Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 00:00

Ταινίες βασισμένες σε μεγάλους καλλιτέχνες

Γράφτηκε από την 

Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε η προσωπική μου συλλογή ταινιών (vhs/dvd) βασισμένες σε μεγάλους καλλιτέχνες. Ομολογώ ότι ξεκινώντας αυτήν την έρευνα δεν περίμενα να βρω τόσες (με το ζόρι είχα τις μισές), καθώς επίσης ανακάλυψα και το ότι δεν υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένες στο διαδίκτυο.


33 ταινίες ξετρύπωσα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα από το 1920 μέχρι και το 2008 κυριολεκτικά αυτό το ταξίδι με "πήγε" παντού και ήταν πολύ δημιουργικό! Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι στο μέλλον θα βρω και άλλες, ίσως κάτω από καμιά πέτρα ή στο τελευταίο κουτί πάνω ψηλά στο ράφι κάποιου υπογείου. Και γιατί το λέω αυτό; Κάθε φορά που έλεγα ότι τελείωσα, ξαφνικά μέσα από χίλιους παράδρομους έβρισκα και άλλη ταινία? και έτσι πρόσθετα και πρόσθετα μέχρι χθες το βράδυ.

Θα δείτε ότι υπάρχει μια ανισομέρεια ως προς τις πληροφορίες που έχουν οι ταινίες. Αυτό οφείλεται στο ότι κατέγραφα ότι πληροφορίες έβρισκα σχετικά με την εκάστοτε ταινία. Δεν ήθελα να αφαιρέσω μέρος της ύλης, σκεπτόμενη ότι ίσως και εσείς αν ασχοληθείτε για παραπάνω στοιχεία να δυσκολευτείτε ή να μην βρείτε κιόλα.

Το αφιέρωμα συμπληρώνουν τρεις ταινίες ασπρόμαυρες που θεωρώ σημαντικές να γνωρίζετε από βωβό κινηματογράφο!
Ας ρίξουμε μια ματιά αναλυτικά στις παρακάτω:

Rembrandt (1936)
rembrandt

Σκηνοθέτης: Alexander Korda
Είδος: Βιογραφία, Δράμα
Έτος Παραγωγής: 1936
Διάρκεια: 85'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Charles Laughton, Elsa Lanchester, Gertrude Lawrence, Edward Chapman, Roger Livesey, Marius Goring

Ο Alexander Korda και οι κινηματογραφιστές του κάνουν μια πολύ καλή δουλειά, δίνοντας στην ταινία μια οπτική υφή που θυμίζει το έργο του Ρέμπραντ. Καταγράφει επίσης απολύτως την επιμονή, την ιδιοσυγκρασία, την περιφρόνηση και την τρυφερότητα του ολλανδού καλλιτέχνη καθώς και τη ζωή του το 17ο αιώνα.


Moulin Rouge (1952) Jos? Ferrer as Henri de Toulouse-Lautrec
moulinrouge

Μεταφρασμένος Τίτλος: Μουλέν Ρουζ
Σκηνοθέτης: John Huston
Είδος: Δράμα
Έτος Παραγωγής: 1952
Διάρκεια: 119'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Jose Ferrer ως Henri de Toulouse-Lautrec, Colette Marchand ως Marie Charlet, Zsa Zsa Gabor ως Jane Avril, Suzanne Flon ως Myriamme Hayam, Claude Nollier ως κοντέσσα του Toulouse-Lautrec
Συγγραφέας: Pierre La Mure
Σεναριογράφοι: John Huston, Anthony Veiller

Ο Henri de Toulouse-Lautrec είναι ένας καλλιτέχνης που επισκέπτεται συχνά το καμπαρέ Moulin Rouge, όπου πίνει και ζωγραφίζει τις χορεύτριες και τις τραγουδίστριες. Εξαιτίας ενός παιδικού ατυχήματος, ο Henri παρουσιάζει μια δυσμορφία στα πόδια, η οποία του δημιουργεί πολλά προβλήματα στην προσωπική του ζωή. Μια μέρα, καθώς επιστρέφει στο σπίτι θα συναντήσει μια νεαρή γυναίκα στο δρόμο, την Marie η οποία θα ζητήσει τη βοήθειά του. Ο Henri θα την ερωτευτεί κι έτσι θα ξεκινήσει μια θυελλλώδης σχέση.


Lust for Life (1956)
Lust_for_life-1

Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Ζωή ενός Ανθρώπου
Σκηνοθέτης: Vincente Minnelli
Είδος: Βιογραφία
Έτος Παραγωγής: 1956
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 4/4/2006
Διάρκεια: 122'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Antony Quinn, James Donald, Pamela Brown

Μια σινε-βιογράφια για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη αλλά και μία βασανισμένη ψυχή. Δεκάδες (ή μήπως εκατοντάδες;) πίνακες του Βαν Γκογκ παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια μας σ'αυτή τη δίωρη κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου του Irving Stone από τον σπουδαίο σκηνοθέτη Vincente Minnelli, που θα λέγαμε ότι είναι μια ταινία που υμνεί την ίδια τη ζωγραφική. Ο Μινέλι συλλαμβάνει με το φακό του όλα τα τοπία που ενέπνευσαν τον Βαν Γκογκ και ζωντανεύει κυριολεκτικά τους πίνακες του ζωγράφου. Ο Stone (άριστος συγγραφέας βιογραφικών μυθιστορημάτων) βάσισε το υλικό του κυρίως από τα γράμματα του Βαν Γκογκ που έστελνε στον αδερφό του: η αποτυχία του να κηρύξει το ευαγγέλιο σε κοινότητα ανθρακωρύχων, οι έρωτες χωρίς ανταπόκριση, η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, η φιλία του με τον Paul Gauguin, η εκδήλωση της ψυχικής του ασθένειας και η αυτοκτονία του σε ηλικία 37 ετών.

Η ταινία Lust for Life του 1956 υπήρξε υποψήφια για βραβεία όσκαρ καλύτερων σκηνικών και σεναρίου, αλλά και για τους δύο αντρικούς ρόλους· α' ανδρικού ρόλου για τον Kirk Douglas στο ρόλο του Vincent που δίνει μια απίστευτα δυναμική ερμηνεία (για πολλούς στον καλύτερο ρόλο του) και β' ανδρικού ρόλου για τον Anthony Quinn στο ρόλο του φίλου του Gauguin. Μόνος κερδισμένος υπήρξε ο Quinn, για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το Βίβα Ζαπάτα.


The Horse's Mouth (1958)
to_stoma_tou_alogou

 

Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Στόμα του Αλόγου
Σκηνοθέτης: Ronald Neame
Είδος: Κωμωδία
Έτος Παραγωγής:
Διάρκεια: 96'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Alec Guinness, Kay Walsh, Renee Houston, Mike Morgan, Robert Coote

 

Γλυκόπικρη κωμωδία γύρω από τη ζωή ενός ζωγράφου John Bratby, που έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στο έργο του και δεν νοιάζεται για τίποτα άλλο. Ζει σε βάρκα, κοροϊδεύει τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί για να τους πάρει λίγα λεφτά. Μπορεί να είναι δύστροπος, μπορεί κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν αντικοινωνικό, είναι όμως πλακατζής και γενικά έχει αποφασίσει ότι θέλει να ζήσει για την τέχνη και μόνο. Α! Να πούμε ότι έχει μανία με... τα πόδια!

Η ταινία The Horse's Mouth είναι ένα σχέδιο ζωής για τον Alec Guinness, ο οποίος έγραψε το σενάριο που ήταν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ιρλανδού Joyce Cary, έπεισε τον σκηνοθέτη Ronald Neame να ασχοληθεί και πρωταγωνίστησε φυσικά, δημιουργώντας μια απίστευτη περσόνα, για άλλη μια φορά. Ο διάσημος ηθοποιός κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ της Βενετίας και απέσπασε μια υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Διάφορα: ο νεαρός συμπρωταγωνιστής Mike Morgan πέθανε λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα από μηνιγγίτιδα, όντας 30 μόλις χρονών. Οι πίνακες που εμφανίζονται στην ταινία είναι έργα του τότε άσημου εξπρεσιονιστή ζωγράφου John Bratby, ο οποίος θα «ανέβαινε» μετά από χρόνια έχοντας και τη βοήθεια του Paul McCartney.


