Ανακοινώθηκε η Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο «Ομόνοια»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας, πρόεδρος του European Cultural Foundation ανακοίνωσαν τη Πέμπτη 25 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, τη συνδιοργάνωση της Μπιενάλε της Αθήνας, που θα έχει τον συμβολικό τίτλο «Ομόνοια» και θα διαρκέσει έως και το 2017. Η Μπιενάλε θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον για δύο χρόνια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «η συνδιοργάνωση σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης συνεργασίας, η οποία συνδέει την Μπιενάλε με τον φυσικό της θεσμικό φορέα, τον δήμο και βασίζεται σε κοινές επιδιώξεις, αντιλήψεις, στρατηγικές και πεποιθήσεις πάνω σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων κουλτούρας, τεχνών και κοινωνίας, στη σημερινή ιδιαιτέρως αποφασιστική, εποχή για την Αθήνα και τον τόπο».

Σημείωσε επίσης ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας, με το συμβολικό όνομα Ομόνοια, θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Οκτώβριο του 2015 και σε αντίθεση με το μοντέλο των Μπιενάλε, θα διαρκέσει για δύο ολόκληρα χρόνια, έως το 2017, συνεργαζόμενη έτσι με τη μεγάλη, διεθνή διοργάνωση, σύγχρονης τέχνης, την documenta 14, που θα φιλοξενηθεί το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, αρχής γενομένης από την πόλη μας».

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Αθηναίων στις δύσκολες στιγμές για την χώρα επεσήμανε ότι «η Αθήνα και ως τόπος πολιτικών δοκιμασιών, ανατροπών και συχνά μεγάλων αλλαγών και εξελίξεων γίνεται ένα ιδιότυπο πεδίο συμπυκνωμένης ευρωπαϊκής δράσης» και πρόσθεσε ότι «η πόλη, όπως και ο τόπος, ανήκουν απαρέγκλιτα στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι η γνώση στο πεδίο της πολιτικής θα φέρει λύση και όχι νέμεση».

Η Πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για τη συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας υπογράμμισε ότι «ο πολιτισμός είναι η κινητήριος δύναμη της αλλαγής» και «είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης, που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και τον διάλογο». Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι μάταιες και μετά από την σημερινή κατάσταση η οικονομία θα ανακάμψει και ο πολιτισμός θα συμβάλει στην ανάπτυξη».

Αναφερόμενη στη συνδιοργάνωση του δήμου Αθηναίων με την Μπιενάλε της Αθήνας έκανε λόγο για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα, σημειώνοντας ότι «η Μπιενάλε ενισχύει τις δυνατότητες της πόλης να προσελκύσει επενδυτές», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο έργο του δήμου που αναδεικνύει την αλληλεγγύη και συνδέει τα τοπικά έργα με την Ευρώπη.

Η διευθύντρια του European Cultural Foundation, Katherine Watson δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό όλων και οι συνεργασίες για να φέρουμε αλλαγές διασφαλίζουν το μέλλον της Ευρώπης, των κοινωνιών και των λαών.

Για τη καινοτομία του εγχειρήματος μίλησαν οι συνιδρυτές της Μπιενάλε της Αθήνας, Ξένια Καλπακτσόγλου και Poka–Yio, οι οποίοι επεσήμαναν ότι «η Μπιενάλε της Αθήνας ανταποκρίνεται στις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές στην Ευρώπη και εμπλέκεται σταθερά με το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό πλαίσιο της Αθήνας με σκοπό την συνεχή διεύρυνση του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία».

Αναφερόμενοι στη συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων σημείωσαν ότι «αποσκοπεί να αποκτήσει μια σταθερή βάση από όπου θα κατευθύνει το πρόγραμμά της και θα παράγει δράσεις που θα έχουν αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας. Στόχος της είναι να δημιουργήσει υποστηρικτικές συνθήκες για την καλλιτεχνική παραγωγή, τη συνεργασία, τον κριτικό διάλογο και την ενεργό συμμετοχή του κοινού στην τέχνη αλλά και την ευκαιρία ανάπτυξης ανθεκτικών συμμαχιών με τοπικούς και διεθνείς φορείς».

Αμέσως μετά την εκδήλωση, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το ιστορικό κτίριο Μπάγκειο της Ομόνοιας, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Athens Biennale 2015-2017 με δυο εικαστικές δημιουργίες του Νίκου Κεσσανλή και της εικαστικής ομάδας Under Construction Group. Η έκθεση είναι ανοιχτή κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 16:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 12:00 έως τις 16:00 ενώ οι πόρτες της θα μείνουν ανοιχτές έως τις 31 Ιουλίου και μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.