Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 20:48

Πάνος Βαλσαμάκης - Κεραμίστας

Γράφτηκε από  Κεφαλάς Αλέξανδρος

Μνήμη, θρησκευτικότητα, ιστορία, φύση, λατρεία, χαρά είναι μερικές μονάχα λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το ευρύ φάσμα της δημιουργικότητας της τέχνης του κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη. Στα παιδικά μου μάτια δεν ήταν παρά ένας σεβάσμιος γέροντας με βαρύ κοκάλινο σκελετό και σπινθηροβόλο βλέμμα που συναναστρεφόταν τους θείους της μητέρας μου. Γνώρισα τον εικαστικό περισσότερο μέσα από τα έργα του που κοσμούσαν επί χρόνια τους τοίχους του πατρικού μου. (Λεζάντα φωτογραφίας: Γυναίκα με στάμνα, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας)

 

gunaikes-telogleio_idruma_thessalonikis
Γυναίκες, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Ο Πάνος Βαλσαμάκηςγεννήθηκε το 1900 , στην αυγή του εικοστού αιώνα, στις Κυδωνίες (Αϊβαλί) στην όμορφή πνευματική ελληνική πολιτεία στα παράλια της Μικράς Ασίας, που γέννησε και τον μεγάλο ζωγράφο Φώτιο Κόντογλου. Το 1922 εγκαταστάθηκε μαζί την οικογένειά του στην Αθήνα. Μεταξύ των ετών 1923 -1930 σπούδασε ζωγραφική και κεραμική στη Μασσαλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα κατά τα χρόνια 1930-1942 διεύθυνε το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο της Α.Ε. Κεραμεικός, ενώ από το 1942-1957 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εργοστασίου Κεραμική ΑΚΕΛ. Μετά το 1957 εργάστηκε αποκλειστικά ως κεραμίστας στο ιδιωτικό του εργαστήρι στο Μαρούσι. Πέθανε στην Αθήνα το 1986.

 

 

mitera_me_paidi
Μητέρα με παιδί, Ιδιωτική Συλλογή Κεφαλά

 

Το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη, σπάνιο τόσο για το μέσο όσο και για την μανιέρα του, διακρίνεται για την έντονη σχηματοποίηση και την πλούσια, σχεδόν λαμπερή, χρωματική του παλέτα. Παρά το γεγονός πως εκμεταλλεύεται κάθε εκδοχή της καμπύλης, του κύκλου, και των γεωμετρικών σχημάτων με αφαιρετική διάθεση στην απόδοση των θεμάτων του(με την ίδια ίσως λογική της ανατολικής βυζαντινής αγιογραφίας)τα έργα του, παρόλα αυτά, σφύζουν από ζωή και πλαστικότητα. Η παραστατικότητα περιορίζεται στο ουσιώδες, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση στο χρώμα. Στατικό εκ πρώτης όψεως μα με έντονο εσωτερικό παλμό και ζωή το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη μπορεί με βεβαιότητα να θεωρηθεί διαχρονικό. Η θεματολογία του είναι εμπνευσμένη πότε από τις χαμένες πατρίδες και άλλοτε από τη φύση και τον σύγχρονο κόσμο. Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κα ενώ κοσμούν προσόψεις κι εσωτερικά τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών κτηρίων.

aivaliwtes_se_karavi
Αιβαλιώτες σε καράβι, Ιδιωτική Συλλογή Κεφαλά
alogo
Άλογο, Ιδιωτική Συλλογή Κεφαλά

 

 

 

Βιβλιογραφία:

«Πάνος Βαλσαμάκης» έκδοση ΖΥΓΟΣ 1979

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γυναίκα και Τέχνη - Belle ?poque Oh Cult - Μέρος Ι »