Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μέσα από το Φωτογραφικό Φακό του Γ.Κολεσίδη

Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό οδοιπορικό στη Ζάμπια, το Νίγηρα και την Ινδία, παρουσιάζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο διεθνώς βραβευμένος φωτογράφος Γιάννης Κολεσίδης στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009.

Τρεις χώρες, δύο ήπειροι, 64 εικόνες, αμέτρητα συναισθήματα. Ταξιδεύοντας στη Ζάμπια, το Νίγηρα και την πολυπληθή Ινδία, ο διακεκριμένος φωτογράφος αποτυπώνει καρέ-καρέ την καθημερινότητα, τη δράση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο Γιάννης Κολεσίδης μας μεταφέρει εκεί όπου, αν και η επιβίωση αποτελεί καθημερινή πρόκληση, η δύναμη και η ελπίδα συνθέτουν ένα δυνατό μήνυμα ζωής:

«Ό,τι κι αν είχα στο μυαλό μου ξεκινώντας αυτά τα ταξίδια, ανατράπηκαν από όσα είδα, έζησα, ένιωσα και κατέγραψα με το φακό μου. Έχω καταγράψει πολλά σημαντικά γεγονότα, αλλά οι εικόνες που συνάντησα στο οδοιπορικό αυτό, θα είναι για πάντα ζωντανές στο μυαλό μου» αναφέρει ο φωτογράφος, σημειώνοντας: «Όλοι ξέρουμε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τη δράση τους. Παρόλα αυτά η εμπειρία μου μαζί τους ήταν ξεχωριστή και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας».Οι ΓΧΣ, είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που σήμερα δραστηριοποιείται σε πάνω από 60 χώρες, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια εθελοντές παγκοσμίως.

090803_koleΟ Γιάννης Κολεσίδης μέσα από μια επιτυχημένη 15ετή πορεία στο χώρο της φωτογραφίας με σημαντικές συνεργασίες και διεθνείς διακρίσεις- 2ο βραβείο στο διαγωνισμό World Press Photo στην κατηγορία People in the news" το 2009-, παρουσιάζει την πρώτη προσωπική του έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες από τα ταξίδια του με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η έκθεση μας μεταφέρει στις τρεις περιοχές όπου οι ΓΧΣ ενώνουν δυνάμεις με τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό του HIV/AIDS στη Ζάμπια, με τα υποσιτισμένα παιδιά στο Νίγηρα και τους «ξεχασμένους ασθενείς» με Καλά-Αζάρ στην Ινδία.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα προβληθούν μεταξύ άλλων ταινίες που βραβεύθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2009 και σε άλλα διεθνή Φεστιβάλ, όπως:

* Barcelona or Die του Indrissa Guiro
* Victims of our Riches του Kal Toure
* Πεθαίνοντας στην αφθονία του Γ. Αυγερόπουλου
* Το όνομά μου είναι Σλομπιλέ του Σ. Δανέζη
* Love positively του Peter Mourini
* Θάνατος στη Γη των Φουρ του Γ. Αυγερόπουλου
* Αόρατοι παραγωγής του Javier Bardem, με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Wim Venders, Mariano Barroso, Isabel Coixet, Javier Corcuera, Fernando Le?n de Aranoa

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες γύρω από το "HIV/AIDS και τις σύγχρονες προκλήσεις του» με κεντρική ομιλήτρια την πνευμονολόγο και υπεύθυνη του γραφείου HIV/AIDS, Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ESTHER του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Χρυσούλα Μπότση και πάνω στο θέμα «Παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και Υποσιτισμός», με βασική εισηγήτρια την κυρία Βασιλική Κωσταρέλλη, Λέκτορα του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Τις δύο ομιλήτριες θα πλαισιώσουν εθελοντές των ΓΧΣ με εμπειρία αποστολής στα αντίστοιχα προγράμματα.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

* προβολή της ταινίας «Θετικοί στη ζωή» της ενημερωτικής ομάδας του Κέντρου Ζωής και της ομάδας HITSCOX
* αφρικανικές ενώσεις που παρουσιάζουν τοπικά ήθη και έθιμα
* το συγκρότημα Muzica (Αφρικάνικη Μουσική)
* πάρτυ με το KOSMOS RADIO 93,6 FM

Μια πολυήμερη ενδιαφέρουσα συνάντηση τέχνης, επιστήμης, εθελοντισμού και ανθρωπιστικής δράσης σας περιμένει όλους στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι.

 

Info:

«Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Τάκης Παπατσώνης».

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης καθημερινά: 12.00πμ .-23.00μ.μ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