Ομιλία με τίτλο "Παιδειας Ενθύμησις" του Ανδρέα Προκοπίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις»

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις» φιλοξενεί τον Ανδρέα Προκοπίου στην παρουσίαση της ομιλίας του, με τίτλο «ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΘΥΜΗΣΙΣ - Μια φιλοσοφική απόπειρα αναγέννησης της Ελληνικής Παιδείας».

Η συγκεκριμένη ομιλία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη «διέλευση» τον Σεπτέμβρη 2013 και, λόγω μεγάλης απήχησης, επαναλαμβάνεται, βελτιωμένη και επαυξημένη.

Θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη:

  1. Μέρος Α' «Επιστροφή στις ρίζες της Παιδείας», 18 Νοεμβρίου 2013 και
  2. Μέρος Β' «Η Αναγέννηση της Ελληνικής Παιδείας», 16 Δεκεμβρίου 2013.


Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια κρίση των αξιών μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε, ατομικά και συλλογικά, τις νοοτροπίες, τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, είναι ευκαιρία να αναζητήσουμε τις αρχές της Ζωής που χάσαμε και ξεχάσαμε.

Η Παιδεία, η τροφός αυτή της ανθρώπινης πνευματικότητας, διεκδικεί τα κυρίαρχα δικαιώματά της και επιθυμεί να μας θυμίσει τον σκοπό της ύπαρξής της και τον τρόπο της δράσεώς μας.

  • Τι είναι στ' αλήθεια η Παιδεία;
  • Ποιος είναι ο σκοπός της; Ποια είναι τα μέσα της και ποιο είναι το έργο της;
  • Τι το ιδιαίτερο κατέχει η Ελληνική Παιδεία;
  • Γιατί ως Έλληνες οφείλουμε να αναγεννήσουμε την Ελληνική Παιδεία, και
  • Τι έχουμε να δώσουμε ξανά στον παγκόσμιο πολιτισμό, σήμερα;

Οι Πλατωνικές Ιδέες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του φωτεινού οδηγού για να μας βγάλουν έξω από την σπηλιά των σκιών και των φαντασμάτων, στο Φως της Αλήθειας.


"η μάθηση δεν είναι κάτι άλλο παρά ανάμνηση, και επομένως είναι κάτι που σε κάποιον προηγούμενο χρόνο έχουμε μάθει και τώρα ξανά θυμόμαστε."
Πλάτων, Φαίδων 72e

Είσοδος Ελεύθερη
Διάρκεια Ομιλίας: περίπου 1 ώρα │ Θα ακολουθήσει συζήτηση