«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»

Βασίλη Βλασίδη, πορτραίτο Εξορίστου Βασίλη Βλασίδη, πορτραίτο Εξορίστου

Μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα λειτουργεί η έκθεση "Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ-ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967» που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Πλήθος κόσμου την έχει επισκεφθεί ενώ υπάρχει ξενάγηση για οργανωμένες επισκέψεις, σχολεία κλπ. στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έζησαν τα γεγονότα οι ίδιοι. Εκεί ο επισκέπτης θα δει έργα που πρωτοπαρουσιάζονται στο κοινό όπως η ξύλινη πλάκα "Διαδήλωση", ένα από τα τελευταία έργα του Α.Τάσσου σε ξύλο που δεν προοριζόταν για εκτύπωση. Η πλάκα δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε έκθεση, είναι έργο άγνωστο στο κοινό. Επίσης έργα εξορίστων εικαστικών που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί, όπως του Βασίλη Βλασίδη πορτραίτα εξορίστων από τη Μακρόνησο, του Τάκη Μάρθα, του Γιάννη Σπηλιόπουλου, του πρώτου εικαστικού καλλιτέχνη που εξορίσθηκε με το «ιδιώνυμο», του Θωμά Μώλου από την εξορία στο Μούδρο της Λήμνου, του Λορέντζου Καρπαθάκη από την Κατοχή, έργα του Κώστα Μαλάμου από την Κατοχή και τους διωγμούς του 1946 και 1948, του Μιχάλη Νικολινάκου σκηνές από το Μπλόκο της Κοκκινιάς και πολλά άλλα άγνωστα έργα.

baso-katrakhΞυλογραφία της Βάσως Κατράκη

Στην έκθεση αυτή γίνεται επιπλέον και συγκέντρωση τεκμηρίων για τη δημιουργία ενός μεγάλου ψηφιακού αρχείου για την εποχή.
Αν κάποιος έχει υλικό από την εποχή της Κατοχής και της Αντίστασης, του Εμφυλίου ή από Φυλακές και Εξορίες, σε οποιαδήποτε μορφή, υπάρχει η δυνατότητα ψηφιοποίησής του στο χώρο της έκθεσης (έχουν ήδη καταγραφεί 8.5οο εικαστικά έργα καθώς και και οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και αφηγήσεις παλιών αγωνιστών). Η παρουσίαση λειτουργεί ως «εργαστήριο», με στόχο να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί αρχειακό – ιστορικό υλικό, με την δημιουργία παράλληλα ηλεκτρονικού αρχείου, με την συμβολή Μουσείων, σωματείων, εικαστικών εν ζωή και απογόνων καλλιτεχνών, καθώς και εν γένει με τη σχετική βιβλιογραφία που καταγράφει την Εικαστική και κοινωνική δράση των Ελλήνων Καλλιτεχνών κατά την Ιστορική αυτή περίοδο..

Στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ ανταποκρίθηκαν και παραχώρησαν έργα για την έκθεση: Η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΚΕ, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Τάσσος Α., η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, η Αlpha Bank, Το Σπαθάρειο Μουσείο, η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας, η Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, οι συλλέκτες Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Ιορδάνης Χριστοδούλου, καθώς και συγγενείς καλλιτεχνών και Ιδιωτικές Συλλογές.

tassos«Διαδήλωση», ξύλινη πλάκα Τάσσος Α.

Στην Έκθεση έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έζησαν τα γεγονότα:

Α. Τάσσος,,Αλέξαδρος Κορογιαννάκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Άννα Κινδύνη,Αντώνης Γκλίνος, Αντώνης Κανάς, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλιας Σεμερτζίδης, Βάσω Κατράκη, Βασίλης Βλασίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργης Δήμου, Γιώργος Βακιρτζής , Γιώργος Βελισσαρίδης, Γιώργος Γούλας, Γιώργος Μανουσάκης , Γιώργος Σικελιώτης, Δημητρης Μεγαλίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Τηνιακός, Ελένη Περάκη – Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππος, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Ζιζή Μακρή, Θωμάς Μώλος, Ιωάννης Σπηλιόπουλος, Καπράλος Χρήστος, Κατσικογιάννης Δημήτρης, Κούλα,Μπεκιάρη, Κώστας Μαλάμος, Λορέτζος Καρπαθάκης, Λουκία Μαγγιώρου, Μάριος Βατζιάς, Μέμος Μακρής, Μπαλάφας Κώστας, Νικολινάκος Μιχάλης, Νομικός Ανδρέας, Οικονομίδης Δημήτρης, Ορέστης Κανέλλης, Πλακωτάρης Κώστας, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ευγένειος Σπαθάρης, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Μελετζής, Τάκης Καλμούχος, Τάκης Μάρθας, Τηλέμαχος Κάνθος, Φώτης Μαστιχιάδης, Χρίστος Δαγκλής και Ανώνυμοι καλλιτέχνες.

Η σχέση των εικαστικών Τεχνών με την Αντίσταση, τον αγώνα του λαού για μιαν άλλη Ελλάδα, με τις διώξεις και τις εξορίες, τον Εμφύλιο και τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, είναι παρακαταθήκες για τη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη. Μέσα στις πολιτιστικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται από τη λήξη του Εμφυλίου και μετά, από την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις, αποσιωπήθηκαν δημιουργοί και έργα σημαντικά.

Μέριμνα του ΕΕΤΕ είναι το πώς, όλος αυτός ο πλούτος, τα έργα και οι μαρτυρίες για τη σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με τους αγώνες του λαού, θα καταγραφεί θα είναι προσεγγίσιμος από το πλατύ κοινό.

Προσπάθεια του ΕΕΤΕ σήμερα με την διοργάνωση αυτή είναι να καταγραφούν και να γνωρίσει το ευρύ κοινό τους Εικαστικούς Καλλιτέχνες που στρατεύθηκαν με το έργο ή τις περισσότερες φορές με την ίδια τη ζωή τους, ανεξάρτητα αν το έργο τους διασώθηκε ή όχι...
Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται σχετικές με το θέμα ταινίες και ντοκιμαντέρ.

thoma-moloyΣχέδιο του Θωμά Μώλου, από την Εξορία

«Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»
ΕΚΘΕΣΗ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ-ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ-ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΙΑΣ ΩΣ ΤΟ 1967

Διάρκεια: Έως 30 Νοέμβρη 2014
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 –20.00, Κυριακή: 10.00 – 14.00
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, (Πάρκο Ελευθερίας Μετρό Μέγαρο Μουσικής)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΕΤΕ) /ΟΠΑΝΔΑ