The Agony And The Ecstasy (1965) - Michelangelo
the_agonythe_ecstasy

Σκηνοθέτης: Carol Reed
Είδος: Βιογραφία
Έτος Παραγωγής: 7 Οκτωβρίου 1965 (USA)
Διάρκεια:139'
Γλώσσα: Αγγλικά
Σενάριο: Irving Stone-Philip Dunne
Ηθοποιοί: Charlton Heston-Rex Harrison

 

Μία βιογραφική ιστορία για τον μεγάλο ζωγράφο της Αναγέννησης Μικελαντζελο και τα προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωγραφικής του στο παρεκκλησι Σιστίνα με τον Πάπα Ιούλιο Β'. Προτάθηκε για 5 Όσκαρ!!


Andrei Rublev (1966)
rublev

 

Σκηνοθέτης: Andrei Tarkovski
Είδος: Βιογραφία
Έτος Παραγωγής: 1966 - Σοβιετική Ενωση
Γλώσσα: Ρωσικά, Υπότιτλοι: Αγγλικά (Παραγωγή dvd: The Criterion Collection)
Ηθοποιοί: Anatoli Solonitsyne, Nikolai Grinko, Ivan Lapikov, Nikolai Sergueev, Irma Raouch, Iouri Nazarov, Nikolai Bourliaev
Σενάριο: Andrei Mikhalkov-Kontchalovski, Andrei Tarkovski
Φωτογραφία:Vadim Youssov
Μουσική: Viatcheslav Ovtchinnikov

 

Το Andrei Roubliov πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ρώσου αγιογράφου Andrei Roubliov, στις αρχές του 15ου αιώνα. Αποτελείται από έναν πρόλογο, τελείως άσχετο με τη ζωή και το έργο του αγιογράφου, σκηνή που η ερμηνεία της γέμισε σελίδες επί σελίδων στα περιοδικά και στα βιβλία του κινηματογράφου. Μπροστά σε μια εκκλησία, ένα αερόστατο, πριν από την ώρα του, σηκώνεται στον αέρα και καταφέρνει να πετάξει. Μια φωνή γεμάτη χαρά φωνάζει "πετάω-πετάω", ώσπου το αερόστατο πέφτει βίαια στη γη και η απόλυτη σιωπή του θανάτου σηματοδοτείται από το βουβό πλάνο ενός πεσμένου στη γη αλόγου που ξαναβρίσκει τη δύναμη να σηκωθεί. Από εκεί και πέρα η ταινία χωρίζεται σε οκτώ ενότητες, με τίτλους και χρονολογίες να διακόπτουν τη χρονική συνέχεια των γεγονότων. Τον Tarkovski δεν τον ενδιαφέρει η Ιστορία, οι ήρωες βγαίνουν από την Ιστορία και γίνονται δικά του, ολόδικά του δημιουργήματα, χωρίς κοινωνικές εθνικές ή χρονικές αναφορές και καταβολές. Ο νεαρός μοναχός Andrei Roubliov είναι συνήθως και κυρίως παρατηρητής των γεγονότων της μεσαιωνικής Ρωσίας. Σε πολλά επεισόδια μάλιστα έχει το ρόλο απλού κομπάρσου, ανίκανου να επέμβει και να διαφοροποιήσει τη ροή των γεγονότων. Αντίθετα από το δάσκαλό του Θεοφάνη τον Έλληνα, πιστεύει στο "καλό" της ανθρώπινης φύσης και ερχόμενος αντιμέτωπος με την ίδια του την πίστη, θα σκοτώσει έναν άνθρωπο, θα κλειστεί στη σιωπή και στην απραξία, μέχρι να του αποκαλυφθεί η αλήθεια των πραγμάτων. Ο νεαρός Boris, στο τελευταίο επεισόδιο, ένα μικρό παιδί που ψεύδεται ότι γνωρίζει το μυστικό να φτιάχνει καμπάνες, θα καταφέρει να κατασκευάσει μία και θα ξαναδώσει στον Roubliov την πίστη στη ζωή, την επιστροφή στο λόγο και στο έργο. Ο Boris είναι το αντίγραφο του Roubliov.

Αυτός τον πείθει με το πείσμα του για την κατασκευή της καμπάνας, να ξαναμιλήσει και να ξαναζωγραφίσει. Πολλοί είδαν σε αυτήν τη σχέση Boris/Roubliov τον ίδιο τον Tarkovski, τρία πρόσωπα που δεν χαρίζονται με τίποτα σε κανέναν ούτε στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν ούτε στο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δουλέψουν σκληρά χωρίς ευκολίες και εμπνεύσεις, ούτε στους χρόνους του έργου που θα δημιουργήσουν. Άλλοι πάλι είδαν, μέσα από την κινηματογραφημένη σχέση, τη σχέση του σκηνοθέτη με τον πατέρα του, το διάσημο ποιητή Arseni Tarkovski, ο οποίος άρχισε πολύ αργά στη ζωή του να δημοσιεύει τα ποιήματά του που τον έκαναν πασίγνωστο σε όλη τη Ρωσία. Έτσι και στον Roubliov, η ταινία τελειώνει με ένα επτάλεπτο έγχρωμο φιλμ όπου ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας λεπτομέρειες (ποτέ το συνολικό έργο) από τις περίφημες αγιογραφίες του διάσημου μοναχού.

Είναι αλήθεια ότι το έργο του Andrei Tarkovski δεν μπορεί να αρέσει σε όλους γιατί είναι απόλυτο. Ο θεατής ή μπορεί να μπει στον κόσμο του σκηνοθέτη ή δεν μπορεί. Ένα μόνο είναι σίγουρο: ο ίδιος ο Tarkovski είχε απόλυτη επίγνωση αυτής του της επιλογής .


Edvard Munch (1974)
munch

 

Σκηνοθέτης: Peter Watkins
Είδος: Βιογραφία, Δράμα, Φαντασίας, Μυστηρίου, Ιστορικό
Έτος Παραγωγής: 1974
Διάρκεια: 210΄
Γλώσσα: Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά

Ηθοποιοί: Geir Westby Geir Westby ως Edvard Munch Edvard Munch, Gro Fraas Gro Fraas ως Fru Heiberg Fru Heiberg, Kerstii Allum Kerstii ALLUM ωςSophie Munch - 1868 Sophie Munch - 1868, Eric Allum Eric ALLUM ως Edvard Munch - 1868 Edvard Munch - 1868, Susan Troldmyr Susan Troldmyr ως Laura Munch - 1868 Laura Munch - 1868, Ragnvald Caspari Ragnvald Caspari ως Peter Andreas Munch - 1868 Peter Andreas Munch - 1868, Katja Pedersen Katja Pedersen ως Inger Munch - 1868 Inger Munch - 1868, Hjordis Ulriksen Hjordis Ulriksen ως Housemaid - 1868 Housemaid - 1868, Inger-Berit Oland Inger-Berit Oland ως Sophie Munch - 1875 Sophie Munch - 1875, Amund Berge Amund Berge ως Edvard Munch - 1875 Edvard Munch - 1875, Camilla Falk Camilla Falk ως Laura Munch - 1875 Laura Munch - 1875, Erik Kristiansen Erik Kristiansen ως Peter Andreas Munch - 1875 Peter Ανδρέας Munch - 1875, Anne-Marie Daehli Anne-Marie Daehli ως Inger Munch - 1875 (as Anne Marie D?hli) Inger Munch - 1875 (όπως Anne Marie D?hli), Johan Halsborg Johan Halsborg ως Dr. Christian Munch - 1884 Δρ Christian Munch - 1884, Gro Jarto Gro Jarto ως Laura Catherine Munch - 1884 Laura Catherine Munch - 1884.

