Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 04:32

Η καλλιτεχνική πλατφόρμα Lo&Behold

Γράφτηκε από την 
Λίγες είναι οι περιπτώσεις στην Ελλάδα όπου στο χώρο των εικαστικών συναντάμε εναλλακτικά, αλλά και υψηλού επιπέδου, μονοπάτια παραγωγής και διανομής σύγχονης τέχνης. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Lo & Behold είναι ταυτόχρονα και μία καλλιτεχνική πλατφόρμα που παρακάμπτει την κατεξοχήν δομή της αγοράς της τέχνης, γνωστή και ως γκαλερί, αλλά και άλλες εξίσου γνωστές δομές.


 Η Lo & Behold δεν έχει σταθερό εκθεσιακό χώρο και λειτουργεί με ετήσιες συνδρομές μελών δίνοντας ως συμβολικό αντάλλαγμα ένα χαρακτικό για κάθε συνδρομή. Αυτό δεν συμβαίνει όμως σε μία βάση κλειστής, λεσχιακής νοοτροπίας, αλλά σε μία ατμόσφαιρα ανοιχτή και ειλικρινή του τύπου «αν σας αρέσουμε στηρίξτε μας». Και απ' ότι φαίνεται αρέσουν.

panoramic4lΤα ιδρυτικά μέλη της ομάδας (Νίκος Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαδάτος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ίρις Πλαϊτάκη, Άγγελος Πετράκης, Δημήτρης Γκιζίνος, Λίνα Κάσσαρη), έχουν καταφέρει να διοργανώσουν και να στήσουν 3 εκθέσεις στην Αθήνα και να εξασφαλίσουν δύο συμμετοχές στο Supermarket Art Fair της Στοκχόλμης, μέσα σε συνθήκες που απέχουν αρκετά από τις ιδανικότερες. Η πρώτη τους έκθεση με τίτλο space is the place (επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου) φιλοξενήθηκε στο χώρο About τον Απρίλιο του 2010 και αποτέλεσε ένα πολύ δυναμικό ντεμπούτο με συμμετοχές 12 σημαντικών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών.

 Η δεύτερη έκθεση με τίτλο Φόβος (επιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη και Νίκος Παπαδημητρίου) φιλοξενήθηκε στο χώρο Salon de vortex το Μάρτιο του 2011 με εξίσου πολυφωνική συμμετοχή καλλιτεχνών και αυξημένη, πλέον, παρουσία στα μέσα ενημέρωσης. Η τρίτη έκθεση με τίτλο After the rage (επιμέλεια: Γιώργος Παπαδάτος) στο χώρο Beton7το Δεκέβριο του 2011, αντίθετα με τις πρώτες δύο που συγκέντρωναν μεγάλη ποικιλία μέσων, ήταν ένα επταήμερο πρότζεκτ βίντεο προβολών εστιασμένο σε έργα Αράβων καλλιτεχνών. Αποτέλεσε μία προσπάθεια σύνδεσης με τον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στις Αραβικές χώρες αλλά και διερεύνησης των πιθανοτήτων συνομιλίας με την ελληνική σύγχρονη πραγματικότητα.
Ciprian MuresanCiprian Muresan, Leap in to the Void, after 3 seconds (έκθεση: Φόβος)

Η πρώτη τους συμμετοχή στο Supermarket Art Fair έλαβε χώρα το 2011 με το πρότζεκτ PIGS CASE και η δεύτερη αναμένεται αυτή την εβδομάδα (16 με 19 Φεβρουαρίου) με το πρότζεκτ Public Domain (επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου και Γιώργος Παπαδάτος) το οποίο θα αποτελεί κάτι σαν ένα διεθνές εικαστικό αρχείο από τις φωτογραφημένες και δοσμένες σε μορφή αφίσας παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο των πόλεων προέλευσης των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση αυτή είναι μία διεθνής έκθεση που τη διαχειρίζονται καλλιτέχνες.

Yiannis GrigoriadisΓιάννης Γρηγοριάδης, Βαλίτσα για Αριστερόχειρες (PIGS CASΕ)Ό,τι έχει παράγει μέχρι τώρα η Lo & Behold χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καλλιτεχνική και επιμελητική ποιότητα και επαφή με τoυς σύγχρονους προβληματισμούς της τέχνης. Οι κατάλογοι των εκθέσεων πλαισιώνονται από θεωρητικά κείμενα που βρίσκονται σε πραγματική συνάρτηση με το θέμα και τα ζητήματα που διερευνούνται αλλά και τα έργα που προβάλλονται. Η δυνατότητα της ομάδας να «δανείζεται» κάθε φορά διαφορετικό χώρο της δίνει την απαραίτητη ευελιξία και ελευθερία να δημιουργεί τα πρότζεκτ της κάθε φορά εκ νέου.

Ίσως όμως το κυριότερο να είναι ότι αποκτά μία εφήμερη, αλλά και site-specific, διάσταση που της επιτρέπει να πειραματίζεται με τη σχέση του χώρου και της τέχνης, σε αντιδιαστολή με εύκολες λύσεις όπως ο μπαλαντέρ άσπρος κύβος, που πάντα ταιριάζει ασφυκτικά καλά με οτιδήποτε τοποθετείται μέσα του.


Πηγή: http://www.loandbehold.gr