Έκθεση Φωτογραφίας του Αργύρη Λιαπόπουλου «Σημειωματάρια» στο ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση
του Αργύρη Λιαπόπουλου «Σημειωματάρια» την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 στις 20.00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση αποτελεί μια μετα-φωτογραφική σπουδή πάνω στο διάλογο φωτογραφίας και λογοτεχνίας. Τρεις λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης επεμβαίνουν στις ήδη τυπωμένες φωτογραφίες, σχολιάζοντας και «παραποιώντας» το τελικό έργο.

Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις ενότητες:

  • Λόγος (Μάρκος Μέσκος)
  • Οι φωνές του φωτός (Δημήτρης Δημητριάδης)
  • Προβλήτες (Γιώργος Αλισάνογλου).

«Τα Σημειωματάρια είναι μία ενότητα εργασιών σε εξέλιξη. Πρόκειται για τον διάλογο μεταξύ ενός φωτογράφου και αριστοτεχνών του λόγου – ποιητών και πεζογράφων. Ξεκινά από την αντιστροφή του πασίγνωστου “μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις”. Τυπώνω φωτογραφίες μ' ένα συγκεκριμένο θέμα, με τέτοιον τρόπο ώστε το περιθώριο της εικόνας να είναι μεγαλύτερο απ' αυτήν: ένα πακέτο φύλλων, το οποίο θυμίζει περιποιημένο μπλοκ σημειώσεων σε μεγάλες διαστάσεις. Δίνω αυτό το μπλοκ στον λογοτέχνη με τον οποίο θα συνδιαλεχθώ για να “γράψει” στο περιθώριο της εικόνας. Δεν επιζητώ κριτική πάνω στις φωτογραφίες – ο “συνοδοιπόρος” μου είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία όπως αυτός κρίνει. Το τελικό έργο είναι αυτό που θα μου επιστραφεί. Μέχρι εκείνη τη στιγμή εγώ θα απουσιάζω από την εξέλιξή του. Δεν έχω παρά μόνο μια πρώτη εντύπωση, δεν γνωρίζω όμως το αποτέλεσμα. Κάποιος “άλλος”, ο λογοτέχνης, θα παρέμβει και θα καθορίσει αποφασιστικά την τελική μορφή. Σ' αυτή τη νέα ταυτότητα θέλω να ικανοποιείται η αρχική πρόθεση: ο λόγος να είναι κυρίαρχος με οποιοδήποτε τρόπο. Τα θέματα των φωτογραφιών επιλέγονται πάντα σε διάλογο με τον συνοδοιπόρο μου. Ο διάλογος αυτός κρατάει καιρό: από τις πρώτες συζητήσεις και συναντήσεις, μέχρι την παράδοση των τελικών έργων και μέχρι την ανάρτησή τους. Τότε κλείνει ο κύκλος (ή μήπως δεν κλείνει παρά συνεχίζεται;)» Α.Λ.

Ο Αργύρης Λιαπόπουλος γεννήθηκε το 1959 στο Κλειδί Ημαθίας. Σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με τη φωτογραφία ασχολείται συστηματικά από το 1988, όταν έγινε μέλος της Φωτογραφικής ομάδας Τριανδρίας. Ανέπτυξε πλούσια δράση με εκθέσεις, επιμέλειες εκθέσεων, happenings. Ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίες και εργασίες του αποτέλεσαν εξώφυλλα και υλικό βιβλίων, δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και περιλήφθηκαν σε αφιερώματα στον ημερήσιο τύπο και στα ΜΜΕ. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Γενικές Πληροφορίες

  • Διάρκεια: Τρίτη 15 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00 - Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00
  • Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 288.036, fax: 2310 226.460