Έκθεση Μαρίνας Ζωγραφάκη «Αρμύρα και Φως»

Έκθεση Μαρίνας Ζωγραφάκη «Αρμύρα και Φως» Έκθεση Μαρίνας Ζωγραφάκη «Αρμύρα και Φως»

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα εγκαινιάσει έκθεση ζωγραφικής της Μαρίνας Ζωγραφάκη με τίτλο «Αρμύρα και Φως» την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παρουσιάζονται 41 πίνακες, τους οποίους η ζωγράφος δώρησε στο Μουσείο. Βασικό γνώρισμα της έκθεσης είναι τα θαλασσινά τοπία της Ελλάδας. Στα έργα απεικονίζονται νησιωτικές και στεριανές ακτές, μικρές βάρκες αλλά και μεγάλα, επιβλητικά πλοία, ναυπηγεία με γερανούς, λιμάνια και αποβάθρες με αλυσίδες και κάβους. Η Μαρίνα Ζωγραφάκη περιγράφει με πιστότητα και ακρίβεια τον κόσμο της θάλασσας ως τόπο αναψυχής και οπτικής απόλαυσης αλλά και ως τόπο εργασίας και μόχθου, χώρο όπου εκτυλίσσεται η περιπέτεια της ναυσιπλοΐας. Τα θέματα αποδίδονται με πλούσια χρωματική κλίμακα που εκτείνεται από ποικίλες αποχρώσεις του μπλε έως θερμά, έντονα χρώματα και με το λαμπρό, μεσογειακό φως που διαχέεται σε όλα τα τοπία.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, που περιλαμβάνει χαιρετισμό του Υπουργού Πολιτισμού κυρίου Κωνσταντίνου Τασούλα, πρόλογο της Προέδρου του Μουσείου κυρίας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και εισαγωγικό κείμενο του ιστορικού της τέχνης κυρίου Σωκράτη Λούπα.
Από την αρχή της δράσεώς του και πάντοτε τα μέλη του Μουσείου και του Διοικητικού του Συμβουλίου εργάζονται με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τη θαλασσινή Ελλάδα και την ανάδειξη της πλούσιας ναυτικής της παράδοσης και κληρονομιάς. Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών και τη συνέχιση της λειτουργίας Μουσείου.

Πληροφορίες
Έκθεση Μαρίνας Ζωγραφάκη
«Αρμύρα και Φως»

Διάρκεια έκθεσης: 1 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου 2014

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 9:00 – 14:00
Πληροφορίες: τηλ: 2104516822, 2104516264
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος, Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς

Κείμενο Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη
Προέδρου Ν.Μ.Ε.

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, από την αρχή της ιδρύσεώς του, στηρίχθηκε στην εθελοντική προσφορά τόσο των μελών και των φίλων του όσο και αυτών που αποφάσισαν και οργάνωσαν τη λειτουργία και δράση του. Τα αιρετά Διοικητικά του Συμβούλια αποτελούνταν πάντοτε από εθελοντές, άτομα αξιόλογα και ευαίσθητα: επιστήμονες, Ναυάρχους του Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, Πλοιάρχους του Εμπορικού Ναυτικού, ανθρώπους της θάλασσας, με κοινό γνώρισμα τη διάθεση προσφοράς και την αγάπη για τη χώρα και την ιστορία της.
Πολλοί ήταν εκείνοι που συμπαραστάθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος κατά την εξηνταπεντάχρονη πορεία του. Αυτή η προσφορά, εκτός από την έμπρακτη ανάδειξη του εθελοντισμού, εκτιμούμε ότι αναδεικνύει παράλληλα και την αγάπη για τη ναυτική ιστορία και παράδοση, που το Ναυτικό Μουσείο αντιπροσωπεύει. Η αρμύρα φαίνεται να έχει σταλάξει στα γονίδια των προγόνων μας.
Η εθελοντική προσφορά, μέσω της οποίας το άτομο ενεργοποιείται και ολοκληρώνεται, συμβάλλει επίσης στη γενική ευημερία, συνεχίζεται δε έως σήμερα και είναι αυτή που καθιστά δυνατή τη λειτουργία του Ιδρύματος. Από την αρχή της δράσεώς του και πάντοτε μέλη του Μουσείου και του Διοικητικού του Συμβουλίου προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς τον χρόνο, την εργασία, τις γνώσεις και τον οβολό τους, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τη θαλασσινή Ελλάδα, την πλούσια ναυτική της παράδοση και κληρονομιά.
Στους εθελοντές αυτούς προστίθεται τώρα η εκλεκτή μας φίλη και μέλος του Μουσείου Μαρίνα Ζωγραφάκη, η οποία δώρησε στο Μουσείο σαράντα πίνακες, αποτέλεσμα πολύχρονης δουλειάς, με σκοπό να ενισχυθεί η λειτουργία του. Η παρούσα έκθεση είναι γέννημα αυτής της εθελοντικής προσφοράς της ζωγράφου, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική της ευαισθησία. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανέλαβε ο ιστορικός της τέχνης Σωκράτης Λούπας, στον οποίο εκφράζουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την ενθουσιώδη και ανιδιοτελή συμμετοχή του.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα που υποστήριξε με θέρμη την έκθεση και την έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου.
Η θεματική των έργων δεν θα μπορούσε να έχει πηγή παρά τη θάλασσα, βίωμα και μνήμη κάθε Έλληνα. Το Ιόνιο, το Αιγαίο, το Κρητικό Πέλαγος, οι ατελείωτες δαντελωτές ακτές, τα περίπου 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες συνθέτουν ένα εξαίσιο καλειδοσκόπιο που σαγηνεύει τις αισθήσεις και ταξιδεύει την ψυχή, ενώ αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης στους θεράποντες της γραφίδας, της σμίλης και του χρωστήρα. Το πανάρχαιο αυτό θέμα η Μαρίνα Ζωγραφάκη το αποδίδει κατά το πνεύμα των καιρών, αφήνοντας το δικό της προσωπικό στίγμα. Ζωγραφίζει τη θάλασσα όπως η ίδια την έχει βιώσει, δίπλα στον Ναύαρχο σύζυγό της, άλλοτε γαλήνια και νωχελική, άλλοτε φουρτουνιασμένη και άγρια. Τα θαλασσινά της έργα μας ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς αλλά συνάμα γνωστούς και οικείους.
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Μουσείου να γίνουν συνεπιβάτες μας σ' αυτό το ταξίδι...

Έκθεση εικόνων

Αιγαίο, 2012, λάδι σε καμβά, 50 x 70 εκ.Δέστρα, 2014, λάδι σε καμβά, 30 x 40 εκ.Προπέλες, 2014, λάδι σε καμβά, 100 x 130 εκ.