Ημερίδα αφιερωμένη στην προβολή των εργασιών συντήρησης τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου διοργανώνει ημερίδα, αφιερωμένη στην προβολή των εργασιών συντήρησης τοιχογραφιών του καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015. Η ημερίδα ολοκληρώνει τον κύκλο εργασιών του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 έργου με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ξενοδοχείου Elpida Resort & Spa και ώρα 11.00΄ στην πόλη των Σερρών και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει παρουσιάσεις αρχαιολόγων, συντηρητών και μηχανικών καθώς και ξενάγηση στη Μονή.

H Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστικά ιδρύματα των βυζαντινών χρόνων στη Bόρεια Ελλάδα. Ιδρύθηκε γύρω στα 1270 από τον Σερραίο στην καταγωγή μοναχό Ιωαννίκιο και ανακαινίσθηκε περί το 1300 από τον ανεψιό του Ιωακείμ, δεύτερο και κύριο κτήτορα. Στο μακραίωνο βίο της γνώρισε περιόδους πνευματικής καλλιτεχνικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και περιόδους ύφεσης, διατηρώντας πάντα στενές σχέσεις με την πόλη των Σερρών. Οι σωζόμενες τοιχογραφίες, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, τα χειρόγραφα και τα αντικείμενα της μικροτεχνίας, δίδουν μια πλήρη εικόνα της καλλιτεχνικής και πνευματικής ακτινοβολίας που γνώρισε από την ίδρυση της ως σήμερα και την καθιστούν ένα ζωντανό μουσείο της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης.

Οι εργασίες συντήρησης αφορούσαν στο καθολικό της μονής και κινήθηκαν σε δύο άξονες :

  • συντήρηση και ανάδειξη των ορατών βυζαντινών στρωμάτων και
  • αποκάλυψη παλαιότερων ζωγραφικών στρωμάτων, που είχαν καλυφθεί από επιζωγραφίσεις του πρώιμου 19ου αι.

Η ολοκλήρωση του έργου αποκάλυψε ένα ενιαίο τοιχογραφικό στρώμα του 17ου αι. υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και επανέφερε στις παλαιολόγειες τοιχογραφίες τη ζωντάνια των χρωμάτων τους.