Συνέχιση εκθέσεων Μore or Less και Like New!

Μore or Less Μore or Less

Οι θεματικές ομαδικές εκθέσεις More or Less και Like New! –οι οποίες μαζί με την ημερίδα Πολυμορφία: H Tέχνη στον ''Δημόσιο'' Χώρο, σηματοδότησαν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία– που ξεκίνησαν στις 28 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου 2014 στο Μουσείο Μπενάκη.

Εικαστική Επιμέλεια: Aνδρέας Φακής

Συμμετέχουν oι: Greg Papagrigoriou (1986, Aθήνα), Πάρις Κούτσικος (1967, Florence, IT), D! (1984, Αθήνα), SNRS (1987, Αθήνα), L'Atlas (1978, Toulouse, FR) και John Fekner (1950, New York, US) με νέα έργα τους.

Οι εικαστικοί δρουν στον δημόσιο χώρο και δημιουργούν άλλοτε λιτές και ενίοτε πλούσιες τυπογραφικές συνθέσεις, που παραπέμπουν σε χειροποίητες επιγραφές, σε καλλιγραφία με επιρροές από τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε τυπογραφικές φόρμες με graffiti καταβολές. Tο urban στοιχείο στο έργο των έξι εικαστικών —το οποίο δεν εμπίπτει σε κάποιο χωροθετικό πλαίσιο— καταφέρνει να συμβαδίσει με τον σύγχρονο προσανατολισμό, ο οποίος κυριαρχεί.

To έργο των έξι εικαστικών αποπνέει μηνύματα που ποικίλουν και αποκλίνουν αισθητά συμπεριλαμβάνοντας "διατυπώσεις" που αφορούν κοινωνικά, πολιτικά και αισθητικά ζητήματα (John Fekner, D!, Πάρις Κούτσικος, SNRS) μέχρι και το "self-branding" των ιδίων
(L'Atlas, Greg Papagrigoriou, D!, SNRS), το οποίο είναι συχνά απότοκο της αναπαραγωγής

του έργου τους, μέσα από ένα εικαστικά καθορισμένο λεξιλόγιο που, ωστόσο, διακρίνεται
για τη συνοχή του. Το "λιτό" στοιχείο έρχεται σε ορατή αντίθεση με το "πλούσιο", όπως και το άχρωμο με το έγχρωμο, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο τυπογραφικό σύνολο.

H έκθεση More or Less, εξετάζει τη φύση του έργου των έξι εικαστικών, επιδιώκοντας να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά τους και παράλληλα, να δώσει την αρμόζουσα έμφαση
στις μεταξύ τους παραλληλίες και ετερότητες. Μέσα από την αντίθεση των έργων
σε κάθε εφικτό επίπεδο, η έκθεση More or Less εγείρει ερωτήματα που αφορούν
την ανάγνωση ή τις πιθανές αναγνώσεις των έργων από τον θεατή.

Like New!

Εικαστική Επιμέλεια: Aνδρέας Φακής

Συμμετέχουν οι: Αλέξανδρος Βασμουλάκης (1980, Αθήνα), Βασίλης Μαρκοσιάν (1980, Αθήνα), Aργύρης Σαρασλανίδης (1978, Θεσσαλονίκη) & Simoni Fontana (1978, Κέρκυρα), Cacao Rocks (1985, Aθήνα), Franco Fasoli (1981, Buenos Aires, AR) και Anthony Lister (1979, Brisbane, AU), με νέα έργα τους.

Οι πέντε εικαστικοί και το καλλιτεχνικό δίδυμο έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στον δημόσιο χώρο και δημιουργούν έργα τα οποία εμπεριέχουν μορφικά στοιχεία από καλλιτεχνικά ρεύματα που καθιερώθηκαν μεταξύ του δεκάτου ενάτου και εικοστού
αιώνα, όπως ο ρεαλισμός, ο εξπρεσιονισμός, ο κυβισμός, ο σουρεαλισμός και

η αφηρημένη τέχνη. Οι εικαστικοί, συνδυάζοντας την urban αισθητική που προϋπάρχει στο "DNA" τους με βασικά χαρακτηριστικά από ένα ή και περισσότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, συνθέτουν μια δική τους εκδοχή του "παλιού".

Η έκθεση Like New! εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε —και κατά προέκταση χαρακτηρίζουμε— υλικά αντικείμενα ποικίλης μορφής, τα οποία συναντάμε
τυχαία ή επιλέγουμε να μας περιβάλλουν. Αντικείμενα, τα οποία για εμάς εμπεριέχονται σε ένα πρακτικό, αισθητικό ή "άλλο" τμήμα της καθημερινότητάς μας, εξυπηρετώντας ανάλογες ανάγκες ή τάσεις. Αντικείμενα τα οποία ήταν ή εξακολουθούν να είναι για εμάς γνώριμα ή άγνωστα, έντονα ή διακριτικά, παλιά ή καινούρια.

Η έκθεση Like New! παρουσιάζοντας το έργο των πέντε εικαστικών και του καλλιτεχνικού διδύμoυ —το οποίο, αν και ανομοιογενές, κατορθώνει να συγκλίνει σε πολλαπλά επίπεδα— επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διάλογο, θέτοντας ερωτήματα τόσο για το τι μπορεί να εκληφθεί ορθά ως "καινούριο" όσο και για τα κριτήρια που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια τέτοια ερμηνεία.

Kατάλογοι Εκθέσεων: goo.gl/85DsL8

Το Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης υλοποιείται από το Studio 4 με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Ρομάντσο, σε επιμέλεια Ανδρέα Φακή και πραγματοποιείται υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Studio 4 | +30 6943 2275 59 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.studio-four.org | www.publicartfestival.gr
Moυσείο Μπενάκη | Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου | +30 210 3453 111 | www.benaki.gr

Eίσοδος:
5€, 2.5€ (ενιαίο εισιτήριο για τις εκθέσεις More or Less και Like New!)
Διάρκεια: Ωράριο Λειτουργίας:
Πέμπτη & Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 - 22:00
Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία TVC | http://youtu.be/xMZbKhlfN0Q