Είσαι ένα ατελείωτο άσμα: Μελωδίες και Άριες από την εποχή του Μεγάλου Πολέμου

 Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει τη συναυλία: «ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΑΣΜΑ: Μελωδίες και Άριες από την εποχή του Μεγάλου Πολέμου»: MARIA LETIZIA GROSSELLI - σοπράνο - EDDI DE NADAI - πιάνο. Τρίτη 8 Απριλίου 2014, ώρα 19.00. Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47

Κατά την περίοδο αμέσως πριν και αμέσως μετά τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο συναντάμε δίπλα σε συνθέτες έντονα προσκολλημένους στο παρελθόν, άλλους που αντιθέτως στρέφουν το βλέμμα και την ποιητική τους στο μέλλον. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια σύντομη διαδρομή στα διαφορετικά μουσικά και φωνητικά στυλ που ανέπτυξαν οι Ιταλοί συνθέτες των αρχών του εικοστού αιώνα με φόντο τη δραματική επέλαση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που επηρέασε συθέμελα την έμπνευση των κυριότερων καλλιτεχνών της Ιταλίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

P. F. Tosti Quattro canzoni d'Amaranta (Στίχοι: G. D'Annunzio)
Lasciami! Lascia ch'io respiri
L'alba separa dalla luce l'ombra
In van preghi, in vano aneli
Che dici, o parola del saggio?

P. Mascagni La luna (Στίχοι: G. Menasci)
G.F. Malipiero Morgana από Sonetti delle Fate (Στίχοι: G. D'Annunzio)
O. Respighi από Tre Preludi sopra Melodie Gregoriane per pianoforte
I. Molto lento
O. Respighi από Quattro Rispetti Toscani (Στίχοι: A. Birga)
Quando nasceste voi
Vieni di là, lontan lontano
G. A. Fano Vere novo (Στίχοι: G. Carducci)
R. Zandonai Campane (Στίχοι: A. Pizzagalli)

---------------------------------------------------------------------

F. Cilea Io son l'umile ancella από Adriana Lecouvreur
G. Puccini Senza mamma από Suor Angelica
E. Wolf Ferrari Canzone di Cannetella από I gioielli della Madonna

E. Wolf Ferrari από Tre pezzi per pianoforte op.14
Melodia
Capriccio
R. Zandonai Paolo, datemi pace από Francesca da Rimini
P. Mascagni Venne una vecchierella alla mia corte από Isabeau
G. Puccini Chi il bel sogno di Doretta από La Rondine

 Η Maria Letizia Grosselli απέκτησε σε ηλικία μόλις 19 ετών το Δίπλωμα Λυρικού Τραγουδιού με βαθμό άριστα από το Κονσερβατόριο του Τρέντο, κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στην Accademia Internazionale di Musica του Μιλάνου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Vincenzo Manno, ενώ τελειοποίησε την κατάρτισή της στα masterclasses των Regina Resnik και Renata Scotto. Έχει παρακολουθήσει τα τμήματα ανώτατης εξειδίκευσης στην Accademia Chigiana της Σιένα, στην Accademia di Alto Perfezionamento per Cantanti Lirici της Fondazione Arena di Verona, στο Opera Studio του Teatro Regio της Πάρμας και στα Θέατρα Spa του Τρεβίζo.

Το 2004 απέσπασε το ειδικό βραβείο "Riccardo Zandonai" στο 10o Διεθνή Διαγωνισμό για νέους λυρικούς τραγουδιστές "Riccardo Zandonai" στη Ρίβα ντελ Γκάρντα και το 2008 την υποτροφία ως καλύτερη Iταλίδα τραγουδίστρια στο Διεθνή Διαγωνισμό "Toti Dal Monte" στο Τρεβίζο. Το καλοκαίρι του 2010 ερμήνευσε το ρόλο της Λιού στην Toυραντότ στο 88° Φεστιβάλ Όπερας της Αrena di Verona, σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Έκανε επίσης το ντεμπούτο της στο ρόλο της Βιολέττας στην Τραβιάτα, της Λεονόρα στη Δύναμη του πεπρωμένου, της Αΐντα στην Αΐντα, της Τσο-Τσο-Σαν στη Mαντάμ Μπατερφλάι, της Μιμή στη Μποέμ, της Νέλλα στο Τζάνι Σκίκι και της Μικαέλα στην Κάρμεν. Στη συνέχεια τραγούδησε το Lady Billows στο Albert Herring και το The spirit of the boy στο Curlew River του B. Britten και στο Una notte nel bosco του Α. Zanon, σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Adria για τη χειμερινή σεζόν της Fondazione Arena di Verona. Εκτός από το Teatro Filarmonico και την Arena di Verona, έχει εμφανιστεί σε πολλά ιταλικά θέατρα, μεταξύ των οποίων: Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Teatro Rinnovati της Σιένα, Τeatro Regio της Πάρμα, Teatro Verdi της Πίζας, Teatro Sociale του Τρέντο, Teatro Sociale του Ροβίγκο και Circuito lirico lombardo Aslico (Θέατρα της Κρεμόνα, Μπρέσια, Παβία και Kόμο). Έχει κληθεί να τραγουδήσει από Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία, Γουατεμάλα, Κολομβία και σε πολλές άλλες χώρες. Στο Βέλγιο έχει εμφανιστεί στο Palais des Beaux Arts στις Βρυξέλλες, στο Φεστιβάλ του Eté Mosan και στο μουσικό φεστιβάλ Raspes στη Σαρλερουά . Έχει επίσης αποκτήσει πτυχίο κλασικής φιλολογίας με άριστα και έπαινο, εκπονώντας μια πτυχιακή εργασία πάνω στην ιστορία της μουσικής με θέμα τo έργο Bάκχες του Giorgio Federico Ghedini.