 

Ο Edvard Peter Watkins στην ταινία του Μουνκ περιλαμβάνει καλλιτεχνικές καινοτομίες στην επεξεργασία και την ιστορία που σίγουρα άλλαξαν το πρόσωπο του πώς γίνονται οι ταινίες. Μέσα από ένα ρεύμα εμπνευσμένης-συνείδησης στυλ μοντάζ, ο Watkins προσεγγίζει τη λειτουργία του νου με μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη φορά. Εξαιτίας αυτού του επιτεύγματος, Watkins είναι σε θέση να μεταδώσει, με ζωντανά εγκεφαλικά επεισόδια, την ένταση των συναισθημάτων του Μουνκ, καθώς και τον τρόπο που τον οδήγησαν στην βασανιστήρια τέχνη του.


Camille Claudel (1982)
camille_claudel

Μεταφρασμένος Τίτλος: Καμίλ Κλοντέλ
Σκηνοθέτης: Bruno Nuytten
Είδος: Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 1982, StudioCanal
Διάρκεια: 167'
Γλώσσα: Γαλλικά
Ηθοποιοί: Isabelle Adjani, Gerard Depardieu, Laurent Grevill, Alain Cuny, Madeleine Robinson

 

Πρωτογνωρίζουμε τη γλύπτρια καθώς βγάζει πηλό, με γυμνά χέρια, από ένα παγωμένο χαντάκι, το χειμώνα του 1885. Ωσπου να τελειώσει η αφήγηση της ταινίας, το 1913, είναι μια διάσημη γλύπτρια, έγκλειστη σε άσυλο. Στο μεταξύ, η Κλωντέλ ερωτεύεται το διάσημο, μεγαλύτερο της και γυναίκα Ροντέν. Εγκαταλείπει τη δουλειά της για να γίνει μούσα, η βοηθός και ερωμένη του. Οταν μένει έγκυος τον πιέζει να διαλέξει ανάμεσα σε εκείνη και την από χρόνια αγαπημένη του. Εκείνος αρνείται. Αυτό όχι μόνο σημαίνει το τέλος της σχέσης τους, αλλά και το τέλος της πνευματικής υγείας. Ετσι αρχίζει το ταξίδι της στην τρέλα. Μια τρέλα που όσο ανθίζει, ανθίζει και η ιδιοφυία της στην τέχνη. Τα παθιασμένα γλυπτά που παίρνουν πνοή από τα χέρια της είναι η έκφραση των βαθύτερων συναισθημάτων της. Και έτσι αναπόφευκτα αναρωτιέται κανείς αν για την παράνοια της έφταναν απλά τα γονίδια, ή η προδοσία του Ροντέν ή ήταν η «τρέλα της λάσπης»


Caravaggio (1986)
Caravaggio_Jarman_2

Σκηνοθέτης: Ντέρεκ Τζάρμαν
Είδος: Ιστορική
Έτος Παραγωγής: 1986 - Βρετανία
Διάρκεια: 93'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Σον Μπιν, Νόα Αλμάζ, Τζακ Μπέρκετ, Σάντι Κορ

Ο Καραβάτζιο θεωρεΔράμαίται ως ο ζωγράφος της πραγματικότητας. Το «Caravaggio» απέχει παρασάγγας από τις συνηθισμένες επικές βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων. Με τη χρήση διαδοχικών, υπέροχα φωτογραφημένων «ταμπλώ βιβάν», ο Τζάρμαν επιτυγχάνει μια μυθοπλαστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής αλλά και της ανθρώπινης διάστασης του μεγάλου ζωγράφου. Ένας συγκλονιστικός διαλογισμός πάνω στη σεξουαλικότητα και την Τέχνη, ένας μοναδικός συγκερασμός των δύο κόσμων του Τζάρμαν, της ζωγραφικής και του σινεμά. Το ενδιαφέρον είναι κυρίως εστιασμένο στην ομοφυλοφιλία του μεγάλου ζωγράφου όπως και αντανακλάται στους πίνακές του (πίσω από τους αγίους και τις Μαγδαληνές κρύβονται πόρνες, εργάτες, αλήτες, αρσενικοί εραστές, ένας κόσμος ερωτικών παθών και ενοχών).


Vincent: Η Ζωή και θάνατος του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1987)
vincent_van_gong

 

Σκηνοθέτης: Paul Cox
Είδος: Εικαστικά
Έτος Παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 99'
Ηθοποιοί: John Hurt

Το αυστραλιανό ντοκιμαντέρ εστιάζει το μεγαλύτερο μέρος του στην καλλιτεχνική βασανισμένη μεγαλοφυϊα, Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Σκηνοθέτης Paul Cox χρησιμοποιεί γράμματα από στον αδελφό του. Οι Ιμπρεσιονιστικοί έντονα πίνακες του Βαν Γκογκ εναλλάσσονται με την «πραγματική ζωή», εικόνες από τα μέρη και πρόσωπα που ο καλλιτέχνης ήθελε να μεταδώσει.


ΘΕΟΦΙΛΟΣ ( 1987)
theofilos

Σκηνοθέτης: Λάκης Παπαστάθης
Έτος Παραγωγής: 1987
Κυκλοφόρησε: 26/7/2005
Είδος: Βιογραφία, Ιστορική, Κοινωνική, Εποχής
Ηθοποιοί: Σταλλάκης Δημήτρης Καταλειφός, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Θόδωρος Εξαρχος, Υβόν Μαλτέζου,  Σταμάτης Φασουλής, Δημήτρης Καμπερίδης

 

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1868-1934) παρότι γεννήθηκε αρκετές δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821, μια μέρα εγκατέλειψε το ευρωπαϊκό στυλ ντυσίματος και υιοθέτησε την παραδοσιακή φορεσιά, τη φουστανέλα. Ταυτίστηκε με τον ελληνικό μύθο ενός κόσμου ηρώων, από το Μεγάλο Αλέξανδρο ως τους κλέφτες και αρματωλούς του 19ου αιώνα. Τρεφόταν από τις καθημερινές μορφές του λαϊκού πολιτισμού και από το φως της Ελλάδας. Φορούσε τα ρούχα των ανθρώπων που ζωγράφιζε. Ζούσε μέσα από τους Μύθούς και την Ιστορία των συμβόλων αυτού του τόπου. Αυτός ο φωτισμένος άνθρωπος, οδηγήθηκε στην πιο απόκρυφη ουσία του ελληνικού μύθου, στην Τέχνη του!Η ανακάλυψη του Θεόφιλου έγινε στη δεκαετία του ?30 από τον κριτικό τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη που καταγόταν επίσης από τη Λέσβο και που τον έκανε γνωστό μετά το θάνατό του σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου


Vincent et Theo (1990)
vincenttheo

Σκηνοθέτης: Robert Altman
Είδος: Βιογραφία, Δράμα
Έτος Παραγωγής: 1990
Διάρκεια: 138'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Tim Roth ως Vincent Van Gogh, Paul Rhys Paul Rhys ως Theodore 'Theo' Van Gogh, Adrian Brine ως Uncle Cent, Jean-Fran?ois Perrier ως L?on Boussod, Yves Dangerfield ως Ren? Valadon (as Vincent Vallier), Hans Kesting ως Andries Bonger, Peter Tuinman ως Anton Mauve, Marie Louise Stheins ως Jet Mauve, Oda Spelbos ως Ida, Jip Wijngaarden ως Sien Hoornik, Anne Canovas ως Marie, Sarah Bentham ως. Marie Hoornik, Jean-Denis Monory ως Emile Bernard, Johanna ter Steege ως Jo Bonger (as Johanna Ter Steege), Jean-Pierre Castaldi ως 'Pere' Tanguy.

Η γνωστή τραγική ιστορία του Βίνσεντ βαν Γκογκ έχει διευρυνθεί με την εστίαση στη ζωή του, καθώς και του αδελφού του Θεόδωρο, ο οποίος βοήθησε με την υποστήριξη του Βίνσεντ. Η ταινία προσφέρει επίσης μια ωραία θέα για τις τοποθεσίες που ο Vincent ζωγράφισε.


