100 χρόνια Ολλανδικής Γραφιστικής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Πρεσβεία του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Ελλάδα παρουσιάζουν την έκθεση "Golden Age ? Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής (1890-1990)" από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009 έως τις 8 Νοεμβρίου. Η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 200 διακεκριμένα έργα από την ιστορία της Ολλανδικής Γραφιστικής από τον 19ο και 20ο αιώνα. Η παραγωγή της έκθεσης αποτελεί σύμπραξη της Premsela, της Ολλανδικής Πλατφόρμας για το Ντιζάιν και τη Μόδα και του De Beyerd, Μουσείου Γραφιστικής της Ολλανδίας.

golden_ageΗ έκθεση Golden Age παρουσιάζει για πρώτη φορά το εξαιρετικά ευρύ φάσμα ενός αιώνα γραφιστικής στην Ολλανδία, προβάλλοντας δείγματα γραφής όλων των σημαντικών στιλ της εποχής, όπως της Αρ Νουβό, του κινήματος De Stijl, του εξπρεσιονισμού, του κονστρουκτιβισμού και του μεταπολεμικού ρασιοναλισμού. Οι αφίσες και τα άλλα έργα που εκτίθενται φέρουν την υπογραφή κορυφαίων σχεδιαστών όπως οι Jan Toorop, Bart van der Leck, Piet Zwart, Paul Schuitema, Willem Sandberg, Jan Bons, Jan van Toorn, Wim Crouwel και άλλων. Η μοναδική αυτή κληρονομιά του Ολλανδικού σχεδιασμού αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης και για τη σημερινή νέα γενιά γραφιστών.

Ο τίτλος "Η Χρυσή Εποχή της Ολλανδικής Γραφιστικής" επιχειρεί έναν παραλληλισμό με την άλλη Ολλανδική Χρυσή εποχή του Ρέμπραντ και του Βερμέερ. Κοινή και στις δύο εποχές είναι η σπουδαιότητα της προόδου και της ποιότητας, αλλά πάνω από όλα η έμφαση που δόθηκε στην ελευθερία και την ανοχή. Εμπνευσμένοι οι καλλιτέχνες, πιθανώς και καθοδηγούμενοι, από μια περίοδο προόδου αλλά συγχρόνως και καταστροφής, αναζητούν νέους τρόπους έντυπης επικοινωνίας.

Η έκθεση είναι καρπός της δημιουργικής συνεργασίας των δύο επιμελητών της, Cees W. de Jong και Alston W. Purvis, συγγραφέων του βιβλίου "Ολλανδική Γραφιστική. Ένας Αιώνας Καινοτομία". Η έκθεση σχεδιάστηκε από το στούντιο COMA και υλοποιήθηκε εν μέρει χάρη στη συνεισφορά του Πολιτιστικού Προγράμματος HGIS, που στοχεύει στην ενίσχυση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων, και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, . κι Επιστημών της Ολλανδίας.


Πληροφορίες:

Διεύθυνση:

Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή ? Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα 106 74

Διαρκεια έκθεσης: Από 8 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009, 20:00

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεσθούν από την Α.Ε. τον Πρέσβη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, κύριο Kees van Rij.

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00π.μ - 17:00μ.μ

Πέμπτη: 10:00π.μ - 20:00μ.μ

Κυριακή: 11:00π.μ - 17:00μ.μ

Τρίτη: κλειστό

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος (πλην Δευτέρας):  ? 7

Μειωμένη είσοδος

- άτομα άνω των 65 ετών ? 3,5

- άτομα 19-26 ετών ? 2,5

- ομάδες 15 ατόμων και άνω ? 5 (ανά άτομο)

Γενική είσοδος Δευτέρας:   ? 3,5

Ελεύθερη είσοδος:

- παιδιά και νέοι έως 18 ετών

- άτομα με αναπηρία και ο συνοδός τους

- μέλη του ΜΚΤ

- αρχαιολόγοι

- φοιτητές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης

- υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού

- κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού

- μέλη του ICOM και του ICOMOS

- δημοσιογράφοι

- διπλωματούχοι ξεναγοί

- εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολεία σε

εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου

- γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στο Πρόγραμμα Σαββάτου