Διάλεξη του κ. Χαρμανδάρη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου»

Την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως»  από τον κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μετά το τέλος της διάλεξης, στις 20.00, θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» με τηλεσκόπια της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, όπου θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως η Σελήνη, ο Δίας και ο Άρης.

Η διάλεξη του κ. Χαρμανδάρη θα εστιάσει στο πώς οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του Ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του. Το φως του Ήλιου και των άστρων, καθώς και η κίνησή τους στον ουρανό προκαλούν το δέος και το ενδιαφέρον στους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το φως αυτό, το οποίο διασχίζει τεράστιες αποστάσεις μέσα στο Σύμπαν πριν φτάσει στα μάτια μας, περιέχει πλήθος από πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Αστεροσκοπείο συμμμετέχει στην έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος» παρέχοντας σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως ενημερωτικό βίντεο για την αστρονομία με πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και την αστρική εξέλιξη, έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας στην οποία μετέχουν περίπου 20 Έλληνες αστροφωτογράφοι με φωτογραφίες αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού αλλά και την οπτικοακουστική παρουσίαση με τίτλο «Ήχοι από το διάστημα», στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βασισμένες σε «ήχους» από το κοντινό αλλά και μακρινό μας διάστημα. Παράλληλα, προβάλλεται στη «Θόλο» ενημερωτική ταινία μικρής διάρκειας σχετικά με την έρευνα και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» στον «Ελληνικό Κόσμο», μία από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα, προέρχεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech: το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (Χάιφα, Ισραήλ). Παράλληλα, η «Θόλος», μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, προβάλλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X. Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί ποτέ και είναι υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: Με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια! Η ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» περιγράφει τις προσπάθειες των ομάδων αυτών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις ιστορικές εξερευνήσεις του διαστήματος καθώς και μια επιτυχημένη εκτόξευση και προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.

Παρασκευή 11 Απριλίου
Διάλεξη κ. Βασίλη Χαρμανδάρη
Ωρα έναρξης: 18:00
Eίσοδος ελεύθερη
 
Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο
Ωρα έναρξης: 20.00
Eίσοδος ελεύθερη

 

Προπώληση Εισιτηρίων

  • Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
  • Στα καταστήματα Public