Van Gogh (1991)
VanGogh1991

Σκηνοθέτης: Maurice Pialat
Είδος: Δράμα
Έτος Παραγωγής: 1991
Διάρκεια: 158΄
Γλώσσα: Γαλλικά
Ηθοποιοί: Jacques Dutronc, Alexandra London, Gerard Sety, Bernard Le Coq, Corinne Bourdon

Είναι μια βιογραφική ταινία της ζωής του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο Pialat είναι ένας βετεράνος γάλλος σκηνοθέτης, γνωστός για το ρεαλισμό του, όπου ο χαρακτήρας εδώ είναι πιο σημαντικός από την εικόνα και δείχνει τον Βαν Γκογκ (Jacques Dutronc) ως λογικό και υγιή και επικεντρώνεται στα καθημερινά γεγονότα της ζωής και της τέχνης του ζωγράφου.


Surviving Picasso (1996)
surviving_picasso

Σκηνοθέτης: James Ivory
Είδος: Βιογραφική
Έτος Παραγωγής: 1996
Διάρκεια: 125'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Anthony Hopkins, Dennis Boutsikaris, Jane Lapotaire, Joan Plowright, Joss Ackland

Το 1943 μια νεαρή ζωγράφος η Fran?oise Gilot γνωρίζει τον Pablo Picasso και για τα επόμενα 10 χρόνια είναι η γυναίκα του, του φέρνει στη ζωή τα 2 παιδιά του, είναι η μούσα του και ζωγραφίζει εντός. Σιγά σιγά μαθαίνει για τις άλλες γυναίκες που υπήρχαν ή ακόμα υπάρχουν στη ζωή του Picasso. Οι Dora Maar, Marie- Th?r?seκαι Olga Koklowa δείχνουν να φοβούνται για την σχέση τους με τον ίδιο. Η αντίδραση της Gilot είναι να φέρει την κάθε μία κοντά στην σχέση της με τον Picasso. Πώς θα επιβιώσει ο Picasso; Η Gilot συνεχίζει να ζωγραφίζει και διατηρεί την καλή αίσθηση χιούμορ που έχει και την ανεξαρτησία της. Όταν η ώρα έρθει, εκείνη έχει την δύναμη να φύγει..


Basquiat (1996)
baskia

Μεταφρασμένος Τίτλος: Μπασκιά
Σκηνοθέτης: Τζούλιαν Σνάμπελ
Είδος: Βιογραφία
Έτος Παραγωγής: 1996 - ΗΠΑ
Διάρκεια: 101'
Ηθοποιοί: Τζεφρι Ράιτ, Μάικλ Γουίνκοτ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Ντέιβιντ Μπάουι, Ντένις Χόπερ, Γκάρι Όλντμαν, Κλαιρ Φορλάνι, Γουίλεμ Νταφόε, Κρίστοφερ Γουόκεν

Έτος, 1971. Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, νεαρός μιγάς από την Αιτή, τριγυρίζει αλήτικα στους δρόμους της Νέας Υόρκης και ζωγραφίζει γκράφιτι στους τοίχους, μαζί με τον φίλο του Μπένι. Τον ανακαλύπτουν, ο ?ντι Γουόρχολ και ο διάσημος έμπορος πινάκων Μπρούνο Μπίσοφμπέργκερ και του δίνουν την ευκαιρία να ζωγραφίζει και να πουλάει πίνακες. Συναντά την Τζίνι, σερβιτόρα σε μπαρ και ερασιτέχνη ζωγράφο. Ερωτεύονται και μένουν μαζί. Ο Μπασκιά γίνεται διάσημος πολύ γρήγορα, το ίδιο και ο ?λμπερτ Μάιλο , άλλος αυτοδίδακτος νεαρός ζωγράφος, με τον οποίο ανταγωνίζεται. Ο Μπασκιά απομακρύνεται από την Τζίνα, η οποία εγκαταλείπει τη ζωγραφική και σπουδάζει ιατρική. Γίνεται αχώριστος με τον ?ντι Γουόρχολ και συνεργάζεται μαζί του;

Ο Τζούλιαν Σνάμπελ, νεουρκέζος ζωγράφος, έγινε σκηνοθέτης του κινηματογράφου για να γυρίσει αυτή τη βιογραφία του φίλου του ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά, που πέθανε μόλις στα είκοσι οχτώ χρόνια του από κατάχρηση ναρκωτικών. Ο Σνάμπελ «αγιογραφεί» τον καταραμένο καλλιτέχνη φίλο του, με αγάπη, σεβασμό και ιδιαίτερο θαυμασμό. Μια πλειάδα μεγάλων ηθοποιών τον στηρίζουν, ιδιαίτερα ο Ντέιβιντ Μπάουι, ανατριχιαστικός σωσίας του Γουόρχολ.


I shot Andy Warhol (1996)
andy_warhol Σκηνοθέτης: Mary Harron
Είδος: Βιογραφία, Δράμα
Έτος Παραγωγής: 1996
Διάρκεια: 103'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί:Lili Taylor,Jared Harris,Martha Plimpton,Lothaire Bluteau, Anna Levine, Peter Friedman, Tahnee Welch, Jamie Harrold, Donovan Leitch, Michael Imperioli, Reg Rogers, Bill Sage, Jill Hennessy, Coco McPherson, Myriam Cy

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Valerie Solanas, η οποία ήταν μια ριζοσπαστική γυναίκα της δεκαετίας του 60' και στο μανιφέστο της για τα "Καθάρματα" κηρύσσει το μίσος ενάντια στους άντρες. Η ίδια έγραψε ένα σενάριο για μια ταινία που ήθελε ο Andy Warhol να κάνει την παραγωγή, αλλά αυτός συνέχισε να την αγνοεί. Έτσι λοιπόν τον πυροβόλησε. Αυτή είναι η ιστορία της Valerie...


Artemisia (1997)
artemisia Σκηνοθέτης: Agn?s Merlet
Είδος: Βιογραφία, Δράμα
Έτος Παραγωγής: 1997
Διάρκεια: 98'
Γλώσσα: Γαλλικά
Ηθοποιοί:Valentina Cervi, Michel Serrault, Miki Manojlovic, Luca Zingaretti, Emmanuelle Devos, Fr?d?ric Pierrot, Maurice Garrel, Brigitte CatillonYann Tr?gou?t, Jacques Nolot, Silvia De Santis, Renato Carpentieri, Dominique Reymond, Liliane Rov?reAlain Ollivier
Σενάριο: Patrick Amos

Η Artemisia Gentileschi (1593-1653) ήταν μία από τις πρώτες γνωστές γυναίκες ζωγράφους. Η ταινία περιγράφει την ιστορία της νεότητάς της, όταν την καθοδηγούσε και την προστάτευε ο πατέρας της, ο ζωγράφος Orazio Gentileschi. Η επαγγελματική της περιέργεια για την ανδρική ανατομία ήταν απαγορευμένη, και έτσι οδηγήθηκε στην γνώση των σεξουαλικών απολαύσεων. Καθηγητής της ήταν ο Agostino Tassi, όπου θεωρήθηκε ύποπτος για τον βιασμό της. ?Είναι μια ενδιαφέρουσα ματιά στη ζωή της ιταλίδας μπαρόκ ζωγράφου.


Goya In Bordeaux (1999)
Goya_poster

Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Γκόγια στο Μπορντό
Σκηνοθέτης: Carlos Saura
Είδος: Δράμα
Έτος Παραγωγής: 1999 - Ισπανία- Ιταλία
Διάρκεια: 102'
Ηθοποιοί: Francisco Rabal, Jose Coronado, Dafne Fernandez, Maribel Verd?, Eulalia Ραμόν

Περιγράφεται η ζωή του ισπανού ζωγράφου Francisco de Lucientes Goya (1746-1828). Κωφός και άρρωστος ζει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Bordeaux. Εκεί ζει με την πολύ νεότερη γυναίκα του Leocadia και την κόρη τους Rosario. Συνεχίζει να ζωγραφίζει τις νύχτες και να διηγείται στην κόρη του ιστορίες από το παρελθόν του..


