Keep on Keeping on. A visual meta-collection

Keep on Keeping on. Keep on Keeping on.

Έργα από τη Συλλογή Τέχνης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος «συνομιλούν» με πρόσφατα έργα νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών 2017. Tο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση Keep on Keeping on. A visual meta-collection, σε επιμέλεια της προσκεκλημένης ανεξάρτητης επιμελήτριας Εβίτας Τσοκάντα. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών που οργανώνει η Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του Deree. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 και ώρα 18:00, στην γκαλερί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλέξης Ακριθάκης, Μίνως Αργυράκης, Joseph Beuys, Charles Bukowski, Γιάννης Γαΐτης, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, Ceal Floyer, Θόδωρος, Αλεξία Καραβέλα, Βικτωρία Καρβούνη, Γιάννης Κόττης, Νίκος Κούνδουρος, Marijn van Kreij, Γιάννης Μαΐλλης, Φρόσω Μιχαλέα, Γιάννης Μουράβας, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεκτάριος Παππάς, Δημοσθένης Πατρίδης, Γιάννης Ρίτσος, Steve Roggenbuck, Αλίκη Σαπουντζή, Ιωάννα Σπητέρη-Βεροπούλου, Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Φωτόπουλος.

Η έκθεση Keep on Keeping on αποτελείται από μια επιλογή ιστορικών έργων και αντικειμένων της συλλογής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, τα οποία συνομιλούν με πρόσφατα έργα νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση περιλαμβάνει νέες παραγωγές και ενσωματώνει συνεργασίες με τελειόφοιτους φοιτητές της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich.

Η πολύπλευρη συλλογή του Κολλεγίου έχει σχηματιστεί από δωρεές και αγορές υπό την ευθύνη διαφορετικών ανθρώπων μέσα στα χρόνια, οι οποίοι ανάλογα με την εποχή, την προσωπικότητά τους ή το γενικότερο πλαίσιο της Σχολής, υιοθετούσαν διαφορετικούς, καμιά φορά και αντιθετικούς, προγραμματισμούς και αισθητικές κατευθύνσεις. Η έκθεση Keep on Keeping on, με χειρονομίες που ισορροπούν ανάμεσα στην παραδοξότητα και την ποιητικότητα, αντιπαραθέτει τα έργα της συλλογής με σύγχρονα έργα, επιδιώκοντας να πυροδοτήσει συνειρμούς και να αποκαλύψει κρυμμένες συνδέσεις, υπό το πρίσμα της σημερινής γνώσης. Με την έκθεση φαινομενικά τυχαίων αντικειμένων εγείρεται η αίσθηση του απροσδόκητου και προβάλλεται η αδιόρατη ενότητα κάθε συλλογής: το οικουμενικό, ανθρωποκεντρικό στοιχείο.

Η έκθεση επιχειρεί να διευρύνει προκαθορισμένες αντιλήψεις της εικαστικής γλώσσας, τόσο σε επίπεδο έργου, όσο και πλαισίωσης. Το βλέμμα του θεατή κατευθύνεται σε μια κατάσταση οικειοθελούς αναστολής του σκεπτικισμού και ωθείται να αποδομήσει εκ νέου την πρόθεση, την έννοια και τη συμβολική αξία του κάθε εκθέματος.

Το Keep on Keeping on λειτουργεί ως ενθάρρυνση για την επανεκτίμηση της αυθεντίας που καθορίζει την καλλιτεχνική αξία. Η παράθεση αναρίθμητων εικαστικών εργαλείων με τα οποία η τέχνη παράγεται, τη μετατρέπει σε αντικείμενο καθολικής διεκδίκησης. Τελικά η έκθεση επιχειρηματολογεί για την επαναδιεκδίκηση της δύναμης του καθενός να μιλήσει για τον εαυτό του, αγκαλιάζοντας την πιθανότητα της αποτυχίας ως απαραίτητο στοιχείο αυτοπροσδιορισμού. Αυτή η ωδή στην αυτοαναφορικότητα στοχεύει στο να παρακινήσει το υποκείμενο να συμμετάσχει ενεργά όχι μόνο στην εκτίμηση, αλλά ακόμα και στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού περιεχομένου.

Είναι μια έκθεση που πραγματεύεται τη δημιουργία μιας έκθεσης, την παραγωγή και κατανάλωση της τέχνης, την αποδοχή της οργανικής ανθρώπινης εξέλιξης και τελικά την αναγνώριση της καθολικής παρόρμησης για δημιουργικότητα σε όλες τις πλευρές της ζωής. Όπως είπε ο Χένρι Μίλλερ «Το να κάνεις την ίδια τη ζωή τέχνη, αυτός είναι ο στόχος».

Πληροφορίες
Keep on Keeping on. A visual meta-collection

Εγκαίνια: 3 Μαρτίου 2017, 18:00 – 20:00

Γκαλερί ACG

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή

Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαρτίου – 10 Απριλίου, 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 14:00 – 18:00
Σάββατο, 12:00 – 16:00

Σχετικά με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με ιστορία 141 ετών. Αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: το γυμνάσιο και λύκειο Pierce, το Deree – που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, και το Alba Graduate Business School. Στο πλαίσιο της αποστολής του να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει ετησίως περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής υποστήριξης.

Σχετικά με το Deree – The American College of Greece

Το Deree αποτελεί μία από τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Προσφέρει 27 σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα bachelor, αναγνωρισμένα από τον αμερικανικό οργανισμό NEASC (New England Association of Schools and Colleges) και πιστοποιημένα από το OU (Open University) του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα προγράμματα προσφέρονται μέσω των τριών σχολών του Deree: School of Business, School of Liberal Arts and Sciences, Frances Rich School of Fine and Performing Arts. Επιπλέον, μέσω της μεταπτυχιακής σχολής του Deree, προσφέρονται 5 προγράμματα master στους τομείς της Ψυχολογίας, της Επικοινωνίας και της Εκπαίδευσης.

Έκθεση εικόνων

Βασίλης Παπαγεωργίου, All eyes on me, 2016, video, 05:00, ευγενική παραχώρηση του ΚαλλιτέχνηΚωνσταντίνος Ξενάκης, Parcours, 1993, Ακρυλικό σε λιθογραφία, 106x75 cm, Συλλογή Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος