Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παππά στην Γκαλερί του Νότου

Στις 12 Μαρτίου (ημερομηνία γέννησης του Τζακ Κέρουακ ο οποίος έδωσε τον τίτλο «Γυμνό Γεύμα» στο ομώνυμο βιβλίο του Ουίλιαμ Μπάροουζ) γίνονται τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης του Γιώργου Παππά με τίτλο «Γυμνό γεύμα τεμαχισμένης απομόνωσης» και διαρκεί μέχρι τις 28 Μαρτίου 2015.

Με σπινθήρα την ωμότητα της εποχής μας και εμπνευσμένος από τα κείμενα του Μπάροουζ, ο καλλιτέχνης μας οδηγεί σε μια αλλόκοτη δική του πραγματικότητα που δρα τεμνόμενα με την πραγματικότητά μας. Τι είναι όμως αυτή η τεμνόμενη δράση και πώς γίνεται σημείο αναφοράς μιας νέας αντίληψης στην Τέχνη;

 

Μια νέα μέθοδος, η μέθοδος της cut – up τεχνικής του καμβά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης παράλληλα με τη σύνθεση πολλαπλών τελάρων (multi-canvas) στο ίδιο έργο, δημιουργεί ποικιλότροπα παράθυρα σε ενδότερα επίπεδα καμβά και αντιστρέφει το ρόλο του καλλιτέχνη όπως τον γνωρίζαμε έως τώρα. Η σκίαση των αντικειμένων δεν αναπαράγεται ζωγραφικά, αλλά το φως του περιβάλλοντος έρχεται να παίξει το ρόλο του ζωγράφου, ακολουθώντας τα επίπεδα που δημιουργούνται από τα κοψίματα στον καμβά και σκιάζοντας ανάλογα το έργο. Ο καλλιτέχνης δεν πάει να αντιγράψει την πραγματικότητα δηλαδή, αλλά βάζει την πραγματικότητα ως συνήγορο στη δημιουργία μιας δικής του.

Το «Γυμνό γεύμα τεμαχισμένης απομόνωσης», όπου και πρωτοπαρουσιάζεται αυτή η τεχνική, ανατρέπει το στερεότυπο του καλλιτέχνη και την έως τώρα αλληλεπίδρασή του με την πραγματικότητα και γεννοβολάει μια νέα κουλτούρα στον τρόπο δημιουργίας ενός ζωγραφικού έργου, που με τη σειρά του γεννάει νέα ερωτηματικά για το μέλλον της Τέχνης. Η έως τώρα αντίληψή μας ενός αρρήκτου «Δημιουργού» έχει ίσως για πρώτη φορά θιχτεί.

file-page1

Ο Γιώργος Παππάς γεννήθηκε το 1972 στον Κορυδαλλό. Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος το 1995 και έκτοτε έχει σπουδάσει σχέδιο και ζωγραφική σε διάφορα εργαστήρια ζωγραφικής στην Αθήνα. Εκθέτει από το 2010 και έχει συμμετάσχει ως τώρα σε ομαδικές εκθέσεις και Fair στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Η εισαγωγή στο μανιφέστο του «Ελιξισμός» εκδόθηκε στην Αθήνα το 2011 καθώς και στον ομαδικό κατάλογο του Pool Art Fair στη Νέα Υόρκη την ίδια χρονιά.

Η οικογένεια Καψιώτη με παράδοση από το 1959, εκπροσωπεί σημαντικούς καλλιτέχνες στο χώρο της Γλυφάδας και των νοτίων προαστίων. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται με το άνοιγμα της δεύτερης 'Γκαλερί του Νότου' σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα στο κέντρο του Πειραιά. Αποτελεί ένα χώρο σύγχρονης τέχνης με σκοπό να αναδεικνύει καινούριους ανερχόμενους καλλιτέχνες και να παρουσιάζει τους ήδη εδραιωμένους μέσα από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

 

Στα εγκαίνια θα διαβαστούν αποσπάσματα από το προς έκδοση βιβλίο του Γιώργου Παππά "Πλυντήριο Ψυχής" υπό τη μουσική υπόκρουση του ιδίου. Ποιητική ερμηνεία: Χριστίνα Κωσταγιόλα.