Jackson Pollock (2000)
pollock

Μεταφρασμένος Τίτλος: Πόλλοκ - Ο Ασυμβίβαστος
Σκηνοθέτης: Ed Harris
Είδος: Βιογραφία, Κοινωνική
Έτος παραγωγής: 2000 - ΗΠΑ
Διάρκεια: 122'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Jennifer Connelly, Bud Cort, Marcia Gay Harden, Ed Harris, John Heard, Val Kilmer, Robert Knott, Sada Thompson

Jackson Pollock... Ένας από τους σημαντικότερους, αλλά και πλέον αμφιλεγόμενους Αμερικανούς ζωγράφους του 20ου αιώνα! Τέλος της δεκαετίας του ?40 Ο Pollock έχει μόλις πετύχει την μεγάλη ανατροπή στο στυλ, εφευρίσκοντας ουσιαστικά μια νέα τεχνοτροπία και ο κύκλος της Αφηρημένης Τέχνης έχει μόλις αποκτήσει ένα νέο αστέρι! Έτος 1941... Ο Pollock, ανασφαλής και αυτοκαταστροφικός, βρίσκεται σ? ένα μικρό, μίζερο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, παγιδευμένος ανάμεσα στο αλκοόλ και σε ασήμαντες, περιστασιακές εκθέσεις αγνώστων καλλιτεχνών. Τότε ακριβώς, μπαίνει στη ζωή του η επίσης καλλιτέχνης Lee Krasner, η οποία παίρνει συνειδητά την απόφαση να βάλει την καριέρα της στο περιθώριο για να στηρίξει τον Pollock, ως σύντροφος και σύζυγος! Μια θυελλώδης σχέση πάθους και εξάρτησης, στιγματισμένη από τις μανιοκαταθλιπτικές τάσεις του Pollock, ο οποίος τελικά, θα ενδώσει στους δαίμονες του και θα ρίξει τις τελευταίες οργισμένες πινελιές χρώματος πάνω στον σκοτεινό καμβά της ζωής του, σε ηλικία μόλις 44 χρονών!


Picasso: Magic, Sex, Death (2001)
picasso-sex_death

Σκηνοθέτης: Christopher Bruce
Είδος: Βιογραφία
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 156'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: John Richardson
Σενάριο: John Richardson

Ο John Richardson, φίλος του Picasso και βιογράφος, περιγράφει την εξαιρετική και ασυνήθιστη ιστορία των σπουδαιότερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.


Frida Kahlo (2002)
Frida_Kahlo

Σκηνοθέτης: Julie Taymor
Είδος: Δράμα
Έτος Παραγωγής: 2002
Διάρκεια: 123'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Salma Hayek, Alfred Molina, Antonio Banderas, Ashley Judd, Geoffrey Rush

Η ταινία Frida είναι η εξιστόρηση της ζωής της Frida Kahlo εστιάζοντας στη σχέση της με τον Diego Rivera η οποία τάραξε τα νερά του Μεξικάνικου καλλιτεχνικού κόσμου και όχι μόνο. Εκτός από τη σχέση με τον Rivera η ταινία καλύπτει όλη τη ζωή της Kahlo από την παράνομη κι αμφιλεγόμενη σχέση της με τον Leon Trotsky, ως τους προκλητικούς, για την εποχή εκείνη, ερωτικούς δεσμούς με άλλες γυναίκες. Στην πορεία θα συναντήσουμε τον David Siqueiros, αντίζηλο του Rivera, την ιταλίδα φωτογράφο Tina Modotti και τον πολυεκατομμυριούχο Nelson Rockefeller. H Frida Kahlo χτυπήθηκε από τη μοίρα όταν το 1925 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα άλλαξε τη ζωή της για πάντα. Η αποκατάσταση της υγείας της αποδείχθηκε επίπονη οδηγώντας την Frida στα μονοπάτια της μοναξιάς. Έτσι ξεκίνησε να περνά τον χρόνο της, προσπαθώντας να εκφράσει τα συναισθήματά της μέσα από τη ζωγραφική...


Μεθυσμένος Με Γυναίκες Και Ζωγραφική (2002)
21REAVAA02112

Σκηνοθέτης: Ίμ Κουόν Τάεκ
Είδος: Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 2002 - Κορέα
Διάρκεια: 117'
Ηθοποιοί: Μιν Τσόι, Σουνγκ Κη Γιου, Γιετζίν Κιμ
Σενάριο: Ιμ Κουόν-Τάεκ

Ο Οχουάν Τζανγκ Σόινγκ Απ, ένας μεγάλος ζωγράφος της Κορέας του 19ου αιώνα, παρά τη δόξα του, προτίμησε να παραμείνει ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης. Γεννημένος το 1843, προερχόταν από τις λαϊκές τάξεις, αδιαφορούσε για το χρήμα και τα μεγαλεία, έτρεφε όμως, μεγάλο πάθος για τις γυναίκες και το ποτό! Το 1897, μια περίοδο κατά την οποία η επί πεντακόσια χρόνια βασιλεία της δυναστείας των Τσόζουν στη Κορέα, έφθανε στο τέλος της, εκείνος εξαφανίστηκε! Ο Οχουάν έγινε διάσημος, όχι μόνον για το εξαιρετικό ταλέντο του, αλλά κυρίως, επειδή είχε την δύναμη και την ασέβεια να εγκαταλείψει το αυτοκρατορικό παλάτι γιατί απλά, εκεί ήταν περιορισμένος και δεν είχε? έμπνευση! Αυτή εδώ είναι η συναρπαστική και άγνωστη ζωή του.


Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι (2003)
vermer

Σκηνοθέτης: Πίτερ Γουέμπερ
Είδος: Εποχής
Έτος Παραγωγής: 2003
Διάρκεια: 96'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Κόλιν Φερθ, Σκάρλετ Γιόχανσον

Στην Ολλανδία του 17ου αιώνα μια 16χρονη προσλαμβάνεται ως υπηρέτρια από την οικογένεια του ζωγράφου Βερμέερ. Η Γκριτ γοητεύεται από τον κόσμο των χρωμάτων και στη συνέχεια από τον ίδιο το ζωγράφο. Η μεταξύ τους οικειότητα θα οδηγήσει σε σκάνδαλο.


Modigliani (2004)
3418

Μεταφρασμένος Τίτλος: Μοντιλιάνι - Ο Καταραμένος Ζωγράφος
Σκηνοθέτης: Mick Davis
Είδος: Βιογραφία, Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 121'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Andy Garcia Elsa Zylberstein Omid Djalili Hippolyte Girardot Eva Herzigova Udo Kier Susie Amy Peter Capaldi

1919, Παρίσι. Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει και η νυχτερινή ζωή έχει γεμίσει με σκοτεινά πάθη και αχαλίνωτες εμμονές. Στο καφέ «Ροτόντ», το στέκι της ελίτ της τέχνης, ένα τραπέζι δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην ιστορία: ο Πικάσο, η Φρίντα Κάλο, ο Ουτρίγιο, ο Κοκτό κι ο Μοντιλιάνι συζητούν με πάθος για τέχνη, έρωτα και επιθυμία! Η δραματική αντιζηλία μεταξύ του Μοντιλιάνι και του Πικάσο, δύο αντρών που η σχέση τους διακατέχεται από ευφυΐα, αλαζονεία και πάθος θα στοιχειώσει την καλλιτεχνική παρέα. Η ερωτική τραγωδία που θα ακολουθήσει θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της τέχνης. Μέσα σε μια νύχτα, η μοίρα θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της και την άλλη μέρα τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο...1919, Παρίσι. Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει και η νυχτερινή ζωή έχει γεμίσει με σκοτεινά πάθη και αχαλίνωτες εμμονές. Στο καφέ «Ροτόντ», το στέκι της ελίτ της τέχνης, ένα τραπέζι δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην ιστορία: ο Πικάσο, η Φρίντα Κάλο, ο Ουτρίγιο, ο Κοκτό κι ο Μοντιλιάνι συζητούν με πάθος για τέχνη, έρωτα και επιθυμία! Η δραματική αντιζηλία μεταξύ του Μοντιλιάνι και του Πικάσο, δύο αντρών που η σχέση τους διακατέχεται από ευφυΐα, αλαζονεία και πάθος θα στοιχειώσει την καλλιτεχνική παρέα. Η ερωτική τραγωδία που θα ακολουθήσει θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της τέχνης. Μέσα σε μια νύχτα, η μοίρα θα πάρει τα πράγματα στα χέρια της και την άλλη μέρα τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο...


Goya?s Ghosts (2006)
goya

Μεταφρασμένος τίτλος: Τα Φαντάσματα του Γκόγια
Σκηνοθέτης: Μίλος Φόρμαν
Είδος: Ιστορικό, Βιογραφία
Έτος Παραγωγής: 2006
Διάρκεια: 110'
Γλώσσα: Αγγλικά, Ισπανικά
Ηθοποιοί: Χαβιέ Μπάρντεμ, Νάταλι Πόρτμαν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ράντι Κουέιντ, Μπλάνκα Πορτίγιο

Στην Ισπανία του 1792 με την Καθολική εκκλησία να εξουσιάζει, ο Γκόγια είναι ο δημοφιλέστερος ζωγράφος της χώρας. Όταν η έφηβη μούσα του κατηγορείται ως αιρετική από έναν πονηρό καλόγερο που κινεί τα νήματα πίσω από την Ιερά Εξέταση, ένα μεγάλο σκάνδαλο θα ξεσπάσει που θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τη δημιουργικότητα του μεγάλου καλλιτέχνη όσο και την ίδια τη ζωή του? Ο δημιουργός του "Αμαντέους" Μίλος Φόρμαν επιστρέφει με μια επική υπερπαραγωγή εμπνευσμένη από τα έργα και τις ημέρες του μεγάλου Ισπανού εικαστικού καλλιτέχνη αναβιώνοντας τα χρόνια των Ναπολεόντειων Πολέμων και της Ιεράς Εξέτασης, μέσα από τις ερμηνείες των Χαβιέ Μπαρντέμ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Νάταλι Πόρτμαν.


Klimt (2006)
klimt

Μεταφρασμένος Τίτλος: Κλιμτ - Ο Ζωγράφος των Αισθήσεων
Σκηνοθέτης: Raoul Ruiz
Είδος: Βιογραφία, Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 2006
Διάρκεια: 93'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: : John Malkovich Veronica Ferres Saffron Burrows Stephen Dillane Paul Hilton Sandra Ceccarelli Karl Fischer Nikolai Kinski

Klimt1900. Στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού ο ζωγράφος Γκουστάφ Κλιμτ βραβεύεται με χρυσό μετάλλιο για το έργο του και συναντιέται με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Μέσα από αναμνήσεις, αφηγήσεις και φίλου, ξεδιπλώνεται η ζωή του Αυστριακού ζωγράφου, με τους εντυπωσιακούς, όσο και αισθησιακούς για την εποχή τους, πίνακες και το μεγάλο πάθος του για τις γυναίκες. Οι πολυάριθμες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του, ο μεγάλος του έρωτας με τη χορεύτρια Λία Ντε Κάστρο και οι προκλητικοί του πίνακες, που καταδικάστηκαν στην πατρίδα του, αυτή είναι η φλογισμένη ζωή ενός από τους διασημότερους ζωγράφους...


An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)
_

Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Πορτραίτο - Η Αλλόκοτη Ματιά Της Ντάιαν Άρμπους
Σκηνοθέτης: Στήβεν Σέινμπεργκ
Είδος: Βιογραφία, Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 2006
Διάρκεια: 120'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Νικόλ Κίντμαν, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Τάι Μπάρελ, Χάρις Γιούλιν, Τζέιν Αλεξάντερ, Έμυ Κλαρκ, Μαίρη Ντάφι, Ζενεβιέβ Μακάρθι, Μπόρις ΜακΓκάιβερ
Σενάριο: Έριν Κρεσίντα Γουίλσον

?Η φωτογραφία αποτελεί ένα μυστικό για ένα μυστικό. Όσο περισσότερα βλέπεις, τόσο λιγότερα γνωρίζεις?, δήλωσε η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Νταϊάν Άρμπους. Η αμφιλεγόμενη φωτογράφος των περιθωριακών ανθρώπων, ήταν κόρη ενός πλούσιου γουναρά στη Νέα Υόρκη. Παντρεύεται, σε νεαρή ηλικία, τον Άλαν Άρμπους. Στην Αμερική του ?50, ένας καλός σύζυγος και μια αξιοπρεπής οικογένεια, είναι η συνταγή της επιτυχίας. Για την Νταϊάν, όμως, δεν είναι. Τυχαία, γνωρίζει το μυστηριώδη και απρόσιτο Λάιονελ που ζει στο σκοτάδι, αποφεύγοντας τον κόσμο. Η συνάντησή τους θα ανοίξει ένα άλλον κόσμο που απαρτίζεται από ανθρώπους.


Miss Potter (2006)
miss-potter-poster

Σκηνοθέτης: Chris Noonan
Είδος: Βιογραφική
Έτος Παραγωγής: 2006
Διάρκεια: 92'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Renee Zellweger ως Beatrix Potter, Emily Watson ως Millie Warne, Bill Paterson ως Rupert Potter, Lloyd Owen ως William Heelis, Richard Mulholland ως Ashton Clifford
Σενάριο: Richard Maltby Jr.

To φιλμ του Chris Noonan επιχειρεί να εξιστορήσει κομμάτι από την ζωή της διάσημης συγγραφέα παιδικών βιβλίων Beatrix Potter (Renee Zellweger) που μεγάλωσε και έζησε σε μια αριστοκρατική οικογένεια της αυστηρής βικτωριανής Βρετανίας. Η δυναμική Potter αγωνίζεται σκληρά να αποδείξει τον εαυτό της ως συγγραφέα σε μια εντελώς πατριαρχική κοινωνία έχει όμως ταυτόχρονα και ισχυρό σύμμαχο τον εκδότη της (Ewan McGregor) τον οποίο πολύ σύντομα ερωτεύεται.


Ce Que Mes Yeux Ont Vu (The Vanishing Point) (2007)
3logo_s

Μεταφρασμένος Τίτλος: Αυτό που είδαν τα μάτια μου, Το μυστήριο του Watteau
Σκηνοθέτης: Laurent de Bartillat
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου, Θρίλερ
Έτος Παραγωγής: 2007
Διάρκεια: 98'
Ηθοποιοί: Sylvie Testud, Jean-Pierre Marielle, James Thi?rr?e
Σενάριο: Laurent de Bartillat, Alain Ross

Η νεαρή φοιτήτρια ιστορίας της τέχνης Λουσί, κάνει έρευνα πάνω στον ζωγράφο Jean-Antoine Watteau (Βατό). Πιστεύει ότι οι πίνακές του κρατούν κρυφό ένα νόημα που κανείς ως τώρα δεν έχει αποκαλύψει. Η γνωριμία της με τον αινιγματικό και εκ γενετής κωφάλαλο Βισέντ θα φέρει τα πάνω κάτω στην έρευνά της, βάζοντας την στη μέση μιας διαμάχης 200 ετών.


