Διάλεξη του A. Horton: "Chi-Raq: Ο Spike Lee, ο Αριστοφάνης και η Λυσιστράτη"

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν τον Καθηγητή Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, Andrew Horton σε διάλεξη με θέμα την πρόσφατη ταινία του Spike Lee, «Chi-Raq».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

To «Chi-Raq» (2015) αποτελεί μια σύγχρονη διασκευή της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη. Ο Spike Lee, γνωστός για κοινωνικές και πολιτικές του ανησυχίες, εμπνέεται από την δημοφιλή αρχαιοελληνική κωμωδία και δημιουργεί ένα ιδιόμορφο, σατυρικό έργο, όπου διατηρούνται στοιχεία όπως ο έμμετρος λόγος και ο κορυφαίος του χορού. Η δράση τοποθετείται στις υποβαθμισμένες γειτονιές των Αφρο-αμερικανών του Σικάγο που μαστίζονται από την βία και τoν πόλεμο μεταξύ των συμμοριών. Εξ’ ου και το όνομα Chi-Raq που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της μεγαλούπολης: πρόκειται για ένωση των λέξεων Σικάγο και Ιράκ, καθώς οι νεκροί από τις ένοπλες συμπλοκές των συμμοριών ξεπερνούν τους νεκρούς των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

«Ο Spike Lee» λέει ο καθηγητής Horton «έχει δημιουργήσει σημαντικές ταινίες μυθοπλασίας αλλά και ντοκυμαντέρ, όπου παρουσιάζονται ιστορίες Αφρο-Αμερικανών και οι ζωές τους στην σύγχρονη Αμερική. Στο έργο του, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ταινίες «Κάνε το σωστό» (1989), «Μάλκολμ Χ» (1992), “When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts” (2006) και “Bad 25” (2012), ο Αμερικανός σκηνοθέτης αναδεικνύει τόσο την σκληρή πραγματικότητα όσο και την γεμάτη ενέργεια κουλτούρα και το χιούμορ. Πέρσι όμως ο Spike Lee καταπιάστηκε με την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και έγραψε μαζί με τον Kevin Willmott ένα συγκινητικό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό έργο, στο οποίο οι μαύρες γυναίκες που κατοικούν στο Σικάγο ξεκινούν μια σεξουαλική απεργία προκειμένου να υποχρεώσουν τους άντρες τους να σταματήσουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Ζήτω ο Αριστοφάνης και το αιχμηρό, με κοινωνικό και πολιτικό σκοπό, χιούμορ ακόμα κι αν οι πόλεμοι στην Ελλάδα δεν σταμάτησαν ποτέ ούτε οι φόνοι στο Σικάγο αλλά...ζήτω το χιούμορ και η ελπίδα!».

Γενικές Πληροφορίες

  • Ημερομηνία: Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, 19:00
  • Διεύθυνση:Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος) Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
  • Eίσοδος ελεύθερη
  • Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), www.hau.gr/culture