Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 11:26

Αλέξανδρος Γιάννου - "Το νόημα της ζωής βρίσκεται στα απλά και καθημερινά πράγματα"

Γράφτηκε από την 

Ο Αλέξανδρος Γιάννου έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στο Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης "ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ" της Μόνας Κιτσοπούλου και το 2007 αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή "ΔΗΛΟΣ" της Δήμητρας Χατούπη. Κατά την διάρκεια της φοίτησης του πήρε μέρος σε παραστάσεις που σκηνοθέτησαν οι Κ.Καπελώνης και Ν.Μπουσδούκος στα πλαίσια Φεστιβάλ Δραματικών Σχολών. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως ηθοποιός σε θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο. Αφορμή της συνέντευξης είναι η παράσταση "Παντογνώστης και Ζωντόβολος" στην οποία υποδύεται τον Παντογνώστη.

 

- Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το θέατρο και συγκεκριμένα την ηθοποιία;

Πραγματικά κι εγώ ο ίδιος δεν έχω βρει ακόμα την απάντηση. Απ? ότι λένε οι παιδικοί μου φίλοι, μάλλον? «ήταν να γίνει».

- Το «Παντογνώστης και Ζωντόβολος» (Πρωτότυπος τίτλος: «Quisaitout et Grob?ta») είναι ένα ταξίδι, ένα παραμύθι που ο πύργος των επιθυμιών παρουσιάζει μια καθημερινότητα συσσωρευμένη με ακραιφνής αγάπη για τα απλά πράγματα. «Είναι πλημμυρισμένο από νότες και πρόσωπα που ψάχνουν το νόημα της ζωής μέσα στην τέχνη, την ποίηση, την αστρονομία, ή ακόμα και σ' ένα πιάτο λαχανόρυζο». Ποιό πιστεύετε ότι είναι το νόημα της ζωής;

Το νόημα της ζωής το ψάχνουμε πάντοτε πολύ μακριά, στα σπουδαία και τα μεγάλα. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, συνειδητοποιώ πως τα σπουδαία και τα μεγάλα βρίσκονται πολύ κοντά μας. Κάπου εκεί λοιπόν, πιστεύω πως βρίσκεται το νόημα της ζωής..στα απλά και καθημερινά, στις μικρές απολαύσεις, όπως ένα πιάτο λαχανόρυζο..

___1

- Το κεντρικό ζευγάρι του έργου είναι ο κύριος και ο υπηρέτης, ο μορφωμένος και ο αδαής. Σχήμα πανάρχαιο και κλασικό, ιδιαίτερα αγαπητό στο γαλλικό θέατρο που ανατρέπεται για μία ακόμη φορά στην συγκεκριμένη παράσταση. Ποιά η γνώμη σας γι? αυτό το ζευγάρι;

Είναι ένα ζευγάρι τόσο κλασσικό και διαχρονικό ταυτόχρονα. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει κοινά στοιχεία και στους δύο χαρακτήρες. Είναι απολύτως φυσιολογικό, εφόσον πρόκειται για ένα ζευγάρι που συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Το ίδιο συμβαίνει και στο έργο της Coline Serreau, με τον Παντογνώστη και το Ζωντόβολο. Δεν καταφέρνουμε ποτέ να πάρουμε το μέρος μόνο του ενός.

IMG_4010- Παντογνώστης και Ζωντόβολος ερωτεύονται την ίδια γυναίκα, την ποθητή από τους πάντες Βαρώνη, η οποία όμως δείχνει μία σαφή προτίμηση προς τον Ζωντόβολο. Αυτό οδηγεί στην κατάρρευση του όλου οικοδομήματος και στην ανατροπή που δημιουργεί η επιλογή της. Ως παντογνώστης, αλλά και ως άνθρωπος πώς αισθάνεστε γι? αυτό; Σίγουρα είναι κάτι που συναντάμε και στην πραγματική ζωή και ενδέχεται να υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση.

Ως Παντογνώστης, είναι γεγονός ότι το φέρω βαρέως. Ως άνθρωπος, έχω καταφέρει σε κάποιο βαθμό να τα ισορροπώ. Πάντα με σύμμαχο την ψυχική δύναμη, βρίσκω τον τρόπο να πηγαίνω παρακάτω.

- Η αποδοχή του κόσμου προς τον καλύτερο, τον πιο μορφωμένο και καλλιεργημένο άνθρωπο είναι μια έμφυτη στάση και τάση που συναντάμε συχνά. Ποια είναι η προσωπική σας γνώμη γι? αυτό και γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αποστροφή για οτιδήποτε λιγότερο; Πώς η λογική και το συναίσθημα συνομιλούν και συγκρούονται σε θέματα που αφορούν την καρδιά;

Αυτό είναι κάτι που βασανίζει την πλειοψηφία των ανθρώπων και δυστυχώς, δεν είμαι εγώ αυτός που έχει τη λύση. Συνήθως, όταν βρίσκομαι σε μια τέτοια εσωτερική πάλη, έχω το ρόλο του Παντογνώστη κι όχι του Ζωντόβολου.

