50η Εορταστική Δημοπρασία του Myrό Antiques House στο Hyatt Regency Thessaloniki

Με αιχμή του δόρατος περισσότερα από 50 έργα Ελληνικής Σύγχρονης Τέχνης και των βασικότερων εκπροσώπων της Σχολής του Μονάχου ο Οίκος Δημοπρασιών Myrό Antiques House διοργανώνει την εορταστική 50η δημοπρασία Αντικών, Αντικειμένων και Τέχνης του την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki (13ο χλμ. δρόμου Θεσσαλονίκης – Περαίας) στις 20.00 το απόγευμα, απευθύνοντας πρόσκληση σε συλλέκτες και φιλότεχνο κοινό. Το σφυρί πέφτει στις 20.00, οι εγγραφές της δημοπρασίας ξεκινούν μισή ώρα πριν, δηλαδή στις 19.30.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει ιστορικά αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, αλλά και νέες, σύγχρονες δημιουργίες με έντονες τις μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, της γενιάς που καθιέρωσε την Ελληνική Τέχνη στην συνείδηση της υφηλίου και της νεότερης γενιάς που καλείται να α ανανεώσει την ταυτότητα της.

Στην κονίστρα της κλασσικής Ελληνικής Τέχνης βρίσκονται χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Βικάτου, Τσιριγώτη, Ποταμιάνου, Χατζή, Προσαλέντη, Γεραλή, ενώ στους σύγχρονους εγκαθιδρυμένους Έλληνες καλλιτέχνες συγκαταλέγονται έργα του Τσόκλη, του Ξενάκη, του Μάρθα, του Μανουσάκη, του Κάλφα, του Χάρου, του Μαντζαβίνου, του Βακιρτζή, του Αΐδίνη, κ.α.. όλα τα έργα ξεκινούσε σε κατά το δυνατόν χαμηλές τιμές εκκίνησης, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα στην αίθουσα να επανακαθορίσει το κόστος του. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα έργα έχουν πρωταγωνιστήσει σε επιφανείς δημοπρασίες του εξωτερικού στο άμεσο ή μακρυνότερο παρελθόν. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στους νέους ανρχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες έργα των οποίων περιλαμβάνει η δημοπρασία. Πρόκειται για τον έντονα ανερχόμενο πατρινό ζωγράφο Ορέστη Διαμάντη, τρία χαρακτηριστικά έργα του οποίου, προερχόμενα από δύο διαφορετικές σειρές δημοπρατούνται μαζί με έργα των Κλογέρη, Άλεξ, Τσακουντή, Βασιλειάδου, Μητρούση, Σαλπιγκίδη και Μεννή.

Εξέχουσα θέση στην δημοπρασία έχουν μερικά φλαμανδικά ζωγραφικά έργα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πίνακα του Franciscus Xaverius με διεθνή πιστοποιητικά και πολύ ιδιαίτερους πίνακες του 17ου και 18ου αιώνα ζωγραφισμένους σε μέταλο.

Στον τομέα της αντίκας ξεχωρίζουν αγγλικά έπιπλα γαλλικά και αγγλικά έπιπλα, αντίκες στυλ και εποχής, ενώ, ως συνήθως στις δημοπρασίες του Οίκου πολλά αντικείμενα, αντίκες και έργα τέχνης αξίας χιλιάδων ευρώ διατίθενται με τιμή εκκίνησης τα 10 ευρώ. Η πρακτική του Οίκου έχει στόχο να εξοικειώσει το κοινό της με την διαδικασία δίνοντας την ευκαιρία να “χτυπήσει” (δηλαδή να διεκδικήσει) ό,τι επιθυμεί ελεύθερα μέχρι το κόστος που μπορεί να διαθέσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοπρασίες του συγκεκριμένου οίκου η Τιμή Εκκίνησης ταυτίζεται με το Reserve Price, πράγμα μου σημαίνει ότι η όλη διαδικασία είναι διαφανής και δημόσια, χωρίς κρυμμένα όρια πώλησης, ή άλλους περιορισμούς.

Όλα τα αντικείμενα, έργα κλπ. Lots της δημοπρασίας θα βρίσκονται σε έκθεση από την Κυριακή 10 Ιουλίου στην αίθουσα “Έφεσος” του Hyatt Regency Thessaloniki Hotel κατά τις ώρες 12.00 – 17.00, οπότε το κοινό προσκαλείται από τον οίκο να ξεναγηθεί στην δημοπρατική έκθεση από στελέχη του. Τα αντικείμενα, έργα τέχνης και αντίκες γίνονται διαθέσιμα για επισκόπηση και ηλεκρτρονικά μαζί με τιμές εκκίνησης, λεπτομερείς πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα www.myroauctions.gr, καθώς ολοκληρώνεται η δημοπρασία.

Η είσοδος στην δημοπρασία και στην έκθεση είναι ελεύθερη για όλους.