«Τα Παράλογα» ατομική έκθεση του Μίλτου Κοτσώνη

Μίλτος Κοτσώνης Μίλτος Κοτσώνης

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» η ατομική έκθεση του Μίλτου Κοτσώνη με τίτλο «τα παράλογα». Διάρκεια Έκθεσης έως το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014.

Ο Μίλτος Κοτσώνης, μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Β. Δημητρέα και στην ΑΣΚΤ Αθήνας με καθηγητές τους Π. Τέτση, Δ. Μυταρά και Β. Βασιλειάδη, συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στην Facultad de Bellas Artes, στη Μαδρίτη, με καθηγητή τον F. Lopez-Soldado.
Στη νέα και αναμενόμενη με μεγάλο ενδιαφέρον έκθεση του σημαντικού & βραβευμένου εικαστικού δημιουργού παρουσιάζονται έργα του, που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, διαφόρων διαστάσεων & τεχνικών, που ο ίδιος τα αποκαλεί ως έργα της κρίσης, καθώς με την προσωπική του, ιδιαίτερη εικαστική ματιά και γραφή, αποτυπώνει την τρέχουσα πραγματικότητα.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες
«Τα Παράλογα»
ατομική έκθεση του Μίλτου Κοτσώνη

Εγκαίνια Έκθεσης Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 19:00 – 22:30

Διάρκεια Έκθεσης : Τρίτη 18 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 8 Μαρτίου 2014
και οι ώρες λειτουργίας της είναι:
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 17:00 - 20:00
Τετάρτη & Σάββατο: 12:00 – 15:00
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά
& κάθε (άλλη) ημέρα & ώρα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Αίθουσα Τέχνης «ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5»
Μασσαλίας & Καπλανών 5, Αθήνα, Τ.Κ. 106 80
Τηλ. 210-3390946 & 6944-327211
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. W: Kaplanon5.gr

Κείμενο Ίριδας Κρητικού για τον Μίλτο Κοτσώνη

Μικρά ακροβατικά

La courbe de tes yeux fait le tour de mon coeur
Un rond de danse et de douceur...
Paul Eluard, Capitale de la douleur, nouveaux poèmes, 1926.*

Ένας αόρατος ενορχηστρωτής τσίρκου εισχωρεί μυστικά στον κόσμο του Μίλτου Κοτσώνη κατευθύνοντας θριαμβικά την απαλή χορογραφία των φιγούρων του.
Ακροβάτες βγαλμένοι από την ταινία του Jean Boyer 1, χορεύτριες με υπερμεγέθη ριγωτά γλειφιτζούρια και εύθυμοι πρωινοί ποδηλάτες στροβιλίζονται στο κατάστρωμα των εικόνων του. Ρόδινες και ξανθές ηρωίδες του Lautrec και γενναίοι βραχύσωμοι σαλτιμπάγκοι ετοιμάζονται σιωπηλά στα καμαρίνια φωτισμένοι από λάμπες γκαζιού. Μάγοι με υδρογείους σφαίρες, βαλιτσάκια και μακρυά παλτά μεγαλουργούν στην αριστοτεχνικά φωτισμένη σκηνή του νυχτερινού κόσμου του. Στην αυτοσχέδια παιδική χαρά του Νταλί, τα όνειρα των παιδιών ακουμπούν το φεγγάρι, καθώς οι σκιές τους ταλαντεύονται σε ζωηρά τραμπολίνα κι ύστερα ταξιδεύουν με αέρινα καρουσέλ ως την ιλλιγγιώδη άκρη του ύπνου.
Η ζωγραφική του Μίλτου Κοτσώνη, απαγκιστρωμένη από τα ελληνικά γεωγραφικά όριά της, συνδιαλεγόμενη με επιδέξια εικονογραφική οικονομία άλλοτε με τις τρυφερές εκλεκτικές μνήμες της παρισινής Belle Epoque, του ισπανικού Μεσοπολέμου και του αμερικανικού east coast των τελών της δεκαετίας του '20 και των αρχών της δεκαετίας του '30 και άλλοτε με τις ευδιάκριτες σουρεαλιστικές καταβολές της, ακροβατεί ευρηματικά με την καθαρή φόρμα και το ευανάγνωστο φωτεινό και επίπεδο χρώμα, πλάθοντας εντέλει ένα σύγχρονο και ευρηματικό γλωσσικό ιδίωμα.

Οι εύθραυστες σχεδιαστικές ισορροπίες και η πολυσχιδής γενεαλογία των ηρώων του ζωγράφου, ακουμπούν σε επίπεδους εξοχικούς δρόμους και θεατρικά εσωτερικά, μητροπολιτικά βουλεβάρδα και πάρκα, υπαίθρια παγωτατζίδικα και παλαιϊκά λούνα παρκ που εξέρχονται άλλοτε από τον κόσμο των επιτοπίων προσχεδίων του περιοδεύοντος θιασάρχη Fernand Corvi ή των μνημειακών λαϊκών τσίρκων του George Seurat (Circus Sideshow ή Parade de Cirque, 1887–88, La Chahut , 1889–90 & Circus, 1890–91) και άλλοτε από τις φαντασμαγορικές εικονογραφήσεις των χειροποίητων διαφημίσεων, των εφημερίδων και των εξωφύλλων του «New Yorker», του «The Morning Telegraph», του «National Police Gazette» και του «Judge» στα μέσα της δεκαετίας του '20 από τον Calder που απαθανατίζει ποδηλατικούς αγώνες και σκηνές του μποξ, τερραίν του τέννις και αγώνες ποδοσφαίρου, παγοδρόμια, άλογα κούρσας και κερκίδες ιπποδρόμων, χορευτικές βραδιές τσάρλεστον και ισπανίδες καλλονές, κολλεγιακές ομάδες κωπηλασίας στον ποταμό Hudson και περιπάτους στο Central Park, τσίρκα και λαμπερά θεατρικά παρασκήνια 2. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, προτείνουν μια συναρπαστική εξωστρεφή μυθοπλασία που πάλλεται από την ίδια την ελευθερία της ζωγραφικής της.

Ίρις Κρητικού
Φεβρουάριος 2014

*Η καμπύλη των ματιών σου κάνει τον γύρο της καρδιάς μου
Ένας κύκλος χορού και απαλότητας
1. «L'Acrobate», (σκην. Jean Boyer, 1941)
2. βλ. και «New York Society of Independent Artists», Waldorf-Astoria, New York. Ninth Annual Exhibition of The Society of Independent Artists. Exhibition catalogues, 1925 & 1926.

Έκθεση εικόνων

Έργα του Μίλτου Κοτσώνη