Θερινό Σχολείο 2013 με θέμα την Ακαδημία του Πλάτωνα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το Θερινό Σχολείο για την Ακαδημία του Πλάτωνα, με θέμα: «Αναζήτηση του αποτυπώματος της φιλοσοφίας στη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία». Το Θερινό Σχολείο 2013 πραγματοποιήθηκε από τις 15 μέχρι τις 28 Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών από 12 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας.

Το Θερινό Σχολείο εντάσσεται στο πρόγραμμα με τίτλο «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: – Ανάπτυξη της γνώσης και των καινοτόμων ιδεών – Πολίτης και Πολιτεία» που εδώ και ένα χρόνο είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Στόχοι του έργου είναι η αναγέννηση της περιοχής που ως και σήμερα ονομάζεται «Ακαδημία Πλάτωνα» όπου λειτούργησε ένα από τα σπουδαιότερα σχολεία που υπήρξαν ποτέ, η επαναφορά της φιλοσοφίας στην καθημερινή ζωή και η ανάδειξη της Ελλάδας ως ο τόπος όπου όχι μόνο γεννήθηκαν και έδρασαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, αλλά θεμελιώθηκε ο σύγχρονος στοχασμός.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις όπως η δημιουργία ενός "ψηφιακού αποθετηρίου" λημμάτων από το έργο του Πλάτωνα και άλλων αρχαίων Ελλήνων στοχαστών, η παραγωγή υλικού για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη φιλοσοφία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η ανάπτυξη εικονικών εκθεμάτων που θα αποτελέσουν το υλικό ενός σύγχρονου Μουσείου Φιλοσοφίας στην περιοχή όπου ο Πλάτωνας λειτουργούσε την Ακαδημία του.

Το φετινό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είχε ως στόχο να αναδείξει το εξής συμπέρασμα: η επιστήμη εδράζεται πάνω στη φιλοσοφία. Παράλληλα, με τα αποτελέσματα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, επιδρά καθοριστικά στην κατεύθυνση που παίρνει η φιλοσοφική σκέψη. Οι θεματικές του φετινού Σχολείου κάλυψαν από τη Βιοηθική και την Κοινωνιολογία της Τεχνολογίας ως την Επιστημολογία του Πλάτωνα και την Αριστοτελική Λογική. Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν θέματα όπως «Τι είναι Επιστήμη;» «Μπορούν οι υπολογιστές να σκεφτούν;», «Τα παράδοξα της φιλελεύθερης δημοκρατίας», «Ο μηχανισμός της σταθερότητας της δυναμικότητας και της αλλαγής σύμφωνα με τον Αριστοτέλη» κ.λπ.

Οι διδάσκοντες του Σχολείου ήταν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια όπως οι Θόδωρος Αραμπατζής, Στάθης Αραποστάθης, Περικλής Βαλιάνος, Στέλιος Βιρβιδάκης, Βασιλική Κιντή, Αριστείδης Χατζής, Ψύλλος Στάθης, Θανάσης Πρωτόποπας Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Πάνος Δήμας Πανεπιστήμιο Οσλο, ο Βασίλης Καρασμάνης Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, οι Παύλος Κόντος, Κώστας Παγωνδιώτης, Στασινός Σταυριανέας Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης Ερευνητής, η Χλόη Μπάλλα Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Μιχάλης Σιάλαρος Πανεπιστήμιο Λονδίνου και ο Θεόδωρος Σκαλτσάς Πανεπιστήμιο Εδιβούργου.
Βάσει του προγράμματος, το Θερινό Σχολείο με θέμα την Ακαδημία του Πλάτωνα που υλοποιεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, θα λειτουργήσει και το 2014 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Περισσότερα στοιχεία για το Θερινό Σχολείο στον κόμβο:
http://summerschool.fhw.gr/plato/2013/cur_lec_13.html
Για περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού, 212 254 0444, 698 254 0270