Συναυλία Γαλλικής Όπερας

Συναυλία Γαλλικής Όπερας Συναυλία Γαλλικής Όπερας

Μια μοναδική συναυλία στην Ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα 31, θα δώσουν Mονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20.30. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του χώρου, μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Σε μια καλά «κρυμμένη» ταράτσα του κέντρου της Αθήνας με θέα στην Ακρόπολη, έργα-ορόσημα της γαλλικής λυρικής παράδοσης θα ερμηνευθούν από τους καταξιωμένους Μονωδούς της ΕΛΣ, Ελένη Βουδουράκη, Βασιλική Καραγιάννη και Δημήτρη Κασιούμη.

Αποσπάσματα από διάσημες γαλλικές όπερες -αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου- όπως ο Φάουστ του Σαρλ Γκουνό, η θρυλική Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ, ο αισθαντικός Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ, η «εξωτική» Λακμέ του Λεό Ντελίμπ, η βιβλική όπερα Σαμψών και Δαλιδά του Καμίγ Σαιν-Σανς, ο συγκλονιστικός Άμλετ του Αμπρουάζ Τομά και άλλων σπουδαίων συνθετών θα επιβεβαιώσουν ξανά το λόγο για τον οποίο οι Γάλλοι συνθέτες δεν έπαψαν ποτέ να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της λυρικής δημιουργίας. Η Όπερα του Παρισιού υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο της οπερατικής δημιουργίας σε παγκόσμιο επίπεδο: είναι χαρακτηριστικό πως οι σημαντικότεροι Ιταλοί συνθέτες αναγνωρίζονταν διεθνώς όταν τα έργα τους παίζονταν στην όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη είναι μέλος του Στούντιο της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας στο Λονδίνο και της Ακαδημίας Μπελ Κάντο Σόλτι-Τε Κανάουα στην Τοσκάνη. Έχει ερμηνεύσει ορατόρια, συμφωνικά έργα και ρόλους σε Ελλάδα και εξωτερικό σε δημοφιλείς όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου όπως Ιούλιος Καίσαρας, Αριάδνη στη Νάξο, Αΐντα, Ρούσαλκα, Μαντάμα Μπαττερφλάι, Ριγολέττος, Κάρμεν, Νόρμα, Μαραθών-Σαλαμίς, Η μνηστή του τσάρου, Γυναίκα δίχως σκιά κ.ά.
Η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί με επιτυχία σε κορυφαία λυρικά θέατρα, όπως το Κόβεντ Γκάρντεν, η Σκάλα του Μιλάνου, η Κωμική Όπερα στο Βερολίνο, η Γερμανική Όπερα του Ρήνου στο Ντύσσελντορφ, το Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης κ.ά.
Ο βαθύφωνος Δημήτρης Κασιούμης έχει συμμετάσχει σε σημαντικές παραγωγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες όπως Ο ιπτάμενος Ολλανδός, Οι γάμοι του Φίγκαρο, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Το ελιξίριο του έρωτα, Ντον Τζοβάννι, Έτσι κάνουν όλες, Μποέμ, Αντρέα Σενιέ, Φιντέλιο, Ρούσαλκα, Αΐντα, Νόρμα, Ναμπούκκο, Τόσκα, Ο μαγικός αυλός, Ο σικελικός εσπερινός, Μαντάμα Μπαττερφλάι κ.ά.
Τους Μονωδούς της ΕΛΣ συνοδεύει στο πιάνο η Σοφία Ταμβακοπούλου με εμφανίσεις σε μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και βραβεύσεις σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς όπως οι «Grand Konzerteum» και «Ζeiler».

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Συμμετέχουν:

  • Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος
  • Ελένη Βουδουράκη, μεσόφωνος
  • Δημήτρης Κασιούμης, βαθύφωνος
  • Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου

Πληροφορίες
Συναυλία Γαλλικής Όπερας
Ταράτσα Γαλλικού Ινστιτούτου

25 Σεπτεμβρίου 2014
Ώρα έναρξης: 20.30
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του χώρου, μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η συναυλία θα αναμεταδίδεται ζωντανά, σε οθόνη, στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα, τηλ.: 210 3398600)