- Στην παράσταση συναντάμε όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα να λειτουργούν ως οπτασίες, απλά περάσματα ή καταλύτες, πάντοτε όμως μέρη ενός ονείρου που προσφέρεται σε όλους από άπειρες οπτικές. Ποιά είναι η δική σας οπτική;

Η δική μου οπτική ταυτίζεται απόλυτα με την παράσταση κι έχει να κάνει με το όνειρο, όχι σαν κάτι το μη πραγματικό, αλλά σαν κάτι το μαγικό. Είναι, δηλαδή, αυτό που συμβαίνει με τρόπο, θα λέγαμε, ανεξήγητο.

IMG_4439- Πρόκειται για μια σουρεαλιστική κωμωδία όπου οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις που διαδραματίζονται συνομιλούν σ? ένα ονειρικό επίπεδο..εκεί όπου όλα επιτρέπονται και όλα συνυπάρχουν ομαλά. Θεωρείτε ότι τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και συμβαίνουν και σε μια γήινη πραγματικότητα;

Φυσικά και συμβαίνουν και μάλιστα στην καθημερινότητά μας. Σκεφτείτε πόσα πράγματα στη ζωή μας, δε μπορούμε καν να τα εξηγήσουμε. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, το ονειρικό στοιχείο το συναντάμε ως κυρίαρχο συστατικό το έργου. Ας μην ξεχνάμε ότι το θέατρο έχει να κάνει με τη ζωή στην υπερβολή της.

- Η Coline Serreau, συγγραφέας του έργου, χρησιμοποιεί στοιχεία από την commedia dell'arte και το θέατρο του παραλόγου. Ενσωματώνει άφοβα το κιτς και τον θρησκευτισμό των τελευταίων δεκαετιών. Πώς αντιδράσατε όταν πήρατε στα χέρια σας και διαβάσατε το συγκεκριμένο έργο; Πώς σας φάνηκε ο ρόλος που επρόκειτο να υποδυθείτε;

Διαβάζοντας το έργο αυτό δε φανταζόμουν ποτέ πως θα γινόταν όλα όσα αποτυπώνονται στο χαρτί να ζωντανέψουν στη σκηνή. Και πόσο μάλλον ότι θα υποδυόμουν τον Παντογνώστη. Η δουλειά που έγινε από το σκηνοθέτη πρωτίστως κι ύστερα από τους ηθοποιούς, έτσι ώστε να φτάσουμε στην παράσταση, είναι πραγματικά μεγάλη.

- Γνωρίζουμε ότι έχετε ασχοληθεί με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως οι Ν.Περάκης, Β.Θωμόπουλος, Χ.Δήμας, Ν.Γραμματικός, Γ.Κορδέλλας, Π.Πορτοκαλάκης και Τ.Ψαρράς. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας.

Ασχολούμαι με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο απ? όταν αποφοίτησα από τη Δραματική Σχολή και νιώθω πραγματικά τυχερός που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από το 2006 μέχρι και σήμερα, βρέθηκα στο πλευρό τόσο σπουδαίων σκηνοθετών. Είναι εξίσου σημαντικό το μάθημα που παίρνει ένας ηθοποιός στη δουλειά όσο και στη σχολή.

- Έχετε κάποια προτίμηση μεταξύ θεάτρου, τηλεόρασης και κινηματογράφου;

Η αλήθεια είναι πως προτιμώ το θέατρο αν και αποφεύγω να το συγκρίνω με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, διότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι προφανές πως και οι τρεις περιπτώσεις έχουν να κάνουν με το επάγγελμα του ηθοποιού. Το θέατρο, όμως, είναι κάτι ζωντανό, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Έχει άλλη γοητεία?

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζεται κάτι άλλο αυτήν την περίοδο;

Στις 9 Δεκεμβρίου βγαίνει στις αίθουσες η ταινία «ΝΗΣΟΣ» στην οποία συμμετέχω και πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο Χρήστος Δήμας. Παράλληλα, αυτόν τον καιρό βρίσκομαι σε γυρίσματα για τη σειρά του MEGA «Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΑ», η οποία προβάλλεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου. Όσον αφορά στο θέατρο, υπάρχουν κάποια σχέδια, τα οποία όμως βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

-Σας ευχαριστώ πολύ!

Η παράσταση "Παντογνώστης και Ζωντόβολος" παρουσιάζεται στο θέατρο "Βαφείο - Λάκης Καραλής" μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.