Διεθνές Συνέδριο "Κυκλαδικά στην Κρήτη"

Το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με θέμα «Κυκλαδικά στην Κρήτη: Κυκλαδικά και κυκλαδίζοντα ειδώλια μέσα στην ανασκαφική τους συνάφεια».

Οι σχέσεις, εμπορικές και πολιτιστικές, ανάμεσα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη κατά την 3η χιλιετία π.Χ. μπαίνουν στο στόχαστρο της επιστημονικής έρευνας σε ένα συνέδριο με διεθνή εμβέλεια που θα φιλοξενήσει 23 ανακοινώσεις διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ.

Το συνέδριο που διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με την ευθύνη του καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, διευθυντή του μουσείου, και της Δρ. Πέγκυς Σωτηρακοπούλου, αρχαιολόγου, στόχο έχει να αναδείξει τις παραμέτρους αυτών των σχέσεων μέσα από τα δεκάδες (90 μέχρι στιγμής) κυκλαδικά ειδώλια που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Κρήτη, τον μεγαλύτερο αριθμό ειδωλίων που έχουν εντοπιστεί εκτός του νησιωτικού συμπλέγματος. Σχέσεις που περιπλέκονται από την παρουσία, εκτός των κυκλαδικών, και ειδωλίων «κυκλαδικού τύπου», ντόπιας κατασκευής, τα οποία μαρτυρούν τη διείσδυση του κυκλαδικού πολιτισμού σε όλη την περιοχή του Αιγαίου αφού τα ειδώλια αυτά πιστεύεται πως ήταν φορείς συμβολικού νοήματος.

Γενικές Πληροφορίες

  • Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, τηλ. 210 7228321-3, www.cycladic.gr
  • 1-2 Οκτωβρίου
  • Είσοδος ελεύθερη