Η μουσική των Sufi

Ένας σπουδαίος πρεσβευτής της ανατολίτικης μουσικής o Omar Faruk Tekbilek συμπράττει με τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Καμπάνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρουσιάζουν την μουσική των Sufi... Στις 30 Μαίου 2009, ημέρα Σάββατο

Την συναυλία συμπληρώνουν οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας των Sufi, των τραγουδιών-προσευχών. Οι μουσικές αναζητήσεις του Omar Faruk Tekbilek βάδιζαν πάντα παράλληλα με τις θρησκευτικές και στην δεκαετία του '70, με την new age αντίληψη να είναι στην επικαιρότητα, ο Omar στρέφεται προς την φιλοσοφία των Sufi. « Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι, η Σουφί πλευρά της μουσικής μου είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο τον κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από την θρησκεία,ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στην λατρεία μας για Αυτόν, και η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων ...» λέει ο ίδιος.

Ο τουρκικής καταγωγής καλλιτέχνης παρουσιάζει μια μουσική που υπερβαίνει τα πολιτικά σύνορα, ενώ διατηρεί τις ευαισθησίες της παράδοσης, με έναν τρόπο που μόνο λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να πετύχουν! Μια μουσική, όπου συγχωνεύονται οι ήχοι της παράδοσης με τους σύγχρονους, συνδυάζοντας το μυστικισμό, τον έρωτα και την φαντασία.

Ο Omar Faruk Tekbilek στην συναυλια θα παίζει νέι -για το οποίο θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο- μπαγλαμά, ζουρνά και κρουστά.

Info
Τοποθεσία Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

Ημερομηνία Σάββατο 30 Μαΐου 2009