Strange Fruit

Η γνωστή Σοπράνο avant-garde Συνθέτις και Πιανίστρια Μαρίκα Κλαμπατσέα, οικεία στο ελληνικό κοινό από τη βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο 2003 Όπερα δωματίου «Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (1877 – 1902)», παρουσίασε στις 25 Απρίλιου με τεράστια επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο έργο της με τον τίτλο "STRANGE FRUIT". Η συναυλία αυτή, θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 17 Οκτώβρη 2014.

«...κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη φωνή που θα έβγαινε από μέσα της. Νότες Κάλλας και Τζόπλιν μαζί» - Σάντρα Βούλγαρη, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Νότες Maria Callas και Janis Joplin» - Ιωάννα Κακκίση, Herald Tribune

Θέμα της συναυλίας είναι οι μουσικές μνήμες και τα ακούσματα που οριοθέτησαν τη Μαρίκα Κλαμπατσέα σαν μουσικό, και την οδήγησαν στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο χώρο της σύγχρονης Avant Garde. Στο Strange Fruit τονίζεται η ιδιαίτερη χροιά, ευελιξία και ερμηνευτική ικανότητα της σοπράνο φωνής της που ακροβατεί από την Όπερα στη Ροκ, το Musical η τα Spiritual που έντεχνα συνδέει μέσα στους όρους πάντα μιας πρωτοποριακής μουσικής προσέγγισης και ανασύνθεσης. Το Strange Fruit είναι ακόμη μία διαδρομή σημαντικών σταθμών στην ιστορία της μουσικής μέσα στο χρόνο.

O τίτλος της συναυλίας είναι και το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε η Billie Holiday "Strange Fruit" του συνθέτη Handler Carter ενάντια στον ρατσισμό, και που γίνεται και ο κεντρικός άξονας σε μια συναυλία που θέλει να τονίσει αλλά και να προβάλλει τη διαφορετικότητα. Η επιλογή αυτή του Strange Fruit δεν γίνεται τυχαία από τη Μαρίκα Κλαμπατσέα˙ η μουσικός θέλησε να δώσει τον τίτλο αυτό στη συναυλία της για να τονίσει και να προβάλλει την αντίθεσή της σε κάθε είδους ρατσισμό που εκφράζεται πιο πολύ από ποτέ στην Ελλάδα σήμερα.

Στη συναυλία Strange Fruit η σοπράνο ακολουθεί τις φωνές των κόντρα τενόρων Klaus Nomi, Andreas Sholl, και Elvis Presley, Jannis Joplin, Judy Garland, Mahalia Jackson, Billie Holiday, Edith Piaf και Lotte Lenya. Το κλασικό και το baroque συνυπάρχει με το σύγχρονο αυτοσχεδιασμό τα Blues ενώνονται με τα Spirituals, τα Gospels, τα Slave songs, τα τραγούδια της φυλακής, το Rock, και το Musical ή τη μουσική κινηματογράφου. Οι χροιές των φωνών του Κόντρα Τενόρου, της Σοπράνο και της Κοντράλτο, αναμιγνύονται μέσα στη διαφορετικότητα αυτή και τα ύφη και τις ερμηνείες των μουσικών έργων που τολμηρά επιλέγει. Άριες, όπως "When I am laid in the Earth" από τo έργο «Διδώ και Αινείας» και "What a power Art Thou - The "Cold Song" από την όπερα «Βασιλιάς Αρθούρος» του συνθέτη Henry Purcell. Οι φωνές των κόντρα τενόρων Klaus Nomi και Andreas Scholl σε έργα Purcell και Vivaldi, ενώνονται με τις φωνές των Spirituals, των τραγουδιών της φυλακής των Slave songs των Blues της Billie Holiday.

Αποκορύφωμα της συναυλίας που έρχεται να ολοκληρώσει αυτή τη Strange Fruit μουσική αναδρομή είναι το "Summertime" του George Gershwin σε εκτέλεση των Big Brother, όπως αυτό ερμηνεύτηκε από την Janis Joplin. Στη συναυλία θα ακουστούν έργα των Antonio Vivaldi, Claudio Monteverdi, Henry Purcell, Giuseppe Verdi, Eric Satie, Henryk Gorecki, Georges Gerswhin, Kurt Weill, Cole Porter, Big Brother, Animals, Freddy Mercury, Νίκου Χαριζάνου και Μαρίκας Κλαμπατσέα. Η Σοπράνο, Συνθέτις και Πιανίστρια, Μαρίκα Κλαμπατσέα είναι γνωστή στην Αvant Garde διεθνή σκηνή για την ανασύνθεση της κλασικής φόρμας, την πικρή παρωδία, αλλά και τη χωρίς όρια χρήση και ερμηνεία της φωνής της που ξεπερνάει τη μουσικότητα των θεμάτων της αυτοσχεδιάζοντας στον χώρο της Avant Garde. Οι συναυλίες της που χρόνια παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία στηρίζονται από το Arts Council.

