Έκθεση του Δημήτρη Μιχάλαρου @ K&K Showroom

Ατομική Έκθεση του Δημήτρη Μιχάλαρου με τίτλο Μετατροπές / Εντυπώσεις από τις 30.05 - 26.06.2014 στο Kalos & Klio Showroom.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Μετατροπές / Εντυπώσεις θα πραγματοποιηθεί διάλεξη την Πέμπτη 19 Ιουνίου, 19:00-21:00 στον χώρο της έκθεσης με ομιλητές τον εικαστικό-επιμελητή, Δημήτρη Μιχάλαρο και τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο, Παναγή Κουτσοκώστα, με θέμα: «Μετατροπές και Εντυπώσεις: Μεταφράζοντας το Μέσον.

decomposition 1


Λίγα Λόγια για το έργο του Δημήτρη Μιχάλαρου

Στη σύγχρονη διαδικτυακή πραγματικότητα υποκείμενα, αντικείμενα και οι αξιακές μεταξύ τους αρχές φαίνεται πως αποκτούν και μία δεύτερη οντολογική υπόσταση, αυτήν που σήμερα αναγνωρίζουμε ως ψηφιακή. Στερεότυπα που αφορούν στη σχέση τεχνικής και αντιγράφου διαρρηγνύονται και επαναπροσδιορίζονται μέσα στη σφαίρα της κυβερνοτεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, μία πραγματικότητα που εδράζεται στην έννοια της τεχνικής αναπαραγωγής καθώς και της άμεσης κυκλοφορίας και μετάδοσης της πληροφορίας, μεταλλάσσοντας κάθε έννοια χρόνου, χώρου, αποστάσεων, τεχνικής αναπαραγωγής, κυκλοφορίας και διάδοσης της εικόνας. Και αν η τεχνική αναπαραγωγή έδωσε τεράστια ώθηση στην κυκλοφορία της πληροφορίας και στη μαζική διάδοση, τότε το διαδίκτυο ως μέσον δίνει πρωτόγνωρες προεκτάσεις στην οπτική αντίληψη του θεατή και στην αισθητηριακή ολοκλήρωση του καλλιτέχνη.
Ο Δημήτρης Μιχάλαρος στα διαδικτυακά ψηφιακά του τυπώματα μετατρέπει την παραδοσιακή τεχνική σε εφαλτήριο νέων καταγραφών και εντυπώσεων. Η ηλεκτρονική μήτρα του είναι το λογισμικό προγραμματισμού και το διαδίκτυο γίνεται το προνομιακό πεδίο άσκησης των ψηφιακών του εκτυπώσεων σε οθόνες και προβολικά συστήματα. Η γλώσσα προγραμματισμού των έργων του μέσα από την απευθείας εγγραφή πηγαίου κώδικα και με τις παραμετροποιήσεις που δέχεται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, μαζί με τα δυαδικά ψηφία και τα επάλληλα ψηφιακά στρώματα, είναι ταυτόχρονα αφηγήσεις και επικαλύψεις ηδονοβλεψίας, μετατροπής της όψης του ιδιωτικού και του φαντασιακού σε δημόσιο και δυνητικό. Οι αλγοριθμικές αναπαραστάσεις και οι αλιευμένες εικόνες από το διαδίκτυο και το προσωπικό αρχείο σπουδών και έρευνας του καλλιτέχνη, δημιουργούν αναπαραγωγές που χρησιμοποιούνται για να μεταφράζουν και να μεταφράζονται από το ένα μέσο στο άλλο σε γραμμικούς κώδικες και εικονοστοιχεία. Ο Μιχάλαρος διαπλέκει αντιφατικές εικόνες και παράγει κατακερματισμένη πληροφορία, διασπώντας το βλέμμα με βίαιες ασυνέχειες που φαίνονται πως παίζουν στα όρια του σφάλματος. Αυτή η επιτήδευση εκθρονίζει την εικονική μαθητεία που έχει αποκτήσει ο σύγχρονος θεατής, ο οποίος έχει συνηθίσει να βλέπει διαχρονικά συγχρονισμένες εικόνες σε σύνδεση.

Η κουκκίδα και οι γραμμοσκιάσεις της χαρακτικής δανείζονται ως τεχνική για να αποδώσουν χροιά στο ψηφιακό αντίτυπο, μόνο που στο έργο του Μιχάλαρου η αναπαραγωγή καταλήγει σε ένα πανομοιότυπο εικαστικό αντίγραφο: το υποκειμενικό χειρωνακτικό ύφος του καλλιτέχνη γίνεται συμφυές με την αντικειμενική σύλληψη της εικόνας από τον περιηγητή (browser) και κατεπέκταση την οθόνη του υπολογιστή και την παρουσίασή του στον θεατή. Οι μικρές αποκλίσεις και οι εξαναγκασμένες αλλοιώσεις που δημιουργούνται από τους διαφορετικούς περιηγητές στην τελική εκτύπωση του έργου σχολιάζουν τη βιαιότητα των εταιρειών λογισμικού που ασκούν στην καθημερινή πρακτική της όρασης, μανιπουλάροντας την αισθητική των χρηστών του διαδικτύου. Η αποκλειστική κατοχή του ψηφιακού έργου και κάθε περιορισμένου αντιτύπου σε διαδικτυακή μορφή καταδεικνύει τη συμβολική εξέλιξη των τεχνικών εργαλείων και της ταχύτητας των νέων μέσων, ενώ η ταυτόχρονη παρουσία και παρουσίασή του στον κυβερνοχώρο λειτουργεί όχι ως χωρικός περιορισμός, αλλά ως ένας νέος επαυξημένος ορίζοντας.

Η έκθεση έχει περιεχόμενο κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών.


Kalos&Klio showroom
96 Tsimiski st | 54622 | Thessaloniki | GR
T 2314 007167 | M 6973 533532