Ο Eddi De Nadai που έχει διατελέσει συνεργάτης μαέστρος και μουσικός διευθυντής σκηνής στο Teatro la Fenice της Βενετίας, στο Staatsoper του Ανόβερου, στο Teatro Verdi της Τεργέστης, στο Teatro Lirico-Sperimentale του Σπολέτο, σπούδασε Διεύθυνση Ορχήστρας με τους Romolo Gessi, Donato Renzetti, Lior Shambadal και Deyan Pavlov.

Έχει συνεργαστεί με τραγουδιστές διεθνούς φήμης δίνοντας συναυλίες σε φημισμένα ιδρύματα και σημαντικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής . Από το 2002 είναι ο επίσημος πιανίστας στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωνητικής Μουσικής Δωματίου της Γκορίτσια. Έχει διδάξει μαθήματα ιταλικού οπερατικού ρεπερτορίου στο Wesleyan College στο Macon (Τζώρτζια- ΗΠΑ), στο Κονσερβατόριο της Σμύρνης (Τουρκία), στο Τόκιο, ενώ για πολλά χρόνια δίδαξε στα θερινά τμήματα του Spoleto Vocal Arts Symposium. Συνεργάστηκε επίσης στα μαθήματα εξειδίκευσης του Luciano Pavarotti. Μεταξύ 2003 και 2004 διετέλεσε φιλοξενούμενος μαέστρος στην Όπερα της Σμύρνης. Κατόπιν διηύθυνε πολλές ιταλικές ορχήστρες (Συμφωνική Ορχήστρα του Friuli Venezia Giulia, Ορχήστρα Filarmonia Veneta, Ορχήστρα "Bruni" του Cuneo, Συμφωνική του Grosseto, Διεθνή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Πεσκάρα) και ξένες (Συμφωνική της Κόρδοβα στην Ισπανία, Φιλαρμονική του Μπακάου στη Ρουμανία, Φιλαρμονικές των Kharkov, Lugansk και Donetsk, Ορχήστρα Εγχόρδων του Κιέβου, Όπερα του Βελιγραδίου, Όπερα της Λιουμπλιάνα, Αλβανική Ραδιοτηλεόραση και Όπερα των Τιράνων, Κρατική Φιλαρμονική του Vidin) σε προγράμματα οπερατικού και συμφωνικού ρεπερτορίου συνεργαζόμενος με σολίστες όπως οι: Bruno Canino, Rocco Filippini, Sergio Patria, Suela Piciri, Luciana D'Intimo, Beniamino Prior, Katia Ricciarelli. Έχει διευθύνει ένα ευρύ οπερατικό ρεπερτόριο στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Στο Θέατρο Μπολσόι στην Τασκένδη, όπου από το 2009 είναι ο πρώτος φιλοξενούμενος μαέστρος, έχει διευθύνει, μεταξύ άλλων, το Ελιξήριο του έρωτα, τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Λουτσία Ντι Λαμερμούρ, την Τραβιάτα, τον Ριγκολέτο και τη Μποέμ. Το 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά του στο Τόκιο της Ιαπωνίας διευθύνοντας την Mozart Shukusai Symphony Orchestra. Διδάσκει πιάνο στο Κονσερβατόριο της Βενετίας.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 - 10433 - Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.facebook.com/IICAtene - www.twitter.com/IICAtene

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

διοργανώνει τη συναυλία:

                                                                                                               

 

ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΑΣΜΑ *

Μελωδίες και Άριες από την εποχή του

Μεγάλου Πολέμου

 

