Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2017

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2017 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2017

Σας καλωσορίζουμε στο 5ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου 2017 στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 5ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή.

Εμείς οι διοργανωτές και συμμετέχοντες στο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την συμμετοχή του Σχολείου μας στο νεοσύστατο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συμμετοχή μας στο δίκτυο έρχεται ως ανταμοιβή στις άοκνες προσπάθειες των καθηγητών, μαθητών και εθελοντών του Αττικού Σχολείου για την προαγωγή και την έρευνα του αρχαίου δράματος, και σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός καινούργιου κύκλου εργασιών για την μελέτη των αρχαίων ελληνικών κειμένων καθώς και για την θεατρική τους απόδοση.

Στο Διεθνές Δίκτυο θα συνεργάζονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την προαγωγή του αρχαίου δράματος και της σημασίας του, οι εξής φορείς που θα υπογράψουν με το ΥΠΠΟΑ τριετή προγραμματική σύμβαση: το Εθνικό Θέατρο (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών με το «Λύκειο Επιδαύρου» και το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος της Ελευσίνας.

To Aττικό Σχολείο εντάσσεται από φέτος στο πλαίσιο των δράσεων Ελευσίνα-Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Από αυτή τη χρονιά ξεκινά και η συνεργασία μας με το διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών Between the Seas, με έδρα την Νέα Υόρκη.

Το σχολείο θα φιλοξενήσει 50 μαθητές στο εντατικό θερινό πρόγραμμά του, όπου θα διδάξουν καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η ομάδα τον Αύγουστο του 2017 θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχύλεια την τραγωδία Φιλοκτήτης σε νέα μετάφραση, με την συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών.

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες και μη, με ενδιαφέρον στο Αρχαίο Δράμα και την σύγχρονη απόδοσή του και περιλαμβάνει:

  • 70 ώρες μαθημάτων
  • 2 τρίωρα masterclasses
  • 1 εναρκτήρια παράσταση
  • 5 πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος
  • 3 επαγγελματικές παραστάσεις
  • 2 κινηματογραφικές προβολές
  • 1 εκπαιδευτική εκδρομή
  • 1 γεύμα καλωσορίσματος
  • 1 αποχαιρετιστήρια τελετή

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2017

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ | Αυτοσχεδιασμός/Τεχνική

Το μάθημα εστιάζει στη δόμηση και στην αποδόμηση της κίνησης, στην ξεκάθαρη αντίληψη της έννοιας του εσωτερικού και εξωτερικού μας χώρου, στην εξέλιξη και μεταμόρφωση του σώματος μέσα από τη διαδικασία της έρευνας. Μέσα από απλές ασκήσεις ενδυναμώνουμε τη φυσική ενεργειακή μας πηγή, το κέντρο, ως κύριο πυρήνα και εργαλείο της έρευνας μας. Χρησιμοποιώντας τη φυσική μας βαρύτητα και αναπνοή ανακαλύπτουμε την ελευθερία και τη ροή στην κίνηση. Οι εναλλαγές δυναμικών θα μας απασχολήσουν και σιγά σιγά θα μας οδηγήσουν σε έναν εξελιγμένο, δυναμικό συνδυασμό φράσεων επιδιώκοντας την φυσική ορμή της κίνησης , τον εσωτερικό παλμό. Το ανοιχτό συνεργατικό πνεύμα θα βοηθήσει στη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιούς, περφόρμερς και σε όσους ασχολούνται πρακτικά με τον χορό και την κίνηση.

ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ
ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΟΡΚΗ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟΣ
ΑΚΥΛΛΑΣ ΚΑΡΑΖΗΣΗΣ
ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ
ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
CAMILO BENTANCOR

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΟΡΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΗ
ΑΝΤΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ

ΦΩΝΗΤΙΚΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
ΑΘΩΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ

Το πρόγραμμα των μαθημάτων και των εκδηλώσεων βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ | Είσοδος Ελεύθερη

Παράλληλα με τις προγραμματιζόμενες δράσεις, στο πλαίσιο του 5ου Αττικού Σχολείου τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων του Βaumstrasse της τρέχουσας περιόδου (Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2017):

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ -χορικά σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα

ΗΛΕΚΤΡΑ σκηνοθεσία Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογέννης

ΑΝΤΙΓΟΝΕΣ, σκηνοθεσία Μιχάλης Πανάδης

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ σκηνοθεσία Γιώργος Φριντζήλας

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ σκηνοθεσία Φένια Τσάμη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΣΟΦΟΚΛΗ "ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ" - Ομάδα Boi (Απόφοιτοι Ωδείου Αθηνών)
Με την καθοδήγηση του Αργύρη Ξάφη, της Αμαλίας Μουτούση και της Αμάλιας Μπένετ.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΙΝΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΣΟΦΟΚΛΗ -performance, σκηνοθεσία Θεανώ Μεταξά

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Ακτίνα Σταθάκη ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Όπως σε όλες τις αποικιοκρατούμενες κοινωνίες έτσι και στη Ν.Αφρική το αρχαίο δράμα έπαιξε πολλαπλό πολιτικό ρόλο: αρχικά ως εργαλείο εδραίωσης της πολιτιστικής “ανωτερότητας” των λευκών αποικιοκρατών (Αφρικάανς και Αγγλοσαξώνων) και στη συνέχεια ως απελευθερωτικός λόγος εναντιόν του καθεστώτος απαρτχάιντ. Μετά το 1994, την πτώση του απαρτχάιντ και την μετάβαση της Ν. Αφρικής στη δημοκρατία, το αρχαίο δράμα μετατρέπεται σε φορέα αναζήτησης των νέων κοινωνικών σχέσεων που αρχίζουν να διαμορφώνονται στη χώρα.

Θα συζητήσουμε κατ'αρχήν κάποιες βασικές έννοιες μετα-αποικιοκρατικής θεωρίας και τη σχέση τους με την κατανόηση του αρχαίου δράματος στην Νοτιοαφρικανική κοινωνία. Στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στη μεταβατική περίοδο απο το 1994 και μετά και θα εξετάσουμε, μέσω παραδειγμάτων, πώς καλλιτέχνες μεταχειρίζονται βασικά δομικά στοιχεία της τραγικής φόρμας (όπως η σχέση ήρωα-χορού, μέλους-έπους κ.α.) για να στοχαστούν πάνω σε κρίσιμα ερωτήματα της μετά το απαρτχάιντ κοινωνίας όπως οι έννοιες του δικαίου, της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης, της εξουσίας .

Περικλής Μαθιέλλης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΦΩΣ
Μιράντα Τερζοπούλου

ΑΚΡΟΑΣΗ | Είσοδος Ελεύθερη

Oedipus rex Igor Stravinsky, Jean Cocteau (Historical Recording of the first performance at the Théâtre des Champs Elysées, 1952)

ΠΡΟΒΟΛΕΣ | Είσοδος Ελεύθερη

EDIPO RE Pier Paolo Pasolini (1969)

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ -σχεδίασμα πρώτο για το Αττικό Σχολείο, Τάσος Δημητρόπουλος, Παναγιώτης Ίσαρης (2015)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
http://www.attikosxoleio.gr/gr/application-form

Πότε: 1-10 Ιουλίου 2017
Πού: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
AKYLAS6
Τηλέφωνο επικοινωνίας:
6983313302 (ώρες 17.00-21.30)
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διεύθυνση: Παλαιο Ελαιουργείο Ελευσίνας, ΕΛΕΥΣΙΝΑ