Etel Adnan Εξόριστες Λέξεις (2007)
eten_adman

Σκηνοθέτης: Βουβούλα Σκούρα
Είδος: Βιογραφία
Έτος Παραγωγής: 2007 Ελλάδα
Διάρκεια: 52'
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστόφορος Γεωργούτσος, Γιάννης Σαρηγιάννης, Παναγιώτης Τσάγκας. Ειδικές λήψεις: Βουβούλα Σκούρα
Σενάριο: Βουβούλα Σκούρα. Κείμενα: Etel Adnan, Fawwaz Traboulsi
Αφήγηση: Ανάγνωση κειμένων: Ελένη Βαροπούλου
Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας

Η ταινία συνθέτει, μέσα από θραύσματα εικόνων, γλωσσών και ταυτοτήτων, το ιδιαίτερο πορτρέτο της ελληνοσύριας ποιήτριας και ζωγράφου Ετέλ Αντνάν. Η ταινία βασίζεται τόσο στην αλληλογραφία της με τον καθηγητή ιστορίας Φαουάζ Τραμπούλσι όσο και σε αποσπάσματα συνομιλιών της με τη Βουβούλα Σκούρα στο Παρίσι και στη Σκόπελο. Η Ετέλ μπροστά στη θάλασσα ?συνδετικό κρίκο της Μεσογείου? δημιουργεί τη δική της γεωγραφία γυναικών και πόλεων. Η Ετέλ Αντνάν βίωσε τα προβλήματα του 20ου αιώνα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μέσ? από την καταγωγή της από δύο διαφορετικούς κόσμους, προσπαθεί να κατανοήσει τις διαφορές τους, αλλά και με το δυνατό ανθρωπιστικό βλέμμα της τους συνθέτει. Ταυτόχρονα, αναζητά στη μνήμη της εκείνες τις μικρές ελληνικές στιγμές της ελληνίδας μητέρας και τον κόσμο των παραμυθιών και της γραφής των ποιημάτων στην αραβική γλώσσα, μνήμη πατέρα.

Η ταινία Etel Adnan Εξόριστες Λέξεις βραβεύτηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 2008


El Greco (2007)
el_greco

Σκηνοθέτης: Γιάννης Σμαραγδής
Είδος: Εποχής, Κοινωνική
Έτος Παραγωγής: 2007 - Ελλάδα
Διάρκεια: 119'
Γλώσσα: Αγγλικά
Ηθοποιοί: Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπόττο, Λάκης Λαζόπουλος, Λαγια Μαρούλ, Σωτήρης Μουστάκας, Δήμητρα Ματσούκα
Σενάριο: Τζάκι Παβλένκο, Γιάννης Σμαραγδής (Βασισμένο στο βιβλίο ?El Greco ? ο Ζωγράφος του Θεού? του Δημήτρη Σιατοπούλου)
Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου

Η επική ιστορία του ασυμβίβαστου καλλιτέχνη και υπερασπιστή της ελευθερίας, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κατά κόσμον "El Greco". Τον 16ο αιώνα η αναζήτηση του El Greco για ελευθερία και έρωτα εκτυλίσσεται από τις αυλές της Κρήτης και της Βενετίας μέχρι το Τολέδο στην Ισπανία. Εδώ, έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο εχθρό του, την Ιερά Εξέταση. Χωρίς ποτέ να υποχωρεί στη μάχη με την άρχουσα τάξη της εποχής του, η ιστορία του El Greco συνδυάζει ασυνήθιστο ηρωισμό, αγάπη, προδοσία, αλλά και τη δύναμη ενός άντρα και της δημιουργικής του συνείδησης να ξεπεράσει την άγνοια και τη βαρβαρότητα. Μια ιστορία που εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί δημιουργικά το αύριο.


The Night Fernando Pessoa Met Constantine Cavafy (2007)
kavafis

Μεταφρασμένος τίτλος: Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη
Σκηνοθέτης: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Είδος: Ιστορική
Έτος Παραγωγής: 2007 - Ελλάδα - Πορτογαλία - Κύπρος
Διάρκεια: 90'
Γλώσσα: Αγγλικά - Ελληνικά
Ηθοποιοί: Μάκης Αρβανιτάκης, Δημήτρης Οικονομίδης, Οθων Μεταξάς, Αιμίλιος Τσούβαλης, Μηνάς Χατζησάββας

Στις 21 Οκτωβρίου του 1929, το υπερωκεάνιο Saturnia ξεκινά από την Τεργέστη το ταξίδι του προς την Αμερική, μαζεύοντας μετανάστες από τα λιμάνια της Μεσογείου. Ένας νεαρός Έλληνας που επιβιβάζεται στην Πάτρα θα γίνει μάρτυρας μιας απρόσμενης συνάντησης: μια νύχτα, σ? αυτό το πλοίο που κουβαλά τα όνειρα του Νέου Κόσμου, θα λάβει χώρα η εξίσου ονειρική αλλά και πραγματική συνάντηση δύο μεγάλων ποιητών του αιώνα που πέρασε: του Φερνάντο Πεσσόα και του Κωνσταντίνου Καβάφη.


S?raphine (2008)
serafine

Μεταφρασμένος Τίτλος: Το χάρισμα της Σεραφίν
Σκηνοθέτης: Martin Provost
Είδος: Ιστορικό, Δράμα, Βιογραφία, Κοινωνικό
Έτος Παραγωγής: 2008
Διάρκεια: 121'
Γλώσσα: Γαλλικά
Ηθοποιοί: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Genevieve Mnich, Serge Lariviere
Σενάριο: Martin Provost & Marc Abdlenour
Τη μουσική της ταινίας έχει συνθέσει ο Michael Galasso, γνωστός από το soundtrack της ταινίας "Ερωτική Επιθυμία" (In the Mood for Love).

1912: Λίγο πριν ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, στη μικρή πόλη Σενλίς, 50 χιλιόμετρα βόρεια από το Παρίσι, η μοναχική και ιδιόρρυθμη Σεραφίν Λουί (Γιολάντ Μορό) δουλεύει ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της Μαντάμ Ντυφό. Η Σεραφίν, αν και δεν είναι πια νέα, κάνει οποιαδήποτε δύσκολη δουλειά προκειμένου να κερδίσει κάποια χρήματα και να αγοράσει τα υλικά που της χρειάζονται για να ασχοληθεί με το πάθος της, τη ζωγραφική. Περνά τα βράδια της κλεισμένη σε μια σοφίτα και ζωγραφίζει μικρούς, περίπλοκους και με πολύ έντονα χρώματα πίνακες, οι οποίοι απεικονίζουν φρούτα και φυτά. Στα χρώματά της χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά που βρίσκει γύρω της όπως κρασί, λάσπη, αίμα ζώων, λάδια από τα κεριά της εκκλησίας, φρούτα και πέταλα λουλουδιών.

Την ίδια εποχή ο γερμανός κριτικός τέχνης και συλλέκτης Βίλχελμ Ούντε (Ούλριχ Τουκούρ), ένθερμος υποστηρικτής του ρεύματος των μοντερνιστών και πριμιτίφ καλλιτεχνών, αποφασίζει να μετακομίζει στο Σενλίς για να ξεφύγει από τους έντονους ρυθμούς του Παρισιού. Νοικιάζει το σπίτι της Μαντάμ Ντυφό και γνωρίζεται με τη Σεραφίν η οποία είναι η οικιακή βοηθός του. Μήνες αργότερα και εντελώς τυχαία στη διάρκεια ενός δείπνου, ο Βίλχελμ βλέπει έναν μικρό ξύλινο πίνακα που είχε ζωγραφίσει η Σεραφίν. Μένει καταγοητευμένος και επιμένει στη Σεραφίν να δει και άλλα της έργα. Αγοράζει όλους τους πίνακές της και βοηθά τη Σεραφίν να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Συγχρόνως προσπαθεί να της διοργανώσει μια έκθεση στο Παρίσι. Όμως ο πόλεμος ξεσπά και ο Βίλχελμ Ούντε αναγκάζεται να επιστρέψει στη Γερμανία. Στη διάρκεια του πολέμου παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στους βαρείς χειμώνες, την πείνα και τη φτώχεια, η Σεραφίν δε σταματά να ζωγραφίζει αντλώντας δύναμη από την πίστη της στο Θεό...

