπολογιστή και μηχανής: συνδέει το σώμα του στο διαδίκτυο και πραγματοποιεί διαδραστικές οπτικοακουστικές «χορογραφίες» τόσο στη Second Life με avatars, όσο και στη μεικτή πραγματικότητα, άλλοτε με τεχνητή νοημοσύνη, άλλοτε με το «θόρυβο» του διαδικτύου. Στην κατεύθυνση πάντα της έρευνάς του για «εναλλακτικές αρχιτεκτονικές του σώματος», επαυξάνει το σώμα με διαδραστικές ρομποτικές προσθήκες με πιο πρόσφατη την performance “Propel-Body on Robot Arm” (2015). Επίσης, παρουσιάζεται στην έκθεση video ντοκουμέντο από τις δυο χειρουργικές επεμβάσεις για την εμφύτευση του Ear on Arm στον αριστερό του βραχίονα, από την performance του 2012 “Ear on Arm Suspension” και το 3D προσχέδιο για το επόμενο έργο του με τίτλο Microbot. Την επιμέλεια της έκθεσης κάνει η ιστορικός τέχνης Αννα Χατζηγιαννάκη.

Ακόμη, εκτός από την κεντρική ομιλία του στο Συνέδριο, ο Stelarc θα παρουσιάσει και workshop με τίτλο «Ακραία σώματα - sumo, butoh και η τέχνη της performance» στις 18 Μαίου 2016 (βλ, πρόγραμμα του Φεστιβάλ http://avarts.ionio.gr/festival/2016/gr/workshops/). Σχετικά με το θέμα που θα αναπτύξει ως κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο, "Ζόμπι, Cyborgs & Χίμαιρες: Ανατριχιαστικά, Ανοίκεια & Αμφισβητήσιμα Σώματα", βλ. http://avarts.ionio.gr/festival/2016/gr/conference/speakers/stelarc.

Ακολουθεί συνημμένο αρχείο "Workshop με θέμα τη Bioart στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο"

Έκθεση εικόνων

Stelarc, Ear on arm