Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 00:22

Shigeru Umebayashi

Γράφτηκε από τον 
Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γάνδης είναι ένας θεσμός που μετρά 36 χρόνια ζωής. Τα Παγκόσμια Βραβεία Κινηματογραφικής Μουσικής (World Soundtrack Awards) που δίνονται στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ μετρούν εννέα. Κι όμως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Jacques Dubrulle, ήμασταν οι πρώτοι Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους στη Γάνδη εξαιτίας του Φεστιβάλ.


Σκοπός της επίσκεψής μας δεν ήταν μόνο τα δρώμενα του φεστιβάλ ή τα βραβεία που δόθηκαν την τελευταία του ημέρα, αλλά κυρίως η διπλή συναυλία του γνωστού Ιάπωνα συνθέτη Shigeru Umebayashi. Ο Ume, όπως ήθελε να τον φωνάζουν, ήταν προσκεκλημένος του φεστιβάλ, όπου είχε την τύχη να συμπράξει με τον μαέστρο Dirk Brosse (ίσως τον γνωστότερο παγκοσμίως μαέστρο στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής) και την Φιλαρμονική των Βρυξελλών.

ume-cover

Και οι δύο συναυλίες, που έγιναν την νύχτα της 15ης του Οκτώβρη, ήταν sold out και συνεπώς η αίθουσα Vooruit των 800 ατόμων γεμάτη με ανυπόμονους φίλους της μουσικής του Ume. "2046", "Ερωτική Επιθυμία", "Ιπτάμενα Στιλέτα" είναι μερικές από τις ταινίες μόνο, από τις οποίες ακούσανε τη μουσική τους live. Και δεν τις άκουσε μόνο το κοινό της Γάνδης για πρώτη φορά αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης τους, που ποτέ πιο πριν από εκείνη την μέρα δεν είχε γίνει συναυλία με τις δικές του κινηματογραφικές μουσικές.

Η ακόλουθη συνέντευξη δόθηκε στο Artmag.gr την αμέσως επόμενη μέρα της συναυλίας του και ολοκληρώθηκε ανανεώνοντας το ραντεβού μας με το συνθέτη πολύ σύντομα? στην Ελλάδα.

Γιώργος Χριστόπουλος

Σπούδασα σε δύο ιδιωτικά ΙΕΚ Γραφιστική και Πολυμέσα και σε δύο Αγγλικά πανεπιστήμια. Εργάζομαι οκτώ χρόνια ως freelancer σε Ελλάδα και εξωτερικό με πελατολόγιο οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της δημιουργίας, διοργάνωσης και σκηνοθεσίας multimedia εκδηλώσεων. Ειδικεύομαι κυρίως στη δημιουργία concepts για laser shows, το μοντάζ βίντεο και τη μουσική επένδυση.