Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών - ΚΘΒΕ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας διοργανώνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 18.30 Θεατρικό Αναλόγιο με δωρεάν είσοδο, βασισμένο σε συνέντευξη της Βάσως Κατράκη στον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη.
Τη μεγάλη ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη ενσαρκώνει η ηθοποιός του ΚΘΒΕ Έφη Δρόσου και τον τεχνοκριτικό Τώνη Σπητέρη, ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Θανάσης Ρέστας.

Η συνέντευξη –η οποία προσδιορίζεται χρονικά από τους μελετητές στο 1965, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά η βράβευση της Βάσως Κατράκη στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1966- δημοσιεύεται ολόκληρη στον κατάλογο του Τελλογλείου για την έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο».

Η δραματοποιημένη συνέντευξη «Βάσω Κατράκη: Σε πρώτο πρόσωπο» θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες του Τελλογλείου να «ακούσουν» την Βάσω Κατράκη να «μιλά» για τις σπουδές, την καλλιτεχνική και προσωπική της πορεία. Για τα πρώτα της βήματα, πώς πήγε στο εργαστήριο του Κωνσταντίνου Παρθένη «... μπήκα στου Παρθένη, αλλά τρόμαξα να βγω. Κόλλησα εκεί. Τι να τα κάνω τα άλλα εργαστήρια που ήταν σαπέρα...».

Αργότερα πώς έμαθε από τον Γιάννη Κεφαλληνό «.. . είχε όλον αυτό το θεωρητικό εξοπλισμό και τερατώδη μόρφωση και ενίσχυε όλη τη διδασκαλία του με διάφορα βιβλία που έφερνε στο εργαστήριο...», αλλά και πως απέδειξε ότι μπορεί να κάνει μόνη της βήματα παρακάτω...
«... ήρθε λοιπόν ο Κεφαλληνός και μου λέει: "πού το πας με την πέτρα;". Του λέω εγώ: "Ξέρω εγώ; Όπου με πάει". "Δε θα σε πάει, δεν έχει μέλλον. Αν ήταν θα το κάναμε κι εμείς". Αλλά αυτό το τελευταίο με έβαλε σε πονηριά. Λέω: "Δάσκαλε, θα σου αποδείξω ότι πάει παραπέρα".»

Εκθέσεις

Στο Τελλόγλειο φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο οι εκθέσεις «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο», στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο «Βάσω Κατράκη, Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών» και η έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», με χειρόγραφα, προγράμματα παραστάσεων, παρτιτούρες, κοστούμια, μακέτες και σκηνικά από όπερες των δύο μεγάλων συνθετών που έχουν ανέβει στην Ελλάδα.

Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00.

Ξεναγήσεις στο Τελλόγλειο

Κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 17.00 και κάθε Κυριακή πρωί στις 12.00 οι επιμελητές των εκθέσεων «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» και «Wagner-Verdi: 200 χρόνια», Παναγιώτης Μπίκας, Χριστίνα Τσαγκάλια και Σοφία Τσώχου, ξεναγούν τους επισκέπτες στο μαγικό κόσμο της χαρακτικής και της όπερας αντίστοιχα.

Διάρκεια ξεναγήσεων: 1.20'
Πληροφορίες: 2310 247111