MARIA LETIZIA GROSSELLI - σοπράνο

EDDI DE NADAI - πιάνο

 

 

Τρίτη 8 Απριλίου 2014, ώρα 19.00

Auditorium Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, Πατησίων 47

 

 

 

* απόσπασμα από το Cantico per l'ottava della vittoria του Gabriele D'Annunzio

 

Κατά την περίοδο αμέσως πριν και αμέσως μετά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο συναντάμε δίπλα σε συνθέτες έντονα προσκολλημένους στο παρελθόν, άλλους που αντιθέτως στρέφουν το βλέμμα και την ποιητική τους στο μέλλον.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια σύντομη διαδρομή στα διαφορετικά μουσικά και φωνητικά στυλ που ανέπτυξαν οι Ιταλοί συνθέτες των αρχών του εικοστού αιώνα με φόντο τη δραματική επέλαση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που επηρέασε συθέμελα την έμπνευση των κυριότερων καλλιτεχνών της Ιταλίας.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

 

P. F. Tosti                      Quattro canzoni d'Amaranta (Στίχοι: G. D’Annunzio)

Lasciami! Lascia ch'io respiri

L'alba separa dalla luce l'ombra

In van preghi, in vano aneli

Che dici, o parola del saggio?

 

P. Mascagni                 La luna (Στίχοι: G. Menasci)

G.F. Malipiero             Morgana από Sonetti delle Fate (Στίχοι: G. D’Annunzio)

O. Respighi                 από Tre Preludi sopra Melodie Gregoriane per pianoforte

                                    I. Molto lento

O. Respighi                 από Quattro Rispetti Toscani (Στίχοι: A. Birga)

                                    Quando nasceste voi

                                    Vieni di là, lontan lontano 

G. A. Fano                    Vere novo (Στίχοι: G. Carducci)

R. Zandonai                Campane (Στίχοι: A. Pizzagalli)

 

 

---------------------------------------------------------------------

 

F. Cilea                         Io son l'umile ancella από Adriana Lecouvreur

G. Puccini                    Senza mamma από Suor Angelica

E. Wolf Ferrari             Canzone di Cannetella από I gioielli della Madonna

 

E. Wolf Ferrari             από Tre pezzi per pianoforte op.14

                                    Melodia

                                    Capriccio

R. Zandonai                 Paolo, datemi pace από Francesca da Rimini

P. Mascagni                 Venne una vecchierella alla mia corte από Isabeau

G. Puccini                    Chi il bel sogno di Doretta από La Rondine

 

 


Η
Maria Letizia Grosselli απέκτησε σε ηλικία μόλις 19 ετών το Δίπλωμα Λυρικού Τραγουδιού με βαθμό άριστα από το Κονσερβατόριο του Τρέντο, κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στην Accademia Internazionale di Musica του Μιλάνου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Vincenzo Manno, ενώ τελειοποίησε την κατάρτισή της στα masterclasses των Regina Resnik και Renata Scotto.

Έχει παρακολουθήσει τα τμήματα ανώτατης εξειδίκευσης στην Accademia Chigiana της Σιένα, στην Accademia di Alto Perfezionamento per Cantanti Lirici της Fondazione Arena di Verona, στο Opera Studio του Teatro Regio της Πάρμας και στα Θέατρα Spa του Τρεβίζo.
Το 2004 απέσπασε το ειδικό βραβείο “Riccardo Zandonai” στο 10
o Διεθνή Διαγωνισμό για νέους λυρικούς τραγουδιστές “Riccardo Zandonai” στη Ρίβα ντελ Γκάρντα και το 2008 την υποτροφία ως καλύτερη Iταλίδα τραγουδίστρια στο Διεθνή Διαγωνισμό “Toti Dal Monte” στο Τρεβίζο.

Το καλοκαίρι του 2010 ερμήνευσε το ρόλο της Λιού στην Toυραντότ στο 88° Φεστιβάλ Όπερας της Αrena di Verona, σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Έκανε επίσης το ντεμπούτο της στο ρόλο της Βιολέττας στην Τραβιάτα, της Λεονόρα στη Δύναμη του πεπρωμένου, της Αΐντα στην Αΐντα, της Τσο-Τσο-Σαν στη Mαντάμ Μπατερφλάι, της Μιμή στη Μποέμ, της Νέλλα στο Τζάνι Σκίκι και της Μικαέλα στην Κάρμεν. Στη συνέχεια τραγούδησε το Lady Billows στο Albert Herring και το The spirit of the boy στο Curlew River του B. Britten και στο Una notte nel bosco του Α. Zanon, σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Adria για τη χειμερινή σεζόν της Fondazione Arena di Verona. Εκτός από το Teatro Filarmonico και την Arena di Verona, έχει εμφανιστεί σε πολλά ιταλικά θέατρα, μεταξύ των οποίων: Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Teatro Rinnovati της Σιένα, Τeatro Regio της Πάρμα, Teatro Verdi της Πίζας, Teatro Sociale του Τρέντο, Teatro Sociale του Ροβίγκο και Circuito lirico lombardo Aslico (Θέατρα της Κρεμόνα, Μπρέσια, Παβία και Kόμο). Έχει κληθεί να τραγουδήσει από Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία, Γουατεμάλα, Κολομβία και σε πολλές άλλες χώρες. Στο Βέλγιο έχει εμφανιστεί στο Palais des Beaux Arts στις Βρυξέλλες, στο Φεστιβάλ του Eté Mosan και στο μουσικό φεστιβάλ Raspes στη Σαρλερουά .

