Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 09:16

Το δόλωμα του j. kent messum - Ένα αλληγορικό αγκίστρι για την οικονομική κρίση

Γράφτηκε από  Γιώργος Πανόπουλος

εκδόσεις bell εξέδωσαν στις αρχές του έτους ένα πολλά υποσχόμενο ολιγοσέλιδο μυθιστόρημα. Γυρνώντας τις 273 σελίδες του ο Τζ. Κεντ Μέσσαμ παρουσιάζει ένα παραμύθι – θρίλερ για μεγάλους. Η ιστορία ρέει γρήγορα χάρης στο αφηγηματικό ταλέντο του συγγραφέα και η πλοκή σε καθηλώνει.

Έξι άνθρωποι του περιθωρίου βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι σε ένα ερημονήσι και κανείς δε φαίνεται να τους προσφέρει βοήθεια. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι τους συνδέει το ίδιο πάθος: η ηρωίνη. Κι έτσι αρχίζει ένα ταξίδι αγωνίας και δράσης καθώς οι απαγωγείς τους διασκεδάζουν θέτοντάς τους διάφορες δοκιμασίες. Ποιος θα επιβιώσει;
Κυρίαρχο συναίσθημα στο βιβλίο είναι ο φόβος. Αφενός ο φόβος της στέρησης κι αφετέρου ο φόβος του θανάτου κινητοποιούν τους ήρωες. Κι όσο υπάρχει φόβος υπάρχει ασφαλώς κι εξάρτηση. Αυτήν την εξάρτηση εκμεταλλεύονται κάποιοι. Οι πιο πολλοί επειδή αρέσκονται στην ηδονοβλεψία του πόνου. Κάποιοι λίγοι και πιο ισχυροί επειδή είναι αληθινά σαδιστές κι έχουν σκοπιμότητες.
Αυτό το βιβλίο σε κάνει να αναλογιστείς πόσα σοκ παράγει το ίδιο το σύστημα με σκοπό να σε χειριστεί όπως νομίζει καλύτερα. Πόσοι εθισμοί στη ζωή μας είναι προμελετημένοι; Κι όταν πλέουμε ανήμποροι σε αυτούς τους εθισμούς κάποιοι μας θέτουν στο περιθώριο.
Ένα ακόμα σοκ του συστήματος συνιστά και η οικονομική κρίση. Παρέχοντας άφθονα όλες τις μορφές εξαρτήσεων οδηγεί από αυτούς που κρατούν το πηδάλιο στην εξαθλίωση. Λογικό ερώτημα μετά από όλα αυτά συνιστά το αν υπάρχει λύση. Εμείς δε θα σας δώσουμε την απάντηση αλλά θα σας πούμε ότι το βιβλίο θα σας προσφέρει ένα διφορούμενο τέλος.
Πέρα από το παραπάνω μήνυμα που διαπνέει το έργο του Καναδού συγγραφέα το ψυχολογικό θρίλερ δε χάνει σε κανένα σημείο σε ό,τι αφορά την αγωνία και τον τρόμο. Διαρκής δράση και κινηματογραφική απεικόνιση των σκηνών συνθέτουν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα

 

Ο J. Kent Messum απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα "Arthur Ellis" της Ένωσης Καναδών Συγγραφέων!