Operation Mincemeat Asides: εγκατάσταση του Χρήστου Βενέτη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει την εγκατάσταση του Χρήστου Βενέτη με τίτλο Operation mincemeat asides.

Η εγκατάσταση αυτή του Χρήστου Βενέτη έχει ως αφορμή την επιτυχημένη επιχείρηση παραπλάνησης των Ναζί από τη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία ΜΙ 5 κατά την διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου που ονομάστηκε Operation Mincemeat.

Στην πραγματική αυτή ιστορία, ο Χρήστος Βενέτης, θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας με την ένθεση μιας προσωπικής αφήγησης. Έτσι στο συλλογικό και αντικειμενικό χαρακτήρα του αρχείου υπεισέρχεται μια προσωπική ανάγνωση και ερμηνεία.

Το φαντασιακό στοιχείο του έργου επιτείνεται από τη μεταφορά φωτογραφικών εικόνων σε σχέδια με μολύβι και η αποσπασματικότητα της αφήγησης από τις διαφορετικές πηγές των εικόνων αυτών (mass media, κινηματογράφος, προσωπικές φωτογραφίες, κ.ά.)

Τα σχέδια της εγκατάστασης του Χρήστου Βενέτη δεν εικονογραφούν το πραγματικό. Το πραγματικό καθίσταται μυθοπλαστικό προκειμένου να γίνει αντικείμενο σκέψης ''του ορατού, του νοητού και του εφικτού'', όπως τονίζει ο Jaques Ranciere.

Ο Χρήστος Βενέτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1967 και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει τις εγκαταστάσεις του μεταξύ άλλων στην Αθήνα, την Άμφισσα, τη Ζυρίχη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κολωνία, το Λονδίνο, τη Λεμεσό, τη Νίκαια και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς φουάρ όπως το Art Projects / Art London στο Λονδίνο, το DRAWING NOW στο Παρίσι, το AMSTERDAM DRAWING στο Άμστερνταμ, η ART ATHINA στη Αθήνα και η VOLTA στη Βασιλεία.

Γενικές Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη
  • Ημερομηνία: Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, στις 20:00
  • Διάρκεια έως το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00,Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00.
  • Είσοδος ελεύθερη