«Γη, Αήρ και Ύδωρ» Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Γαρύφαλλου

«Γη, Αήρ και Ύδωρ» «Γη, Αήρ και Ύδωρ»

Η Άνδρος είναι η αφορμή, αλλά όχι η αιτία για την πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Γαρύφαλλου στην Αθήνα, με τον τίτλο «Γη, Αήρ & Ύδωρ», η οποία φιλοξενείται στη γκαλερί του Black Duck, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 στις 8.30 μ.μ. Στην πραγματικότητα το φως της Άνδρου είναι η αιτία, αλλά και το «φως» γενικότερα. Το φως που αναδεικνύει τα πράγματα, αλλά και τα καθορίζει. Το φως που προδίδει, ξοδεύει, αλλά και φυλάσσει...

«Η αναποφάσιστη, μυστήρια μέχρι χθες θάλασσα, τώρα έκλεβε την παράσταση. Τα κύματα βουνά, λευκές ταινίες κατά μήκος του κοντινού, ασαφούς ορίζοντα, έρχονταν μανιασμένα μέσα από το θαμπό τοπίο. Στις ακτές ξεθύμαιναν...»

Η μεγάλη επιτυχία της συγκεκριμένης έκθεσης στην Άνδρο, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι, είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφερθεί και στην Αθήνα, από από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου 2014. Θα εκτεθούν 35 έργα του Κώστα Γαρύφαλλου σε ελαιογραφία και ακουαρέλα, παρουσιάζοντας τοπία με περιοχές, όπου συναντώνται τα στοιχεία "Γη, Αήρ και Ύδωρ".

«Συνάντηση άλλοτε πράα, άλλοτε βίαιη. Στοιχεία που κάποτε μεταλλάσσονται σε στοιχειά. Στοιχειά ποτισμένα, καταδιωκόμενα ή αναδεικνυόμενα από το πανταχού παρόν φως, με την επίδραση του οποίου αποκτούν την πρόσκαιρη ταυτότητά τους και συνυπάρχουν», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ζωγράφος.

Και όσον αφορά το συνδυασμό ελαιογραφίας και ακουαρέλας, μας εξηγεί ο ίδιος «... Η ακουαρέλα ενσαρκώνει την ανυπομονησία, ενώ η ελαιογραφία την υπομονή. Με την ακουαρέλα μπορείς να εκφράσεις χαοτικές, εκρηκτικές, ατίθασες καταστάσεις, ενώ με την ελαιογραφία τα αντίθετα. Οι ακουαρέλες αντιπροσωπεύουν το μοναδικό και το μονόδρομο (βασική ιδιότητα της φύσης), ενώ με τις ελαιογραφίες οικοδομείς, διορθώνεις, πλάθεις...».

Λίγα λόγια για τον Κώστα Γαρύφαλλο

Καθηγήτής Φυσικών Επιστημών, ζωγράφος και συγγραφέας, ο Κώστας Γαρύφαλλος μένει μόνιμα στην Άνδρο. Η σχέση του με τη ζωγραφική είχε αναπτυχθεί από τα παιδικά του χρόνια, αλλά άρχισε να ασχολείται συστηματικά με αυτήν στα φοιτητικά του χρόνια, οπότε και μελέτησε την ιστορία της τέχνης. Από κει και πέρα, η ζωγραφική έγινε για εκείνον μια εσωτερική ανάγκη και μαζί της ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση.

Έχει στο ενεργητικό του 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 6 ομαδικές.

Το καλοκαίρι του 2010 παρουσίασε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου το βιβλίο του «Ηχώ - Εικόνες –Είδωλα», ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα του, κείμενα δικά του, αλλά και μεγάλων λογοτεχνών (Παπαδιαμάντη – Ελύτη – Σεφέρη - Ρίτσου - Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου - Ψυχάρη – Εμπειρίκου κ.α.), του οποίου τον πρόλογο έχει γράψει ο Μανώλης Γλέζος.

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται και με τη συγγραφή διηγημάτων, αποδεικνύοντας ότι οι πνευματικές και καλλιτεχνικές του αναζητήσεις συνεχίζονται και εντείνονται με την πάροδο του χρόνου, παίρνοντας μια πιο ολιστική μορφή.

Πληροφορίες
«Γη, Αήρ και Ύδωρ»
Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Γαρύφαλλου
Στη Gallery του Black Duck

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 στις 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 25 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου 2014

Ώρες: 13:00 – 22:00 καθημερινά
Κυριακή 18:00 – 22:00

Black Duck Gallery
Χρήστου Λαδά 9α, Αθήνα
210 3234760
www.blackduck.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Χειμωνιάτικο Φως, ΕλαιογραφίαΑκουαρέλα