ΑΣΤΡΟΠΟΛΙΣ - Μία Μουσική Νύχτα στο ΗφαίστειοΜε αφορμή το «Παγκόσμιο 'Έτος Αστρονομίας, 2009» διοργανώνεται, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Νομαρχίας Πειραιά,και του Δήμου Μεθάνων μία συναυλία - παράσταση με τίτλο:

"ΑΣΤΡΟΠΟΛΙΣ - Μία Μουσική Νύχτα στο Ηφαίστειο"

Η παράσταση αυτή θα διεξαχθεί στις 23 Αυγούστου 2009, ώρα 21.30 στο υπαίθριο θέατρο της Καμένης Χώρας Μεθάνων, σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του Ηφαιστείου των Μεθάνων. Σ ένα μαγικό χώρο με φόντο τα ηφαιστειακά πετρώματα που σε συνδυασμό με τον έναστρο ουρανό θυμίζουν σεληνιακό τοπίο και δημιουργούν μία μοναδική αίσθηση. θα ξετυλιχτεί η αφήγηση της Κοσμογονίας και της Μαγείας της Νύχτας.
Η παράσταση είναι για δύο πιανίστες, μία τραγουδίστρια, - μία ηθοποιό και βιντεοπροβολή, που έχει ως κύριο θέμα την Νύχτα, τον Νυχτερινό ουρανό και τους αστερισμούς του, και γενικά το απέραντο και μυστηριώδες Σύμπαν.
Η Νύχτα ήταν και είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς μουσικοσυνθέτες και ποιητές. Μέσα σ' αυτούς συγκαταλέγονται οι μεγάλοι αμερικάνοι συνθέτες George Crumb, και John Cage, ο γνωστός έλληνας συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης που έργα του έχουν ερμηνευτεί κι από Kronos Quartett, μεταξύ άλλων και η Λένα Πλάτωνος, η οποία έχει μελοποιήσει ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη εμπνευσμένα απο τη νύχτα στη ζωή των ανθρώπων.. Έργα των παραπάνω συνθετών θα ακουστούν στην παράσταση σε μια πρωτότυπη σύνθεση.
Ο J. Cage (1912-1992) Αμερικάνος συνθέτης, θεωρείται από τους πιο πρωτοπόρους του 20ου αιώνα. Ως μαθητής του Arnold Schoenberg, μυήθηκε στον δωδεκαφθογγισμό και επηρεασμένος από παραδοσιακές κουλτούρες, προσπάθησε να ενώσει συνθετικά τους παραδοσιακούς ρυθμούς της Αφρικής με τον δωδεκαφθογγισμό. Στην προσπάθεια του αυτή ανακάλυψε ότι ο φυσικός ήχος του πιάνου δεν τον βοηθούσε και αποφάσισε να τον αλλάξει. Έτσι εφηύρε το προετοιμασμένο πιάνο, δηλαδή ένα πιάνο στις χορδές του οποίου εισάγει υλικά,  δημιουργώντας έτσι ένα εντελώς διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα εμπνευσμένο απο τα αφρικάνικα κρουστά με εξαιρετική αισθητική και απολύτως εξωτικά ηχοχρώματα.
Ο G. Crumb (1929- ) επίσης Αμερικάνος συνθέτης, με ιδιαίτερα προσωπικό στυλ. Στο έργο του MAΚROKOSMOS συμπεριλαμβάνονται τα κομμάτια για σόλο πιάνο τα οποία αναφέρονται στους αστερισμούς. Είναι ένα ατμοσφαιρικό έργο με πηγαία έμπνευση, στο οποίο ο συνθέτης μεταλλάσσει ανά διαστήματα το πιάνο, δίνοντας την αίσθηση πολλές φορές της αιολικής άρπας ή ενός κρουστού. Αυτό είναι ένα ιδίωμα του Crumb το οποίο χαρακτηρίζει γενικά τη μουσική του. Το έργο του MIDNIGHT MUSIC αναφέρεται στα μεσάνυχτα, όπως μαρτυρά και ο τίτλος. Είναι το τελευταίο έργο του για σόλο πιάνο (2005),ένα αισθαντικό έργο που είναι στηριγμένο στην μελωδία του ROUND MIDNIGHT, μουσικό κομμάτι του θρυλικού Thelonious Monk,όπου ο πιανίστας παίζει στα πλήκτρα και μιμείται το κόντρα μπάσσο παίζοντας μεσα στις χορδές . Ο Crumb έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την μουσική της Νύχτας και του νυχτερινού ουρανού, παράγοντας έργα εξαιρετικής σημασίας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α' Μέρος: Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
J. Cage: Root of an Unfocus
J. Cage: Primitive
Αφήγηση από την Μυθολογία για την Νύχτα
Γ. Κουμεντάκης: Από την Τηθύν στη Μεσόγειο
Λ. Πλάτωνος: Νύχτα, Ποίηση Κ. Καρυωτάκη
G. Crumb: Makrokosmos
Primeval Sounds (Genesis I), Καρκίνος
Proteus, Ιχθείς
Music of Shadows (for Aeolian Harp), Ζυγός
Spring -Fire,Kριός
Dream Images (Love-Death Music), Δίδυμοι

Β' Μέρος: ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
Λ. Πλάτωνος: Βράδυ, Ποίηση Κ. Καρυωτάκη
G. Crumb: Midnight Music,
πάνω στο θέμα του Thelonious Monk, Round Midnight
Λ. Πλάτωνος: Η δέσμη από Τριαντάφυλλα, Ποίηση Κ. Καρυωτάκη
Λ. Πλάτωνος: Ο Αστερισμός του Πιγκουίνου, Στοίχοι Μ. Κριεζή
Αφήγηση παραμυθιού με τίτλο: «Η Επικίνδυνη Νύχτα»
J. Cage: Perilous Night (Παράλληλη προβολή Βίντεο)
J. Cage: Music for Marcel Duchamp

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου: ΠΙΑΝΟ, SYNTHESIZERS
Γιάννης Λούκος: ΠΙΑΝΟ
Δάφνη Πανουργιά: ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Τζίνα Κουλαρμάνη: ΑΦΗΓΗΣΗ

(Τα παραπάνω έργα είναι γραμμένα για ενισχυμένο πιάνο. Αυτά του J. Cage, είναι και για προετοιμασμένο πιάνο).

Η Βραδιά θα συμπληρωθεί με Ξενάγηση στον Νυχτερινό Ουρανό με τον Θανάση Ευαγγελόπουλο (ερασιτέχνη αστρονόμο), καθώς και Αστροπαρατήρηση. με τηλεσκόπια στημένα στο χώρο.