Οι πρόσφατες συναυλίες της στην Ελλάδα απόσπασαν πολύ καλές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το συνθετικό έργο της «Τα Τραίνα», εμπνευσμένο από την επίσκεψή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau. Μια συλλογή από τραγούδια που γραφτήκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από το ναζιστικό καθεστώς, στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Τον Απρίλιο του 2013 παρουσίασε τη βραβευμένη (Κρατικό Βραβείο 2003) όπερα δωματίου «Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (1877 – 1902) ». Τον Απρίλιο του 2014 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής το νέο έργο της "Strange Fruit".

 • Μαρίκα Κλαμπατσέα, Πιάνο – Φωνή
 • Gennadij Bikov, Βιολί
 • Ευγένιος Μπένσης, Τσέλο
 • Matasaru Laurentiu, Βιόλα
 • Μάριος Βαληνάκης, Σαξόφωνο
 • Ανδρέας Φαρμάκης, Κρουστά
 • Παναγιώτης Τσάγκας, Ηλεκτρική κιθάρα
 • Νίκος Μπούρας, Μπάσο
 • Κώστας Παπαδόπουλος, Πιάνο
 • Νίκος Χαριζάνος, Ενορχήστρωση
 • Νίκος Βεργίτσης, Σκηνοθεσία
 • Χρύσα Ματσαγκάνη, Επικοινωνία
 • Ρόζα Μαραγκοπούλου, Φωτογραφία

Τα ΜΜΕ για τη συναυλία

Η Καθημερινή
«Στο πιάνο κάθισε μια γυναίκα με μακριά κόκκινα μαλλιά. Τα χέρια της άγγιζαν τα πλήκτρα με την άνεση μιας έμπειρης μουσικού, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τη φωνή που θα έβγαινε από μέσα της. «Νότες Μαρία Κάλλας και Τζάνις Τζόπλιν», είχε γράψει η Herald Tribune για τη φωνή της Μαρίκας Κλαμπατσέα. Αυτή πράγματι ήταν η αίσθηση της πρώτης ακρόασης της φωνής της.»

LIFO
«Συγκλονιστική και στο Total eclipse του Klaus Nomi - νά'χες χίλια μάτια και χίλια αυτιά να τη βλέπεις και να την ακούς αντίστοιχα να αποδίδει όλο νεύρο το συγκεκριμένο λατρεμένο τραγούδι του αδικοχαμένου δημιουργού».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Μουσικές μνήμες και ακούσματα που οριοθέτησαν την Ελληνίδα σοπράνο και συνθέτρια, οδηγώντας την στη δημιουργία μιας συναυλίας όπου οι χροιές των φωνών ενώνονται μέσα στη διαφορετικότητα, τα ύφη και τις ερμηνείες των μουσικών έργων που τολμηρά επιλέγει».

Η ΑΥΓΗ
Αντιρατσιστική φωνή, βγαλμένη από τα σωθικά «Με μια φωνή βγαλμένη "από τα σωθικά", όπως λέει η ίδια, με εύρος που μπορεί να αποδώσει μια μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών, από την όπερα μέχρι την τζαζ και τη ροκ, η σοπράνο, συνθέτις και πιανίστρια Μαρίκα Κλαμπατσέα παρουσίασε χθες, καθισμένη στο πιάνο, πότε μιλώντας και πότε τραγουδώντας, τη συναυλία με τίτλο Strange Fruit, που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 25/4».

Ελculture.gr
«Δεν ξέρω πόσοι από εσάς είχατε την ευκαιρία να δείτε ή να ακούσετε τη σοπράνο, συνθέτρια και πιανίστρια Μαρίκα Κλαμπατσέα. Ο όρος avant-garde που ευρέως τη συνοδεύει, πάντα με γέμιζε επιφυλάξεις, γι' αυτό δεν τον αναπαράγω. Ωστόσο διαπιστώνω ότι πρόκειται για μια πραγματικά ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη, που δεν διστάζει να εκτεθεί και να αναμετρηθεί με πολύ διαφορετικές μουσικές φόρμες, να αυτοσχεδιάσει και να δοκιμάσει τα όρια της φωνής της στο έπακρο».

MUSIC PAPER
«Η Μαρίκα Κλαμπατσέα είναι μία από τις πολύ διαφορετικές, αληθινά ξεχωριστές, περιπτώσεις στο σημερινό ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι, ξεκινώντας από τον τρόπο που χρησιμοποιεί την εντυπωσιακή σοπράνο φωνή της και τις επιλογές του ρεπερτορίου της και φτάνοντας μέχρι τις πολύ ιδιαίτερες και λίαν «θεατρικές» συναυλίες της».

Πληροφορίες
ΜΑΡΙΚΑ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ
Συναυλία
"STRANGE FRUIT"
Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014
Ώρα έναρξης 8:30

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Τιμή εισιτηρίου: 8€ φοιτητικά, ανέργων_12€ γενική είσοδος
Προπώληση εισιτηρίων: από 2 Οκτωβρίου 2014_ εκδοτήρια Μουσείου Μπενάκη

Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία
Χρύσα Ματσαγκάνη_ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χορηγοί επικοινωνίας:
105,5 Στο Κόκκινο, Αθήνα 9,84, Το Κουτί της Πανδώρας (koutipandoras.gr), elculture.gr, skywalker.gr, artmag.gr, kulturosoupa.gr, elculture.gr, jazzonline.gr, jazzbluesrock.gr, newsage.gr, streetradio.gr, camerastyloonline.com, flowmagazine.gr