1927: Ο Βίλχελμ Ούντε έχει επιστρέψει πια πίσω στη Γαλλία και ζει στο Σαντιγί, όχι μακριά από το Σενλίς, μαζί με την αδερφή του Αν-Μαρί. Μετά από επιμονή της Αν-Μαρί επισκέπτονται μια έκθεση ερασιτεχνών στο Σενλίς και εκεί αντικρίζει μια σειρά από εκθαμβωτικά αλλά και αποκρυφιστικά έργα μεγάλων διαστάσεων. Αμέσως αναγνωρίζει την τεχνοτροπία της Σεραφίν και την αναζητά για να την πάρει υπό την προστασία του για άλλη μια φορά. Στα επόμενα χρόνια η Σεραφίν δημιουργεί τους πιο σημαντικούς της πίνακες όμως οι εμμονές της την κατατρέχουν εντονότερα από ποτέ...

Σημείωμα του σκηνοθέτη Μαρτέν Προβόστ:

"Στο σενάριο θέλησα να αναπτύξω την ιστορία της Σεραφίν γύρω από τη φιλία της με το Βίλχελμ Ούντε, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διέκρινε αυτό που πραγματικά ήταν η Σεραφίν και ο οποίος την υποστήριξε μέχρι το τέλος. Λόγω της σχολαστικότητάς της Σεραφίν και της έντονης πίστης της, επιβάλλεται ένα ιδιαίτερο ύφος στην επεξεργασία της ιστορίας της ζωή της. Στην ταινία, προσπάθησα να προσδιορίσω τη διαδικασία μέσα από την οποία μια γυναίκα ταπεινής προέλευσης και αγαθών πεποιθήσεων κατάφερε να γίνει μία ολοκληρωμένη καλλιτέχνης σε μία εποχή που ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Καθώς και το πώς ένας ευγενικός και περίπλοκος άνδρας, που είχε μάθει να τον υπηρετούν έφτασε στο σημείο να υπηρετεί αυτός την ταπεινή γυναίκα, την καλλιτέχνη και το έργο της. Επιθυμία μου ήταν η ταινία να είναι ασυμβίβαστη, καθαρή και τακτοποιημένη, όσο το δυνατόν δηλαδή πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία της Σεραφίν και τον αισθησιασμό που χαρακτήριζε τη σχέση της με τη φύση. Χωρίς να τονίσω υπερβολικά τις πτυχές της ασθένειάς της, προσπάθησα να παρουσιάσω τον κόσμο όπως θα τον έβλεπε εκείνη. Πρέπει να κατανοήσει κάποιος την τέχνη της Σεραφίν, τα βάσανά της, την απόρριψη που ένοιωσε και τη βασανιστική αίσθηση του σκοπού της ζωής της να παράγει σπουδαία τέχνη, προκειμένου να αντιληφθεί το χάρισμα που την οδήγησε στη σφαίρα του παραλόγου."

3 Σημαντικές ταινίες βωβού κινηματογράφου / ασπρόμαυρες:

The Cabinet of Dr.Caligari (1920)
the-cabinet-of-dr-caligari.jpg

 

Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι
Αυθεντικός Τίτλος: Das Kabinett des Doktor Caligari
Σκηνοθέτης: Robert Wiene
Είδος: Τρόμου
Έτος Παραγωγής: 1920
Διάρκεια: 71'
Ηθοποιοί: Werner Krauss ως Δρ. Caligari, Conrad Veidt ως Cesare, Friedrich Feher ως Francis, Lil Dagover ως Jane, Hans Heinrich Von Twardowski ως Alan.
Σενάριο: Hans Janowitz, Carl Mayer

 

 

Σε ένα υπαίθριο λούνα παρκ, ο ιδιόρρυθμος Δρ. Καλιγκάρι, διευθυντής μιας ψυχιατρικής κλινικής, προβλέπει το μέλλον. Ο Καλιγκάρι κατευθύνει τον Καίσαρα, ο οποίος σκοτώνει χωρίς κίνητρο και λογική. Όλη η πόλη καταδιώκει τον υπνοβάτη, που περιπλανιέται μέσα στη νύχτα. Ο Καλιγκάρι είναι όμως η σκοτεινή εξουσιαστική δύναμη

Παραλειπόμενα:
Η ταινία αυτή είναι αληθινά σημαντικότατη. Στην ουσία κηρύττει την έναρξη του Γερμανικού Εξπρεσιονισμού και δεν έχουν άδικο πολλοί που την θεωρούν ως την πρώτη σημαντική ταινία τρόμου στην ιστορία. Τα σκηνικά κατασκευάστηκαν από χαρτί και μάλιστα οι φοβερές σκιάσεις είναι βαμμένες με το χέρι! Αρχικά ήταν να σκηνοθετηθεί από τον Fritz Lang, αλλά κάποια άλλα του σχέδια έφεραν τον Weine στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Η εξπρεσιονιστή αντίληψη είχε δοθεί ήδη ως υπόδειξη από τον Lang, ο οποίος συνέστησε στον σεναριογράφο να προσθέσει και δύο σκηνές για φυσικά σκηνικά, σε αρχή και τέλος. Αυτές είχαν σκοπό να τονίσουν την αντίθεση του πραγματικού με του σουρεαλιστικού, ώστε να αποδοθεί καλύτερα ο χαρακτήρας του κύριου ήρωα.

Metropolis (1927)
metropolis2
Μεταφρασμένος Τίτλος: Μετρόπολις
Σκηνοθέτης: Fritz Lang
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Έτος Παραγωγής: 1927
Διάρκεια: 153'
Ηθοποιοί: Gustav Frohlich ως Freder, Alfred Abel ως John Fredersen, Brigitte Helm ως Maria το ρομποτ (Futura), Fritz Rasp ως Slim, Rudolf Klein-Roggeως Rotwang.
Σενάριο: Fritz Lang, Thea von Harbou
Συγγραφέας, μυθιστόρημα: Thea von Harbou

 

METROPOLIS, 2026. Οι άνθρωποι έχουν χωριστεί σε δύο κάστες, τους διανοούμενους και τους εργάτες που ζούνε στα σκοτεινά υπόγεια και δεν είναι παρά απλά εξαρτήματα των μηχανών.O σατανικός ROTWANG κατασκευάζει ένα ρομπότ-αντίγραφο της MARIA για να καταστείλει την επανάσταση των εργατών...


Un Chien Andalou (1929)
Un-chien-andalou-1929
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος
Σκηνοθέτης: Luis Bunuel, Salvador Dali (δεύτερος)
Είδος: Μικρού Μήκους
Έτος Παραγωγής: 1929
Διάρκεια: 17'
Ηθοποιοί: Simone Mareuil ως Νέο κορίτσι, Pierre Batcheff ως Άντρας, Luis Bunuel, Salvador Dali, Robert Hommet ως Νέος άντρας.
Σενάριο: Salvador Dali, Luis Bunuel
Φωτογραφία: Albert Duverger
Μουσική: Η πρώτη εκδοχή της ταινίας δεν περιλάμβανε μουσική. Μεταγενέστερα, το 1961, μία νέα εκδοχή του Ανδαλουσιανού σκύλου συνοδεύεται από μουσική τανγκό καθώς και αποσπάσματα από την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη του Βάγκνερ. Το 1983 μία τρίτη εκδοχή (μετά το θάνατο του Μπουνιουέλ) περιέχει πρωτότυπη μουσική του Mauricio Kagel.

 

Μια ονείρωξη. Ένα ξυράφι σκίζει το μάτι, ένας άντρας σέρνει ένα πιάνο με έναν νεκρό γάιδαρο και τις δέκα εντολές? Μία βωβή, μικρού μήκους, ασπρόμαυρη σουρεαλιστική ταινία του σκηνοθέτη Λουί Μπουνιουέλ και του ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί.

Ανδριανή Αμπάβη

Είμαι απόφοιτος της Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και έχω συμμετάσχει σε διεθνείς και πανελλήνιες ομαδικές εκθέσεις. Για εφτά χρόνια εργάστηκα στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παραγωγή events, ενώ από το 2009 διδάσκω εικαστικά σε Ι.Ε.Κ. και δημόσια σχολεία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών στον Πειραιά και υπεύθυνη για την ύλη του περιοδικού.