Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 07:29

3d printing: Δημιουργώντας στις 3 διαστάσεις

Γράφτηκε από  Βιβή Ντριγκόγια
Zen Surrealism — 3D Printed Art by Kevin Mack Zen Surrealism — 3D Printed Art by Kevin Mack

Πολλοί την ονομάζουν ως «η μεγάλη ανατροπή στην οικονομία», ή «η μεγαλύτερη ψηφιακή επανάσταση μετά το διαδίκτυο» ακόμα και την «αποκέντρωση της παραγωγής» άλλοι είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και διατηρούν τις αμφιβολίες τους για μια, τελικά όχι και τόσο νέα τεχνολογία, το 3d printing – την τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ξεκινήσε από τη δεκαετία του 1980, με εκτυπωτές που με διάφορες τεχνικές δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα – ο πρώτος εμπορικός εκτυπωτής 3d βασιζόταν σε μια τεχνική που είναι γνωστή ως στερεολιθογραφία. Αξιοποιώντας υλικά διαφόρων ειδών, και τη μέθοδο της προσθήκης υλικού (additive manufacturing) οι εν λόγω εκτυπωτές είναι σε θέση να «δημιουργήσουν» οποιοδήποτε τρισδιάστατο μοντέλο που έχει σχεδιαστεί σε ένα CAD πρόγραμμα. Με απλά λόγια, αυτές οι συσκευές λειτουργούν όπως ένας παραδοσιακός εκτυπωτής, μόνο που αντί να τυπώνουν μελάνι πάνω σε χαρτί, δημιουργούν ένα προϊόν «τυπώνοντας» το ένα πάνω στο άλλο στρώματα ειδικών υλικών (διαφόρων πολυμερών και μετάλλων), με βάση ένα σχέδιο που έχει αποσταλεί στη συσκευή από έναν υπολογιστή.

«3d-printing ονομάζεται η τεχνολογία που καθιστά δυνατή την γρήγορη παραγωγή ενός τρισδιάστατου φυσικού αντικειμένου το οποίο έχει προηγουμένως σχεδιαστεί σε ένα οποιοδήποτε 3D CAD πρόγραμμα. Το πρωτότυπο αντικείμενο παράγεται με την μέθοδο πρόσθεσης υλικού (layer-by-layer) σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία.»

Η ιδέα είναι ότι ο καθένας θα μπορεί να κατεβάσει το απόλυτα προσωποποιημένο και προσαρμοσμένο στην αισθητική του προϊόν ή ακόμα και να το σχεδιάσει ο ίδιος στον υπολογιστή του με γνώσεις CAD προγραμμάτων και να το εκτυπώσει στον 3d printer του και να το έχει έτοιμο σε μερικές ώρες.

Η τεχνολογία εξαπλώνεται με φανταστικούς ρυθμούς και έχει ήδη μεγάλη χρήση στη βιομηχανία, στη βιομηχανική σχεδίαση, την αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία, την κατασκευή κοσμημάτων και έργων τέχνης ακόμα και την ιατρική με εντυπωσιακές εφαρμογές κατασκευής προσθετικών μελών με ελάχιστο κόστος και σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με αυτόν που απαιτείται με τις τρέχουσες μεθόδους.

3d-Printed-shoes by bryan3D Printed ‘Shoes by Bryan’

Σε αυτή τη φάση η τεχνολογία βασίζεται ιδιαίτερα σε καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει κάποιος με το 3d printing είναι τα "Split Heels". Ο Bryan Oknyanski ένας σχεδιαστής παππουτσιών έχει ενσωματώσει πλήρως το 3d printing στην παραγωγική διαδικασία που ακολουθεί, με έμφαση στη δημιουργία σχεδίων που φαίνονται φανταστικά αλλά και εύκολα να φορεθούν. Χάρη στην τρισιδάστατη εκτύπωση τα παππούτσια μπορούν να γίνουν ακριβώς στα μέτρα σας και προσφέρονται σε πολυάριθμες στυλιστικές επιλογές.

Με τους πρώτους προσωπικούς 3d εκτυπωτές να είναι σχεδόν έτοιμοι για τους καταναλωτές όλοι φαίνονται να πιστεύουν ότι η επανάσταση στην παραγωγική διαδικασία, η ιδέα που θα ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα και το εμπόριο ήρθε και είναι στο σπίτι μας. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Η ομάδα των σκεπτικιστών είναι εξίσου μεγάλη.

Η πρώτη αντίρρηση αφορά τα υλικά. Πόσο εύκολο θα είναι να δημιουργηθούν ανθεκτικά και εύχρηστα αντικείμενα από ξύλο ή γυαλί μέσα στο σπίτι; Ακόμα ποιο σημαντικό τι ποιότητα θα έχουν αυτά τα αντικείμενα σε σχέση ακόμα και με μια και πάλι 3d εκτύπωση από ένα επαγγελματικό μηχάνημα ενός σχεδιαστή; Ένα από τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας λένε οι υποστηρικτές της είναι η οικονομία αλλά τι γίνεται με τις τιμές των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν; Οι προσδοκίες που δημιουργεί η νέα τεχνολογία είναι τόσο μεγάλες που οι περισσότεροι φαίνονται να πιστεύουν ότι θα δουν ένα ιδιαίτερο αντικείμενο, ένα φουτουριστικό σχέδιο, ένα τρελό παππούτσι και νομίζουν ότι εύκολα θα μπορούν να το σχεδιάσουν σε ένα πρόγραμμα με απλές γνώσεις σχεδίασης και να το έχουν με τη χρήση ενός μηχανήματος που θα κοστίζει λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 800 δολλάρια.

Η φράση «προσωπικό εργοστάσιο» ακούγεται διαρκώς μαζί με το 3d printing μήπως είναι απλά προσδοκίες όμως; Σίγουρα μιλάμε για μια επαναστατική νέα τεχνολογία που θα αλλάξει την παραγωγική διαδικασία σε πολλούς τομείς. Σίγουρα οι προοπτικές είναι απεριόριστες για μικρού όγκου παραγωγή, για την ιατρική και την αεροναυπηγική. Άλλά για τη δημιουργία στο σπίτι αντικειμένων καθημερινής χρήσης; Το μέλλον θα δείξει!

 

Βιβλιογραφία:

- Park, Rachel. "3D Printed 'Shoes by Bryan'" 3D Printing Industry. N.p., 16 Μαϊου 2013.
Web: http://3dprintingindustry.com/2013/05/16/3d-printed-shoes-by-bryan

- Μαύρος, Γιώργος Ι. "3d printing: Το όνομα της μεγάλης ανατροπής στην οικονομία." ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr. N.p., 23 Φεβρουαρίου. 2013.
Web: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=112998115

 

Ετικέτες