Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Νεκταρία Καραντζή "Μουσικές των Αγγέλων"

Νεκταρία Καραντζή, Βασίλης Τσαμπρόπουλος Νεκταρία Καραντζή, Βασίλης Τσαμπρόπουλος

"Μουσικές των Αγγέλων". Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή στο Half Note από την Τρίτη 7 έως και Πέμπτη 9 Απριλίου 2015.

Δεν είναι απλώς ένα μουσικό δίδυμο πιάνο – φωνή. Είναι ο συνδυασμός ενός αναγνωρισμένου δεξιοτέχνη βιρτουόζου πιανίστα και μίας αέρινης γυναικείας βυζαντινής φωνής που σε μεταφέρει σε ουράνιες σφαίρες...

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη συνεργασία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένα απρόβλεπτο μουσικό πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, με πυρήνα τους βυζαντινούς ύμνους, που εντυπωσίασε και προκάλεσε αίσθηση! Από τότε μέχρι σήμερα, ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή, με ρεπερτόριο ακόμα πιο ώριμο και εμπλουτισμένο, ταξίδεψαν τη συνεργασία τους στην Ευρώπη, κερδίζοντας, με τον ευφυή συνδυασμό τους, κοινό και κριτικούς, που μίλησαν για «μία από τις πιο εμπνευσμένες συνεργασίες που αναδεικνύει το θρησκευτικό μέλος». Σύντομα άλλωστε αναμένεται και το πρώτο από κοινού δισκογραφικό τους έργο από την κορυφαία γερμανική εταιρεία ECM.

Ο διεθνούς φήμης έλληνας πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους πιανίστες της γενιάς του και ως ένας πολύπλευρος μουσικός που έχει την ικανότητα να κινείται με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού, τη διεύθυνση ορχήστρας ως ένας ανανεωτικός αρχιμουσικός αλλά και τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Πρόσφατα ίδρυσε στην Ελλάδα μία νέα Ορχήστρα, φέρνοντας νέα πνοή και ελπίδα στη μουσική του τόπου, τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, η οποία μέσα σε λίγους μήνες έχει ήδη αποκτήσει μία σημαντική θέση στη συμφωνική μουσική της χώρας.

Η Νεκταρία Καραντζή, με εξαιρετικά επιλεγμένα βήματα και συνεργασίες, έχει αναγνωριστεί διεθνώς, και ιδιαίτερα στις ορθόδοξες χώρες, ως η «ιδανική γυναίκα υμνωδός του βυζαντινού Μέλους και της αρχέγονης Παράδοσης». Αποτελεί μοναδική περίπτωση ελληνίδας ερμηνεύτριας που εξειδικεύεται κυρίως στο βυζαντινό μέλος, το οποίο παρουσιάζει, εδώ και χρόνια, με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό μέσω συναυλιών αλλά και μέσω ημερίδων και συνεδρίων σε σημαντικά Πανεπιστήμια και Μουσικές Ακαδημίες του κόσμου, όπως η Ακαδημία Liszt στη Βουδαπέστη και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Με πυρήνα το δίδυμο πιάνο-φωνή, οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα εναρμονισμένο στο κλίμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, στο οποίο οι απόηχοι της κλασικής μουσικής συναντούν τη λιτή βυζαντινή μουσική έκφραση. Στο ρεπερτόριό τους περιλαμβάνονται: βυζαντινοί ύμνοι, δημοτικοί λαϊκοί θρήνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, μουσικές συνθέσεις του Βασίλη Τσαμπρόπουλου κυρίως πάνω στους ψαλμούς του Δαυίδ, θρησκευτικά έργα του Bach και άλλες κλασικές συνθέσεις που συνδυάζονται με το κατανυκτικό κλίμα του προγράμματος.
Η Δύση συναντά την Ανατολή ξεδιπλώνοντας καθεμιά τους δικούς της μουσικούς θησαυρούς, σε έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής, στην πιο επίκαιρη συναυλία των ημερών που αξίζει να ζήσετε από κοντά...

Πληροφορίες
Βασίλης Τσαμπρόπουλος - Νεκταρία Καραντζή
"Μουσικές των Αγγέλων"

Από Τρίτη 7 έως και Πέμπτη 9 Απριλίου 2015
Ώρα έναρξης: M. Τρίτη & Μ. Τετάρτη: 21.30, M. Πέμπτη 22.00
Είσοδος: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β' Ζώνη), 25 ευρώ (Α' Ζώνη)

HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες – Κρατήσεις - 210 9213310
www.halfnote.gr
www.viva.gr
http://www.facebook.com/halfnote.gr
https://twitter.com/#!/Half_Note