Τέχνη, η γλώσσα της χαράς

Το ισότιμο δικαίωμα όλων στην τέχνη αναδεικνύει η καλλιτεχνική δράση που οργανώνεται σε συνεργασία του Jubilo Project και της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 (16.00 – 18.00) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός της ΔΕΘ).

Με την εκδήλωση μπαίνει επίλογος σε ένα σύνολο εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά με ειδικές ικανότητες του "Jubilo Project" που άρχισαν στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαρτίου και συνεχίζονται έως τις μέρες αυτές σε συνεργασία με την ομάδα δημιουργίας "Εν δυνάμει" (Ελλάδα) και το "Include" (Ελλάδα). Στα εργαστήρια που οργανώθηκαν απασχολούνται περίπου 40 παιδιά με τη συνδρομή μελών που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Η πρωτοβουλία αυτή εστιάζει στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των παιδιών με ειδικές ικανότητες. Στην εκδήλωση στις 4 Απριλίου θα παρουσιαστεί στο κοινό μία σειρά φωτογραφιών και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, έργα που αποτυπώνουν εικαστικά τα πεπραγμένα της σειράς εργαστηρίων.

Οι συμμετέχοντες προέρχονται από το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Πανοράματος, το Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, το Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, την ομάδα Εν δυνάμει και το δίκτυο Include με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος των υπεύθυνων της πρωτοβουλίας είναι σε επόμενο βήμα να κάνουν προτάσεις στα ειδικά σχολεία της χώρας για την εντατικοποίηση των δημιουργικών τους δραστηριοτήτων.

Το Jubilo project είναι διεθνής πρωτοβουλία, με έδρα το Ινστιτούτο Γκροτόβσκι στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και αποτελεί μία καλλιτεχνική παρέμβαση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. Από το 2011 η ομάδα του Jubilo έχει συνεργαστεί με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες της Ευρώπης όπως άτομα με νοητική αναπηρία, νεαροί Ρομά, ενήλικες με εμπειρία ψυχικής ασθένειας και πρόσφυγες του 1995 της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.thessaloniki2014.gr/
www.jubiloproject.com
En dynamei Thessaloniki! https://www.facebook.com/groups/48600414064/
www.include-edu.blogspot.gr