Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 21:32

Γυναίκα και Τέχνη - Belle ?poque

Γράφτηκε από την 

Frida Kahlo, self portrait Belle ?poque. Εκτός από τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, είχαμε και την εμφάνιση του κινήματος για την χειραφέτηση των γυναικών. Δικαίωμα στη μόρφωση ,δικαίωμα στη ψήφο, στην εργασία και ισότητα με τους άντρες απέναντι στο νόμο.Τόσο με την εμφάνιση του γυναικείου κινήματος, όσο και με την κοινωνική πολιτική που ασκείται εκείνη την περίοδο, οι γυναίκες και τα εργατικά στρώματα αποκτούν κοινωνικά δικαιώματα. Αμφισβητήθηκε από πολλές γενεές η παρουσία της, γιατί η πυγμή και η διαφορετικότητα που έδειξε συναρτήσει με το αντίθετο φύλο, είχε ως αποτέλεσμα να αφιερωθεί μία ημέρα στο πρόσωπο της. Η 8η Μαρτίου. Τώρα οι γυναίκες έχουν δικαίωμα και στην Τέχνη.

Ήδη από την προϊστορική εποχή, οι γυναίκες συνέλαβαν στην ζωγραφική των σπηλαίων, σύμφωνα με κάποιους εθνογράφους. Αναφορές από τον Όμηρο, τον Κικέρωνα, τον Βιργίλιο μας περιγράφουν το ρόλο των γυναικών σε πολλές δραστηριότητες. Ποίηση,μουσική, κλωστοϋφαντουργία και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τη Φυσική Ιστορία του Πλινίου του πρεσβύτερου ,αναφέρεται σε γυναίκες ως «κλασσικοί καλλιτέχνες». Η Κόρα (600 π.Χ) ήταν κόρη και βοηθός του αγγειοπλάστη Βουτάδη. Αργότερα αυτή σχεδίασε με κάρβουνο το περίγραμμα της σκιάς του προσώπου του αγαπημένου της που έριχνε το λυχνάρι πάνω στον τοίχο.

____________
Γυναίκα διδάσκει στις μαθήτριες της μουσική 14ος αι. μ.Χ., Από την εικονογράφηση του βιβλίου του Βοκκάκιου "Διάσημες Γυναίκες"

Πολλοί ζωγράφοι της Αναγέννησης αποτύπωσαν αυτή την διαδικασία της Τέχνης, που είχε υιοθετηθεί από μία γυναίκα, την Κόρα. Μεταξύ αυτών και ο Jean Baptiste Regnault (18ος αι.). Από αυτό το σχέδιο ο πατέρας της δημιούργησε το πρώτο πήλινο μενταγιόν. Πολλές αναφορές και παραδείγματα αυτήν την εποχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η Ελένη, οποία συμπεριελήφθη στο βιβλίο του Βοκκάκιου «Διάσημες Γυναίκες».

Μία έκθεση, η οποία συγκέντρωσε όλα τα φώτα πάνω της και ανέδειξε περισσότερο την παρουσία του γυναικείου φύλου στο χώρο της Τέχνης.

Παρίσι .27/5/2009 έως 21/2/2011, Centre national d?art Georges Pompidou. 200 γυναίκες ,περισσότερα από 500 έργα. Γυναίκες όλων των ειδικοτήτων, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, χαρακτικά, έπιπλα και αρχιτεκτονικά πρότυπα. Η έκθεση οργανώνεται κατά χρονολογική σειρά με επτά διαφορετικά θέματα. Γυναίκες όλων των εθνικοτήτων. Έργα που το καθ? ένα ξεχωριστά προβάλλει το δικαίωμα στη τέχνη και το πάθος τους για καλλιτεχνική έκφραση, τα προβλήματα, τους στοχασμούς και τις ανησυχίες τους. Κορυφαίες προσωπικότητες όπως η Sonia Delaunay, Frida Khalo που εκτίθονται τα βιβλία που έχουν αφιερωθεί στο όνομα και το έργο της , Dorothea Tanning, Joan Mitchell, Maria-Elena Vieira da Silva, Louise Bourgeois, Rosemarie Trockel, Rachel Whiteread, Valie Export et Dominique Gonzalez-Foerster. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η Marina Abramovic γιατί μέσα από το noir video της ?Art must be beautiful Artist must be beautiful?, και την ρετροσπεκτίβα της στο Moma, μας αποδεικνεύει ότι τα Βαλκάνια μπορούν να δώσουν και κάτι άλλο εκτός από νεκρούς στα πεδία των μαχών: Τέχνη.

getnakedshanghai
getnakedshanghai
Delaunay_Sonia
Delaunay Sonia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Μπορεί άραγε η ιστορία της Τέχνης να δώσει προβάδισμα στο γυναικείο φύλο; Σίγουρα πάντως τα πλεονεκτήματα για να γίνει κάποια καλλιτέχνης είναι περισσότερα.

Η απάντηση εδώ, εξερευνήστε το http://www.ina.fr/fresques/elles-centrepompidou/Html/PrincipaleAccueil.php

 

jeanbaptiste-regnault-origin-of-painting-1785
Jean Baptiste Regnault, Origin of Painting, 1785 (Απεικονίζεται η Κόρα, κόρη του Βουτάδη)
Eυτυχία Δασκαλοπούλου

Σπούδασα Αρχαιολογία-Ιστορία της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και είμαι τριτοετής φοιτήτρια στην Α.Ε.Α.Θ. στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων. Παράλληλα φοιτώ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (MBA-Management). Από το 2009 ασχολούμαι ενεργά με τη σύνταξη κειμένων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.