Έχει επίσης αποκτήσει πτυχίο κλασικής φιλολογίας με άριστα και έπαινο, εκπονώντας μια πτυχιακή εργασία πάνω στην ιστορία της μουσικής με θέμα τo έργο Bάκχες του Giorgio Federico Ghedini.

 

Ο Eddi De Nadai που έχει διατελέσει συνεργάτης μαέστρος και μουσικός διευθυντής σκηνής στο Teatro la Fenice της Βενετίας, στο Staatsoper του Ανόβερου, στο Teatro Verdi  της Τεργέστης, στο Teatro Lirico-Sperimentale του Σπολέτο, σπούδασε Διεύθυνση Ορχήστρας με τους Romolo Gessi, Donato Renzetti, Lior Shambadal και Deyan Pavlov.

Έχει συνεργαστεί με τραγουδιστές διεθνούς φήμης δίνοντας συναυλίες σε φημισμένα ιδρύματα και σημαντικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής .

Από το 2002 είναι ο επίσημος πιανίστας στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωνητικής Μουσικής Δωματίου της Γκορίτσια.

Έχει διδάξει μαθήματα ιταλικού οπερατικού ρεπερτορίου στο Wesleyan College στο Macon (Τζώρτζια- ΗΠΑ), στο Κονσερβατόριο της Σμύρνης (Τουρκία), στο Τόκιο, ενώ για πολλά χρόνια δίδαξε στα θερινά τμήματα του Spoleto Vocal Arts Symposium. Συνεργάστηκε επίσης στα μαθήματα εξειδίκευσης του Luciano Pavarotti.

Μεταξύ 2003 και 2004 διετέλεσε φιλοξενούμενος μαέστρος στην Όπερα της Σμύρνης. Κατόπιν διηύθυνε πολλές ιταλικές ορχήστρες (Συμφωνική Ορχήστρα του Friuli Venezia Giulia, Ορχήστρα Filarmonia Veneta, Ορχήστρα “Bruni” του Cuneo, Συμφωνική του Grosseto, Διεθνή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Πεσκάρα) και ξένες (Συμφωνική της Κόρδοβα στην Ισπανία, Φιλαρμονική του Μπακάου στη Ρουμανία, Φιλαρμονικές των Kharkov, Lugansk και Donetsk, Ορχήστρα Εγχόρδων του Κιέβου, Όπερα του Βελιγραδίου, Όπερα της Λιουμπλιάνα, Αλβανική Ραδιοτηλεόραση και Όπερα των Τιράνων, Κρατική Φιλαρμονική του Vidin) σε προγράμματα οπερατικού και συμφωνικού ρεπερτορίου συνεργαζόμενος με σολίστες όπως οι: Bruno Canino, Rocco Filippini, Sergio Patria, Suela Piciri, Luciana DIntimo, Beniamino Prior, Katia Ricciarelli. Έχει διευθύνει ένα ευρύ οπερατικό ρεπερτόριο στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Στο Θέατρο Μπολσόι στην Τασκένδη, όπου από το 2009 είναι ο πρώτος φιλοξενούμενος μαέστρος, έχει διευθύνει, μεταξύ άλλων, το Ελιξήριο του έρωτα, τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Λουτσία Ντι Λαμερμούρ, την Τραβιάτα, τον Ριγκολέτο και τη Μποέμ. Το 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά του στο Τόκιο της Ιαπωνίας διευθύνοντας την Mozart Shukusai Symphony Orchestra.

Διδάσκει πιάνο στο Κονσερβατόριο της Βενετίας.

 

 

 

 

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Πατησίων 47 - 10433 - Aθήνα

Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714

www.iicatene.esteri.it - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.facebook.com/IICAtene - www.twitter.com/IICAtene

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « A journey into jazz Pink Martini »